KLASİK TÜRK MUSİKİSİ

  • 9.12.2012 00:00

 

 

       Musiki kelime olarak eski Yunancadan gelmektedir . Bir çok lisanda da hemen hemen aynı fonetik kelime ile ifade edilir. Eski Mısır, Grek , Çin ve Hint gibi belli başlı kültür ve medeniyetlere  mensup düşünür ve müzisyenlerin müziğe yükledikleri anlamlar arasında benzerlikler olduğu söylenebilir. Filozof ve hakim Hermes’e  göre Tanrı en büyük müzisyendir ve kozmik süreç onun müziğidir. İslam dünyasında musiki  sistemindeki teorik yapı  VIII – XIII .yüzyıllarda gelişerek Endülüs’ten Çin’e ve Orta Afrika’dan Kafkaslara kadar geniş bir alanda yaygınlaşmıştır. İstanbul’un bir kültür ve sanat merkezi haline gelmesinin ardından musiki çalışmalarının çoğunlukla İstanbul ve çevresinde devam ettiği görülmüştür. Osmanlı döneminde ise Musiki zirveye ulaşmıştır. Günümüze kadar eserleri ulaşan başlıca bestekarlar Itri, Dede Efendi, Hacı Arif Bey vs. Musiki kültür ve medeniyetin bir parçasıdır.
       Musiki hakkında daha sahifelerce makale ve yorum yazılabilir. Yukarıda bahsettiğim gibi musiki kültür ve medeniyetin ayrılmaz bir parçasıdır. Bunu  yaşatmak ve  sonraki nesillere ulaştırmak  en büyük vazifemizdir.  Şirin Bolu’muz da bu hususta çalışmalar yapan  ve geçtiğimiz Cuma akşamı Kültür Sitesi salonunda bizlere unutulmaz bir akşam yaşatan Bolu Kalkınma ve Tanıtma Vakfı Türk Sanat Müziği  Korosu şefi Sayın Ayşegül İltir, koro ve saz arkadaşlarını gönülden tebrik ediyorum. Çok güzel çalışmışlar, bütün ekip bir ahenk içinde bizleri mest etti. Bilhassa genç solistlerimiz istikbal vadediyor . İnanıyorum ki ileride Türkiye çapında  başarılı olurlar. Uzun zamandan beri böyle bir konser görmediğimiz  için hakikaten müziğine susamışız. Dinlediğimiz bu konseri bize sunan ekip bir amatör ekip, sizin  anlayacağınız  bu işi para pul için değil  ama profesyonellere  taş çıkartan bir konser vererek, bu akşama damgasını vurdu. Tek amaçları  Türk Sanat Müziğini yaşatmak ve sonraki nesillere bunu sevdirmek. Kolay değil, 40 -50 kişilik bir grup haftanın belli günlerinde  işlerini güçlerini bırakıp gece yarılarına kadar çalışacaklar.  Bu bakımdan  koro şefinden, solistlere, koristlere, sunucuya ve saz sanatçılarına ve ses düzeni idarecisine kadar hepsini teker teker tebrik eder bundan  sonraki çalışmalarında başarılar dilerim.
        Bu arada haber aldığıma göre İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Türk Sanat Müziği Topluluğunun çalışmaları da bütün hızıyla devam ediyormuş. Ocak ayının başlarında onlar da bir konser verecekmiş.  Koro şefi  Siyami Palazoğlu ve ekibine de başarılar dilerim. Sağlıcakla kalın
                                                                                                                  

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız