Danişmentler Medresesi

  • 9.02.2015 00:00


Gerede’nin Danişmentler Köyü medresesini yaptırmakta öncülük yapan ve yapıldıktan sonra da müderris olarak talebe okutmaya başlayan Müderris Muhammed Emin Efendi’dir.

M. Emin Efendi 1810-1880 tarihinde vefat ettikten sonra medresede talebe okutacak yetkili hoca kalmaz. Müderris Muhammed Emin Efendi’nin Oğlu Hafız Ahmet Ataullah (1862-1927) icazetli olmadığı için talebe okutma yetkisine sahip değildir.

Köylüler, hem Hafız Ahmed’i yetiştirerek ona icazet vermesi ve hem de medresenin kapanmadan devem etmesi için, Güney Köy’den Ylanoğlu denilen zamanının meşhur âlimi olan kişiyi getirirler.

 Yılanoğlu’nun köye yerleşerek medresedeki talebelere ders vermeye devam etmesi için Danişmentler Köyü’ne Yılanoğlu için bir ev yaparak onun köye yerleşmesini isterler.

 Yılanoğlu, danişmentler köyünde kendisi için yapılan eve yerleşir, medresede talebe okutmaya başlar ve bir yandan da Hafız Ahmed’in yetişerek icazet alması için gayret sarf eder.

Neticede hafız Ahmet icazet alacak dereceye geldikten sonra Yılanoğlu, Hafız Ahmed’in icazetini verir. Hafız Ahmet, icazetini aldıktan sonra köylüler, Yılanoğlu’na “Hoca Efendi, biz seni Hafız Ahmed’i yetiştirsin ve icazet versin diye getirdik.

Allah razı olsun, sen vazifeni yaptın ve Hafız Ahmed’i yetiştirdin. Senin işin bitti istersen köyüne gidebilirsin.” derler.

Yılanoğlu da, o köyde kalmayı tercih ederek köyüne gitmemiştir. Belki de o zamanın şartlarında köyünde evi filan da kalmamış olabilir. Danişmentler köyünde, köylülerin yapıverdikleri ev de yeni olduğu için burada kalmayı tercih etmiş olabilir.

Yılanoğlu çok fakır ve bir ayağında lastik ve bir ayağında da çarık olduğu halde üstü başı eski elbiselerle gezdiği ve çok büyük âlim olduğu halk arasında söylenir.

Kabrinin üzerinden toprak alarak elinde egzama ve siyil olan kişiler aldıkları toprağı çamur yaparak o egzama ve siyil üzerine sürerlerse iyi olacağına inanırlar. Bazı kişiler de tarlalarındaki köstebeklerin kaybolması için buradan toprak alarak tarlaya serperler ve köstebeğin kaybolacağına inanırlar.

Danişmentler Köyü Eski Muhtarı 1945 doğumlu Mehmet Emin Danışman’dan istifade edilerek hazırlanmıştır.  

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Deniz Yüksel
    Deniz Yüksel
    11.06.2012 18:43

    İmdat bey daha önce Cemaatin Boluda başı kim diye yazı yazmıştı takip ettim bir kişi çıkıpta .....şu şahıs diyemedi.Yazıklar olsun size sahte isimle(Fatih-Bolulu-Nedim)yazan şahıslar.Adam adam gibi yazmış.Hodri meydan o zaman sizin cemaattende birisi cevap versin.Delikanlıulık böyle olur işte.Yüreğinize sağlık İmdat Bey vatandaş sizi tanıyor.Üçbeş çapulcuya bakmayın yürüyün siz doğru bildiğiniz yolda...

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız