HELAL KAZANÇ HELAL LOKMA

  • 8.02.2017 00:00

     

             Bir şeyin helal yada haram oluşu direk Müslümanları ilgilendirir. Müslüman olmayanlarda helal, haram kavramı bir anlam ifade etmez. Bu bakımdan Müslüman, hayatının her safhasında doğruluk ve dürüstlük prensibini esas alır. Alın terine önem verir. Olduğu gibi görünür, aldatan değil, güven veren olur Zira Peygamberiz (sav) efendimiz “ bizi aldatan bizden değildir” buyurmuşlardır. Aldatarak, kandırarak elde edilen kazanç helal olmaz. Helal olmayan kazançla elde edilen lokma da helal olmaz. Bu nedenle lokmanın helal olması için kazancın helal olması tabiidir.  Bu bakımdan kazancın helal yoldan olmasına dikkat edilmelidir. Meşgul olunan işte ve ticarette, yalan söylemden kaçınılmalıdır.      

             Yüce Allah Kur’an-ı Kerimde “Doğrusu insan için kendi çalışmasından başka bir şey yoktur” buyurdular.” Necm,39. Çalışıp üretmeden, başkalarının sırtından geçinmek ve bu yoldan elde edilen her türlü kazanımlar haramdır. İslam çalışmaya ve alın terine büyük önem vermiştir. Efendimiz (sav)” işçinin ücretini alnının teri kurumadan veriniz “ İbni Mace, buyurarak çalışmanın, üretmenin, hak ederek kazanmanın ve buna bağlı olarak eve ekmeği helal yoldan getirmenin önemini vurgulamışlardır. Büyük mütefekkir İmamı Gazzali” bir vucud ki, haramla beslenmiştir. Bu bedenle kılınan namaz sahih değildir, demiştir. İhyaul ulumuddiyn. Helal lokma,ibadetlerin sıhhatine etki  etmektedir.Müslümanı manevi hayatına tesiri olan helal kazanç konusunda dikkat edilmesi lazım gelir.

            Evlerimizde bolluk ve bereketin varlığı, çocuklarımızın sağlıklı yetişmesi için yediklerimizin maddi yönden temiz olması gerektiği kadar, manevi yönden de temiz olması Önemlidir. Kazancı çok olmasından ziyade, manen temiz olması, büyük önem arz etmektedir. Helal yoldan gelmeyenin ömrü az olur. Sahibine de yüktür. Helal lokmanın girmediği evde sıkıntı olur, Eşler arasında sevgi ve saygı kalmaz. Öyle zaman gelir ki, hayat çekilmez olur.Dünyalığın çokluğu tek başına huzur ve mutluluğu sağlayamaz. Gerçek huzurun kaynağında maneviyat vardır. Hakka teslim olmak ve Allahın verdiği imkânları iyi değerlendirmelidir.

            Bir gün Peygamberimiz (sav) Medine çarşısında dolaşırken buğday satıcısını gördü.Çuvalın içine elini daldırdı ve avucunun içinde ıslak buğdayı görünce sahibine sordu. Neden buğday ıslak ?, sahibi yağmur yağdığı için dedi. Efendimiz, Yağmur yağdı da çuvalın üstü neden kuru, altı ıslak.  Bizi aldatan bizden değildir buyurdular. Riyazüssalihin. Tabiidir ki, bu şekildeki satıştan elde edilen kazanç helal olmaz. Hileye ve yalana dayalı her iş ve ticarette şeytanın tesiri vardır. Şeytan da Müslümana düşmandır.Müslümanın dostu Allahtır. Müslüman Allahın razı olacağı şekilde çalışırsa maddi ve manevi yönden kazançlı olur.   

           Yüce Allah Kur’an-ı Kerimde “Ben insanları ve cinleri ancak ve ancak bana kulluk etsinler diye yarattım”,buyurmuştur. Bu bağlamda bizler, yaratılış gayemiz olan Mevla’mıza kulluğumuzu elimizden geldiği kadar yapıyoruz. Şunu iyi bilmek lazım gelir ki, Allah’a kulluk Yaratanımızın tüm emirlerini yerine getirmek ve yasak kıldıklarından kaçınmaktır. Helal yoldan kazanmak, çalışıp üretmek, bakmakla mükellef olduklarımızı helal yoldan beslemek de Allah’ın emirleridir. Allah’ın verdiği nimetleri harama bulaştırmadan asli haliyle kullanmak esastır. Bunun için alın teri dökerek kazanmalıyız. Başkalarının malını izinsiz, müsaadesiz almamalıyız ve kullanmazlıyız. Kazancımızın helal olmasına dikkat etmeliyiz. Meşru olmayan kazançla aldığımız her şeyin bizlere helal olmayacağını bilmeliyiz. Evimizde, iş yerimizde hayrın, bereketin, huzur ve mutluluğun temini buna bağlıdır. Allah, alın teriyle kazanıp aile yuvamızdakileri helal lokmalarla beslemeyi nasip etsin.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız