Taşkesti Köylüleri- 1

  • 15.02.2017 00:00

 

         Mudurnu’ya bağlı Taşkesti Havzasının 20 yoksul orman köylüleri 1964-1970 yılları arasında kurdukları kooperatif etrafında toplanarak hem gelir düzeylerini yükseltirler ve hem de “Orman Köylü Hasan” ve “Sarsılmaz Kuvvet” ismindeki filmleri çekerler.

27 Mayıs 1960 sonrası 2. ve 3. Darbe girişimlerine katıldığı gerekçesiyle Binbaşı Sabri Acar, ordudan zorunlu olarak emekliye ayrılır ve ailesiyle beraber İstanbul’a yerleşir.

1964 yılında memleketi olan Taşkesti’ye dönüp tomruk ticareti yapmaya başlar.1 Boğaz tokluğuna çalışan köylülerin durumu onu rahatsız eder ve köylülerin bir kooperatif etrafında toplanırlarsa gelir düzeylerinin yükseleceği konusunda köylüleri ikna ederek 1964 yılının sonunda 18 muhtarlıktan oluşan 300 köylünün katıldığı “Taşkesti Orman İstihsal Kooperatifi”ni kurar.

1966 yılında kooperatife Uşak’tan Nihat Uslay2 adında bir memur gelir, Binbaşı ile sırt sırta vererek büyük bir gayret içinde kooperatif işlerini yürütürler ve kooperatifin kazancı ile köylünün yüzü gülmeye başlar.

1967 yılının yaz ayında Binbaşının önderliğinde 300’e yakın köylü, üzeri açık kamyonlarla Ankara’ya doğru yola çıkarlar.

Yolda trafik polisleri ceza keser ve o kesilen cezayı ödeyip yollarına devam ederler.

Ankara’ya varıp meclise yaklaştıklarında polisler yolu keser ve geçiş vermezler. Köylüler kamyonlardan inip parkları doldururlar.

Gazeteciler fotoğraflarını çekip röportajlar yaparlar.

Binbaşı birkaç kişi ile TBMM’ne kadar gidip, Anayasa’da var olan ve uygulamada olmayan %25 tomruk, %50 odun haklarının uygulamaya konularak kendilerine verilmesini isterler. İstedikleri hakkı alıp bayram sevinci içerisinde Taşkesti’ye geri dönerler.

TRT yetkilileri Sabri Acar’ı stüdyolarına davet eder. Sabri Acar, Ankara Radyosu’nda yoksul köylülerin kooperatifleşme öyküsünü 2 saatlik bir söyleşi ile anlatır.

1964-65’lerde başlayan mücadelelerini konu alan bir filim yapmayı düşünürler, bir film şirketi kurarlar ve oyuncularını da köylüler oluşturur.

Gerekli araç ve gereçler, kostümler de İstanbul’dan getirtilir.

Filmin çekimini de Almanya’dan kardeşinin gönderdiği bir makine ile Nihat Uslay yapar. Kooperatifin kuruluş mücadelesini anlatan “Ormanköylü Hasan” filmi sansüre takılır ve onay alamaz. (Taşkesti Köykent Uygulaması, kitabından özetlenmiştir.)

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Nöbetçi Eczaneler

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız