Şoför amcanın yolu açıldı

“Trafikte Sorumluluk Hareketi” kapsamında 2014’de proje ortakları arasında imzalanan iş birliği protokolüyle hayata geçirilen İyi Dersler Şoför Amca (İDŞA) projesi; 7 yılda 70 ile yayılan eğitim ve destekleyici çalışmalarla bu yıl itibariyle sona erdi. Michelin’in destekçileri arasında yer aldığı proje ile 7 yılda 57 binin üzerinde servis şoförü ve 44 binin üzerinde öğrenciye ulaşıldı.

Şoför amcanın yolu açıldı
27.11.2021 - 11:14
Kaynak: Haber Merkezi

“Trafikte Sorumluluk Hareketi” kapsamında 2014’de proje ortakları arasında imzalanan iş birliği protokolüyle hayata geçirilen İyi Dersler Şoför Amca (İDŞA) projesi; 7 yılda 70 ile yayılan eğitim ve destekleyici çalışmalarla bu yıl itibariyle sona erdi. Michelin’in destekçileri arasında yer aldığı proje ile 7 yılda 57 binin üzerinde servis şoförü ve 44 binin üzerinde öğrenciye ulaşıldı. Tamamlanan projenin 7 yıllık değerlendirme raporuna göre; tüm alt projelerle birlikte Trafikte Sorumluluk Hareketi eğitim ve saha etkinlikleriyle yaklaşık 1 milyon 500 bin kişiye doğrudan, iletişim faaliyetleriyle yaklaşık 7 milyon 700 bin kişiye dolaylı, toplamda ise yaklaşık 9 milyon 200 bin kişiye trafikte sorumluluk mesajı ulaştırıldı. 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, TÜVTÜRK Araç Muayene İstasyonları ve Michelin Lastikleri arasında imzalanan iş birliği protokolüyle “Trafikte Sorumluluk Hareketi” kapsamında 2014 yılında hayata geçirilen ve taşımalı eğitim sisteminde görevli servis şoförlerinin trafik güvenliği, ilk yardım ve iletişim konularında yetkinliklerini geliştirmeyi amaçlayan İyi Dersler Şoför Amca (İDŞA) projesi sona erdi. Taşımalı eğitim sisteminde öğrenci taşımacılığı yapan şoförlerin trafik güvenliği, ilk yardım ve iletişim becerileri konusunda bilgi ve becerilerini artırarak, bu şoförlerin yetkinliklerinin geliştirilmesini sağlayan proje ile 7 yılda 70 ilde; 57 binin üzerinde servis şoförü ve 44 binin üzerinde öğrenciye ulaşıldı. 

Trafikte Sorumluluk Hareketi, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının koordinasyonunda, trafik güvenliği alanında çalışan kurum ve kuruluşlarla iş birliği içinde, trafik güvenliği ve bireysel sorumluluklar konusunda toplumda farkındalık yaratmak amacıyla hayata geçirilen bir kurumsal sosyal sorumluluk projesiyken, İyi Dersler Şoför Amca projesi de, Trafikte Sorumluluk Hareketi’nin iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesi yoluyla yaygınlaştırma stratejisi doğrultusunda ulaşılan bir çıktı oldu. Özel sektör kuruluşlarıyla iş birlikleri kurarak daha fazla kişiye ulaşma stratejisi izlenen Trafikte Sorumluluk Hareketi, birden çok özel sektör kuruluşunun aynı çatı altında hareket ettiği ender projelerin başında yer aldı. 

Trafikte Sorumluluk Hareketi kapsamında birçok alt proje hayata geçirilirken, Can Dostları Hareketi kapsamında ilkokulların 4. sınıf öğretmenleri, öğrencileri, velileri ve servis şoförlerinde trafik güvenliği ve bireysel sorumluluklar konusunda farkındalık ve bilincin geliştirilmesi amaçlandı. Proje 8 yılda 81 ilde uygulanmış ve hedeflerine ulaşarak başarıyla tamamlandı. İyi Dersler Şoför Amca projesiyle de taşımalı eğitim sisteminde görevli servis şoförlerinin kapasitelerinin geliştirilmesi hedeflenmiş ve 7 yılda 70 ilde uygulanarak başarıyla tamamlandı. Trafikte Gençlik Hareketi, ortaöğretim kurumlarında öğrenciler, öğretmenler, veliler ve servis şoförlerinde trafik güvenliği ve bireysel sorumluluklar konusunda farkındalık ve bilinç geliştirmek amacıyla 2012-2017 döneminde yürütülmüş ve tamamlandı. Güvenli Taşıt Hareketi, ticari araç şoförleri başta olmak üzere kamuoyunda taşıt güvenliği konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 2010-2013 döneminde yürütüldü. Yine aynı dönemde yürütülen Sorumlu Vatandaş Hareketi kapsamında gerçekleştirilen üniversite ve halk seminerleriyle hedef grupların trafik güvenliği konusunda farkındalıklarının artırılması amaçlandı. 

Tüm alt projeleriyle birlikte Trafikte Sorumluluk Hareketi eğitim ve saha etkinlikleriyle yaklaşık 1 milyon 500 bin kişiye doğrudan, iletişim faaliyetleriyle yaklaşık 7 milyon 700 bin kişiye dolaylı, toplamda yaklaşık 9 milyon 200 bin kişiye trafikte sorumluluk mesajı ulaştırıldı. 

Michelin’in destekçileri arasında yer aldığı ve Ağustos 2014 yılında imzalanan iş birliği protokolüyle “Trafikte Sorumluluk Hareketi” kapsamında yürütülen İDŞA projesiyle, taşımalı eğitim sisteminde görevli şoförlerin trafik güvenliği, ilk yardım ve iletişim konusunda bilgi ve becerilerini artırarak, bu şoförlerin kapasitesini geliştirme amaçlandı. Proje uygulamaları sırasıyla formatör eğitim semineri, eğitimci eğitim semineri, şoför eğitimi, öğrenci eğitimi ve afiş yarışması şeklinde gerçekleştirildi. 

“7 Yılda toplam 70 ilde eğitimler verildi”

Proje kapsamında 2014 – 2015 döneminde; Balıkesir, Edirne, Gaziantep, Isparta, Karabük, Kars, Malatya, Muğla, Nevşehir ve Trabzon, 2015-2016 döneminde; Ankara, Bursa, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Manisa, Mersin, Samsun, Sivas ve Tekirdağ 2016-2017 döneminde; Adana, Adıyaman, Antalya, Aydın, Çankırı, Düzce, İzmir, Kocaeli, Konya ve Zonguldak, 2017-2018 döneminde;   Çanakkale, Denizli, Erzurum, Giresun, Hatay, Kahramanmaraş, Sakarya, Şanlıurfa, Tokat ve Yozgat, 2018-2019 döneminde Afyon, Artvin, Bolu, Burdur, Elazığ, Eskişehir, Karaman Kırklareli, Mardin ve Sinop, 2019-2020 döneminde; Ağrı, Aksaray, Ardahan, Diyarbakır, İstanbul, Ordu, Osmaniye, Siirt, Uşak ve Van, pandeminin yaşandığı 2020-2021 döneminde ise Amasya, Bartın, Bilecik, Çorum, Erzincan, Kırkkale, Kırşehir, Kilis, Niğde, Rize ve Şanlıurfa proje kapsamındaki iller oldu. Raporda Şanlıurfa’nın taşımalı eğitim sistemi açısından oldukça yüksek şoför sayısına sahip olması nedeniyle hem 2017-2018 hem de 2020-2021 döneminde proje illeri arasında iki kez yer aldığına dikkat çekildi. 2020 yılında başlayan Covid-19 salgını nedeniyle 2020 2021 döneminde formatör eğitim seminerleri çevirimiçi olarak gerçekleştirildi. 

“Tüm hedeflerine başarıyla ulaştı”

Raporda, taşımalı eğitim çerçevesinde her gün okul servisleriyle yolculuk yapan öğrencilerin güvenliğinin artırılması amacıyla gerçekleştirilen İyi Dersler Şoför Amca projesinin, taşımalı eğitim servis şoförlerine yönelik özel bir ihtiyacı karşıladığı vurgulanırken, 2014-2021 döneminde gerçekleştirilen faaliyetlerle tüm hedeflerine başarıyla ulaşıp, projenin tamamlandığına dikkat çekildi. İDŞA projesi deneyiminin Türkiye’de şoför eğitimi için çaba sarf edildiğinde çok başarılı sonuçlar alınabileceğini, çekici öğretim teknikleriyle hazırlanan etkileşimli yöntemlerle sunulan eğitim içeriği ve araçlarına ihtiyaç duyulduğunu gözler önüne serdiği vurgulanan Raporda; “Proje uygulamaları olan formatör eğitimi, eğitimci eğitimi, şoför eğitimi, öğrenci eğitimi, afiş yarışması ve fotoğraf yarışması şeklinde gerçekleştirilen çok yönlü çalışmaların ölçme değerlendirme sonuçları projenin başarıyla tamamlandığını gösteriyor” denildi. 


Editör: E. Candan