ERDOĞAN İSTERSE ÇANKAYA GARANTİ

  • 3.04.2014 00:00

 

              

 

        2014 mahalli seçimlerinden sonra şu iyice anlaşıldı ki; eğer Tayyip Erdoğan kendisi köşke çıkmak isteyip aday olursa 1. turdacumhurbaşkanı olması garanti. Bunu seçimler öncesinde de bizler biliyorduk. Ancak seçim sonuçları ile de test edilmiş olması toplumun tamamını ikna etti.

        Seçim sonuçlarını analiz edenler şunu görürler. Ak parti mahalli seçimlerde Anadolu’nun çok büyük bir bölümünde seçimleri kazandı. Seçim kazandığı bölgelerde de çoğunlukla %50ninüzerinde oy aldı veya buna yakın bir oyla kazandı. Seçimi kaybettiği başta güney doğu olmak üzere tüm bölgelerde de birinci parti durumunda.

       Seçimi kaybettiği güney doğu Anadolu bölgesinde cumhurbaşkanlığı seçiminde %100e yakın bir sonuç alacağına hükmetmek hiçte zor değil. Bugüne kadar yaşanan çözüm süreci nedeniyle, bu seçimlerde Tayyip Erdoğan’ın tek başına gireceği seçimde bu bölgede rakipsiz olacağını kabul etmek gerekir. Çünkü Kürtlerin çok büyük oranda kabul ettikleri gibi Erdoğan Kürt meselesinin çözümü için bölge insanının tek umududur.

       Her ne kadar cumhurbaşkanlarının yürütme yönünden yetkilerinin sınırlı olduğunu düşünsek bile, zamanında iktidar tarafından adeta köşke hapsedilmiş olan rahmetli Özal’ın bu meselenin çözümü için yaptıklarını en iyi Kürtler biliyorlar. Üstelikte bu sefer köşk ve hükümet aynı partide olacağı için cumhurbaşkanının seçime giderken meselenin çözümü için vereceği söz bölge insanı için daha da ikna edici olacaktır.

     Bölge insanı bu çözüm sürecinde mevcut cumhurbaşkanının cemaate yakınlığı sebebi ile çözüm sürecine de gittikçe mesafe koyduğunu düşünüyor. Sürecin başlangıcında cumhurbaşkanının desteği “iyi şeyler olacak” söyleminin ötesine geçemedi. Oysa cumhurbaşkanı süreçten yana daha net tavır koysaydı, süreç karşıtlarının olumsuz etkilerini azaltabileceğini düşünüyor ve zaman, zaman açıktan ifade ediyorlar. Bu yüzden bölge insanı köşkte Abdullah Bey yerine Tayyip Beyi tercih edeceklerdir.

     Bütün bunları bir kenara bırakıp, bölgede mahalli seçimlerdeki aynı sonucu alacağını düşünsek bile yine de ilk turda seçilecek sonucu alacaktır. Seçim sonuçlarını izlediğimiz kadarı ile Anadolu’nun genelinde saadet partisi ile büyük birlik partisinin ve güney doğuda huda-par gibi İslami partilerin yaklaşık %5 oyu var. Bu oylar Kamalak ve Destici ye rağmen ilk turda Tayyip beye akacaktır. Ak partinin %45,5 oyu ile birleşince zaten yeterli olur.  

     Seçime bu hesapların avantajı ile başlayacak olan Erdoğan’ın seçimi garantilediğini gören diğer partilerin tabanlarından da önemli ölçüde oy alacağı ve ipi belki de % 70lerle göğüslemesi muhtemeldir.

     Kuvvetli bir oy çokluğu ile seçilecek cumhurbaşkanı daTayyip Bey gibi baskın kişiliğe sahip olunca, anayasanın kendisine verdiği yürütme yetkilerini hiçbir etki ve komplekse kapılmadan kullanır. İcap ederse bakanlar kuruluna başkanlık eder, yürütmenin bütün icraatlarında belirleyici olur. Bu da fiilen başkanlık sisteminingelmesi anlamını taşıyacağı nedeniyle fiili durumu yasal hale getirmek için anayasa değişikliği yönünde zorlayıcı bir rol oynar. Başkalık sistemi istenmese de hükümet-köşk arasında meydana çıkacak krizleri yok etmek için kendisini dayatır.

    Cumhurbaşkanlığı seçimlerine az bir süre kaldığı için anayasa değişikliği şimdi yapılmasa da ak parti önümüzdeki milletvekili seçimlerinde anayasayı tek başına değiştirecek oy oranı bulmak için çalışacaktır. Eğer cumhurbaşkanlığı seçimi ile beraber genel seçim kararı alınırsa bu yüzden alınır.

     Mevcut duruma göre seçildiği takdirde köşkte etkisiz olacağına karar verirse Tayyip Bey aday olmaz. Ama düşünüldüğü gibi Abdullah beyi de ikinci kez köşke çıkaracağını zannetmiyorum. Çünkü cemaatle mücadele sürecinde kendi partisi ve genel başkanı yerine iç ve dış odakların başbakanla mücadele için kurdukları koalisyonun yanında yer aldığı algısı yarattı. Ülke mahkemelerinin sosyal medyaya koyduğu tedbiri bile tanımadı. Oysa mahkeme kararlarına en çok onun uyup savunması, yasağın kalkması için yargı kararı beklemesi gerekirken yasakları deldiğini marifetmiş gibi ilan etti.

     Kamuya pompalanan propagandanın aksine eğer Tayyip Beyyeniden Abdullah Beyi köşke aday ederse halkı ona oy vermesi konusunda ikna edebilmek için çok kuvvetli enstrümanlarla propaganda yapmak zorundadır. Her ne kadar cemaat basını Abdullah beyin halk tarafından daha çok istendiği haberleri yayılsa da bu seçimler tam aksini ıspatladı.

     Selamlarımla…        

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız