Çalınan Değirmen Taşları

  • 31.01.2017 00:00


Atilla Eryılmaz (Mimar): 1946 yılında vefat eden Mıhçı Hafız Abdullah Çağavi, aydın bir din adamı. Bolu’nun mahallesi olan Aşağı Soku Köyünde imamlık yapar, Cuma günleri Büyük Cami’de vaaz verirdi. Yaptığı öğüt ve nasihatleri dinlemek için, Bolulular onun vaaz vereceği günlerde camii doldururlardı.

Bir gün namaz sonrası, bir iş adamı gelerek, Bolu’ya büyük bir değirmen yaptırmakta olduğunu söyler (Şu an un fabrikasının olduğu yere). Ermeni ustalara özel olarak yaptırdığı değirmen taşlarını kânı arabalarıyla zorluk içinde Bolu’ya getirtir. Değirmeni kuracağı yere yıktırır ve yerinin hazırlanmasını bekler. Yukarıdan dökülen tazyikli su akıntısıyla çalışacak olan bu su değirmeninin kurulup bir an evvel bitmesini beklerken, bir gün değirmenin kurulduğu yere geldiğinde, binbir zahmetle getirttiği değirmen taşlarının yerinde olmadığını, çalındığını görür. Üzülerek Cuma günü camiye gider ve Abdullah Çağavi’ye durumu anlatır.

Hoca Efendi ertesi Cuma, alın teri ile kazanılmayan kazanç ile bir yere varılamayacağını ve yolsuzluğun felaketlerini, öyle duygulu bir şekilde anlatır ki, şehirde dalga dalga yayılır. O gece taşları çalanlar uyuyamamış, huzurları kaçmış ve pişmanlık içinde sabahleyin hoca efendinin yanına gelerek. “Hoca Efendi, taşları biz çaldık. Sen değirmen sahibini birkaç gün oyala, değirmen yerine gitmesin. Biz taşları aldığımız yere bırakalım. Çok pişmanız sakın kimsenin haberi olmasın.” derler.

Abdullah Efendi, değirmen sahibini yanına çağırır ve “Sen 3-4 gün değirmen yerine uğrama, ondan sonra da benim yanıma gel.” der. Adam 3-4 gün değirmen yerine uğramaz ve 3-4 gün sonra gittiğinde değirmen taşlarının yerine geldiğini görür. Hoca Efendiye gelerek teşekkür eder.”

Emin Semercioğlu (Sanayi öncüsü, bugünkü Bolu Sanayi Odası Başkanı): Başarıda çocukluk ve gençlik dönemi çok önemlidir. Yüksek başarı yönelimli çocukların canlı, hareketli ve hayat dolu oldukları ve kendilerini zorlayarak çok çalışkan özverili, ayrıcalıklı oldukları görülmüştür. Yenilikçi, reformcu, birleştirici, yapıcı bir yeteneğe sahip olma, işi ve mesleği sevme, herkesin fikrine saygı gösterme, insanlarla iyi iletişim kurma, zamanı boşa harcamama, meraklı olma, yapıcı olma, çalışkan olma, sözünün eri olma, dürüst olma, araştırmacı olma, dikkatli olma, hesabını iyi bilme, bugünün işini yarına bırakmama, otoriter olma, savurgan olmamak, tertipli ve düzenli olmak, sabırlı olmak, sabit fikirli olmamak, muhakeme ederek karar vermek, yetenekleri ve tecrübeleri iyi değerlendirmek, personel eğitimine önem vermek, paylaşmasını bilmek ve yardımsever olmak. Hayatta yaşanan zorluklar başarının alt yapısıdır.

” B. Y. Seçkin İnsanlar 498-523-524. 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Nihat Ayhan Özmen
    Nihat Ayhan Özmen
    2.10.2012 23:08

    ilhan tebrikler nsallah bir profosyonel oldugunu unutmazlar ve geregini yaparlar

Nöbetçi Eczaneler

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız