RAMAZAN AYI VE KUR’AN

  • 25.05.2017 00:00

              On bir ayın sultanı mübarek Ramazan ayına 26.05.2017 tarihi akşamı yani bu akşam kılacağımız ilk teravih namazıyla beraber kavuşuyoruz bi iznillah. Yüce Mevla, mübarek ayın feyzinden ve bereketinden istifade etmeyi nasip etsin. Âmin. Ramazan ayının Kur’an ile yakın ilgisi vardır. Çünkü Kur’anı Kerim bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Yani Ramazan ayı oruç ve Kur’an ayıdır. Ramazan ayı dendiğinde Kuran, Kuran dendiğinde Ramazan akla gelir. Bu ay, insanlığın Kuran ile buluştuğu, Mevlasıyla konuşur halde olduğu bir aydır. Ramazan ayı, sabır, hayır, paylaşım ve sosyal adaletin sağlandığı bir zaman dilimidir. Aynı zamanda Ramaza ayı, yapılan her türlü ibadetlerin karşılığının bire bin misli sevap verileceği bir aydır. Sözün kısası Ramazan ayı, hata ve günahlardan arınma, müspet yöne doğru ilerleme ve Rahmanla beraber olabilme zamanıdır.    

               Yüce Mevla Kur’anı Kerimde şöyle buyurmaktadır.”Ramazan ayı öyle bir aydır ki, Kur’anı Kerim onda indirilmiştir. O Kur’anı Kerim ki, insanları doğru yola ileten, hakla batılı delillerle birbirinden ayırt eden ilahi bir kitaptır. Kim bu aya erişirse o ayda oruç tutsun. Kim de hasta veya seferi durumda olursa (bundan dolayı) tutamadığı günleri diğer zamanda tamamlar”. Bakara,183.  Oruç ibadetine tahsis edilen Ramazan ayını özürsüz olarak oruç tutmadan geçirmek bir Müslüman için büyük kayıptır. Allah bu ayı Müslümanlara manevi nimet olarak vermiştir. Neden bu nimetten gereği gibi yararlanmayalım.    

               Peygamberimiz (sav) efendimiz bir hadislerinde şöyle buyurdular.”Kim ki,  faziletine inanarak, sevabını da Allah tan bekleyerek, Ramazan ayını ( namazla, oruçla, kur’anla, hayır ve hasanatla) ihya ederse geçmiş günahları bağışlanır.” Riyazüssalihin..” Ramazan ayını ihya etmenin faziletini ortaya koyan peygamberimiz, biz ümmetinden on bir ayın sultanı olan Ramazan ayına gereken değeri vermemizi arzulamaktadır. Efendimizin bu arzusu bizim yararımızadır. Cebrail (as) ile Peygamberimiz (sav) efendimiz her ramazan ayında kuranı kerimi karşılıklı mukabele usulü okumuşlardır. Miladi 632 yılındaki ramazan ayında kuranı kerimi iki defa okumuşlardır. Cebrail (as) okumuş efendimiz takip etmiş, efendimiz okumuş Cebrail (as) takip etmiştir. Ev ve camilerde mukabele usulü kuranı kerim okunması Peygamberimizin sünnetidir.        

               Bolluk ve bereket dolu gün ve gecelere sahip olan mübarek ayda zamanımızı güzel değerlendirmeliyiz. Boş vakitlerde Kur’an okumayı ve dinlemeyi, namazlarımızı intizam içinde kılmayı sürdürmeliyiz Geceleri de imkânlar ölçüsünde Kitap okuyarak nafile namaz ve tesbihatta bulunarak değerlendirmeliyiz. Ramazan ayının bizler için önemli bir zaman dilimi olduğunu yakinen inanmalıyız. Bu inançla vakitlerimizin hakkını vermede azami dikkati göstermeliyiz. Özellikle Kuran ayı olan bu zaman diliminde her mümin eline kuranı kerimi almalı ve onunla tanışmalıdır. Onun okunduğu yerde bereket ve huzur vardır. Sükun ve mutluluk vardır.  Bunu kazanmanın zamanı gelmiştir.                                   

              Peygamberimiz (sav) efendimiz,”Cennet dört sınıf insana müştaktır. Kur’an okuyan,Ramazan ayının orucunu tutan, diline hâkim olan, açları doyuran.” Buyurdular. Oruçlu ağızlarımızla elimizden geldiği kadar yalan sözden ve yalan üzere amel işlemekten kaçınmalıyız. Yetim, yoksul ve kimsesizlere yardım elimizi uzatmalıyız. İftar ve sahur sofralarındaki ikramlarımız onların yüzlerini güldürecektir. Onların mutluluğu bizim mutluluğumuz olacaktır. Karşılığında alacağımız ecir, Ramazan ayı olması münasebetiyle o denli bol olacaktır.

               Allah bu rahmet ayının bütün Müslümanlar için feyiz ve bereketli geçmesini nasip eylesin. Amin!.Her türlü dertlerin, sıkıntıların, acı ve elemlerin yok olmasına vesile olsun inşallah.Dünya üzerinde meydana gelen elim olayların son bulmasına, Müslümanlar arasında birlik ve beraberliğin yeniden pekişmesine vesile olsun. Aya mahsus tutacağımız oruçları, kılacağımız namazlarımızı, okuyacağımız kur’anlarımızı, ve bil umum hayır ve hasenatımızı Yüce Mevla bizlerden kabul eylesin. Mübarek ayın bölgemize, ülkemize ve Âlem-i İslam’a huzur, barış ve mutluluklar getirmesini Cenab-ı Allahtan niyaz ederim. 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız