RAMAZAN'I KARŞILAR İKEN

  • 9.07.2012 00:00

 

          Diyanet İşleri Başkanımız sayın Mehmet Görmez  görevi devir aldıktan sonra verdiği bir demeç de oldukça umutlanmıştım.  Merkezi sistem ezan ve vaaz kalkacak , her din görevlisi 2011 sonuna kadar kendini  devaaz verecek şekilde geliştirecek ve biz cemaat da  rahat rahat her camide vaazı canlı olarak dinliyeceğiz diye bir hayli sevinmiştim.  Hatta  ramazan ayında teravih namazlarını da aslına uygun olarak  ikişer rekatta bir selam vererek  kılınmasını müftülüklere bildirince  de  ne kadar memnun olmuştum. Maalesef bu uygulamaları şimdiye kadar göremedik. Ben bunu müftünün olmamasına  yorumladım.  Yeni müftümüz geldi  kendisine hoş geldiniz der vazifelerinde başarılar dilerim.

           Sayın müftümüz  ramazan ayına çok bir şey kalmadı. Lütfenteşkilatınıza  gerekli ikazları yapın. Teravih namazını bir antreman ve bir jimnastik olarak algılamasınlar.  İlmühal  kitaplarını karıştırdım hiç birinde teravih namazının diğer namazlara göre birkaç misli hızlı kıldırılır diye bir ibareye rastlamadım. Yatsı namazının farzını nasılkıldırıyorlarsa  teravih namazını da aynı şekilde kıldırsınlar.  Geçenramazan  Allah (c.c.) razı olsun bir iki camide hatimle namaz kıldırdılar. Sayın müftüm ne olur hatimle kıldıran hoca efendiler bunu 2şer rekattabir selam vererek kıldırsınlar.  Teravih namazının yalnızca Türkiyede uygulanan  4,8,10,20 rekatta bir selam vererek namaz kıldırma şekline lütfen son verin.  Bu hususta  Türkiye Diyanet Vakfının  İlmihal  1 cilt İman ve İbadetler  isimli eserin  sahife 311 Teravih Namazı 2nciparagrafda aynen şöyle diyor ‘’ Teravih sünnet-i Müekkededir.Kadın ve erkek için orucun değil Ramazan ayının sünnetidir. Teheccüt namazı 12 rekatı geçmediği halde teravih namazı  yirmi rekattır.Yatsı namazı kılındıktan sonra ve vitirden önce kılınır. Teravihin cemaatle kılınmasıkifai sünnettir. Teravih on selam ile kılınır ve beş terviha (Dinlenme ) yapılır. Yani her ikirekatta bir selam verilip, her dört rekatta bir istirahat edilir. Beşinci tervihadan sonra yine cemaatle vitir namazı kılınır.’’  Bu ibareleri aynen yukarıda adı geçen kitapdan aldım. Ama maalesef  buna riayet eden yok. Her imam bildiğinden şaşmıyor. Eski hamam eski tas.   Sayın müftümüz sizden ricamız  Resullah (s.a.s)ın sünnetine uygun huşu içinde teravih namazlarını  kılalım .Bu hususta teşkilatınıza  gerekli emri vermenizi rica ederim.

              Merkezi sistem  ezan ; bu garip uygulama da imam ve müezzinlerimizin kabiliyetlerini  köreltiyor. Tabii  bir çok da tuhaflıklar oluyor.  Bir belde , bir  köy  veya bir mahalle mescidinde ezan okunuyor, hemen cemaate yetişmek için gidiyoruz ama nafile  imam efendi izinli imiş  ama ezan okunuyor tabii.  Cami kilitli içeriye giremiyorsunuz çaresiz geriye dönüyorsunuz.

              Merkezi vaaz’a gelince ;  Lütfen bu garip uygulamayı da kaldırın, bizleri kara bir kutudan  gelen sesi  dinlemeye mecbur etmeyin. Zaten çok yerde bir şeyde anlaşılmıyor. Şayet bu gibi hallerde vaaiz kafi gelmiyorsa, imam da vaaz verecek seviyede değilse imam efendi açsınilmihal’den  namazla,abdestle ve cami adabıyla alakalı bilgileri okusun emin olun çok daha faydalı olur. Nice cemaat varki Cumada hutbe okunurken konuşuyor, nice kimseler varki  imamdan önce tekbiralıyor,rükuya ve secdeye  gidiyor ve cemaatle namaz kıldığını zannediyor.

              İmamlarımızın çoğu fıkıh bilgisinden yoksun, maalesef kendilerini de geliştirmiyorlar. Bu hususta senede birkaç defa seminer düzenlerseniz  çok faydalı olur kanaatindeyim .

              Sayın müftüm  satırlarıma burada son verirken  gelecek ramazan-ı şerifin  bütün ümmeti islama hayırlı olmasını diler saygılarımı sunarım.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız