KADINA ŞİDDET VE TALAK

  • 12.11.2014 00:00

                           Evlilikte esas olan müştereken kurulan yuvanın sıhhatli bir şekilde idame ettirmektir. Bunun için yuvanın sahibi kadın ve koca, birbirlerine karşı sevgi ve saygı tablosunu oluşturmaları gerekmektedir. Zira birliğin ve dirliğin kaynağında bu iki kavram bulunmaktadır. Günümüzde medya ve gazetelerde gördüğümüz kadına karşı şiddet ve buna bağlı boşanmaların hızla yaygın hale gelmesi, karşılıklı anlayışın, ahlaki değerlerin zayıflamasından kaynaklandığı gözlenmektedir. Eşlerin kurdukları yuvalarının huzur ve mutluluğu adına her türlü zorluğa birlikte göğüs germeleri önem arz etmektedir. Bunu sağlamak için de sabır ve sebatı elden bırakmamak lazım gelir.

                       Yüce Allah (cc) Kur’anında “ Onlarla iyi geçinin. Eğer onlardan hoşlanmadıysanız olabilir ki, siz bir şeyden hoşlanmazsınız da Allah onda pek çok hayır yaratmıştır”, buyurmuştur. Nisa/19. Kadınlara iyi davranmak, hak ve hukukuna riayet etmek, huzur ve güven ortamı meydana getirmek Allahın bizlere bir emridir. Allah’ın her emri sorumluluk gerektirir. Bunun için söz ve eylemlerimizin yararlı olmasına dikkat etmemiz gerekir.  Peygamberimiz (sav)  efendimiz;” Sizin en hayırlınız hanımlarına karşı en iyi davrananlarınızdır,” buyurarak ailenin birlik ve beraberliğinin önemine dikkat çekmiştir. Tirmizi, Rada,11. Karşılıklı güvenin olmadığı yerde huzursuzluk başlar. Zaman içinde giderilmediğinde, sert söz ve eylemler baş gösterir. İlerleyen zamanlarda sert tavırların yerini şiddet alır. Çoğu zaman şiddetli geçimsizliğin sonucunda arzu edilmeyen boşanma kendini gösterir.

                    İslam hukukunda talak (boşanma) kelimesi, tek taraflı irade beyanıyla yapılan boşanmayı veya kadın ve erkeğin anlaşarak evlilik birliğine son vermeleri veyahut mahkeme kararıyla meydana gelen boşamayı içerir. İslam hukukunda boşama, dönülebilir olup olmamasına göre Rıc’i ve Bain talak olmak üzere ikiye ayrılır. 1- Rıc’i talak; kocaya yeni bir nikah’a ihtiyaç olmadan boşadığı hanımına dönme imkanı veren boşama şeklidir. Rıc’i talak olabilmesi için evliliğin zifafla başlamış olması, boşamanın açık sözlerle, şiddet ve mübalağa içermeyen bir tarzda yapılmış olması, boşamanın üçüncü boşama olmaması şarttır. Bain talak; kocaya, boşadığı eşine ancak yeni bir nikâhla dönme imkânı veren boşama şeklidir. Zifaftan (birleşme) önce karşılıklı anlaşarak, (muhalea) veya kocanın üçüncü boşama hakkını kullanarak yaptığı boşama şeklidir. İslam hukukuna göre üçüncü talaktan sonra nikâhla da olsa aynı kocaya dönüş olamaz. Bu bakımdan çok dikkatli olmak gerekir. Kadınların dul, çocukların yetim kalmasına sebep olan, toplum içinde iyi görülmeyen ve Yüce Allah’ın da sevmediği, bu nevi, yuvaları parçalayan ayrılıklardan beri olmamız gerekmektedir. Sadece kendimizi değil, ailenin tüm fertlerinin tamamını düşünmeliyiz. Aynı zamanda toplumda model aile yuvası oluşturmalıyız.

                  Yüce Allah Kuranında şöyle buyurmaktadır.” Ey peygamber! Kadınları boşamak istediğinizde, onları iddetlerini dikkate alarak (temizlik halinde) boşayın ve iddetini sayın. Rabbiniz olan Allah’a karşı gelmekten sakının. Apaçık bir hayâsızlık yapmaları dışında onları (bekleme süresince) evlerinden çıkarmayın. Kendileri de çıkmasınlar. Bunlar Allah’ın sınırlarıdır. Kim Allah’ın sınırlarını aşarsa, şüphesiz, olur ki Allah, sonra yeni bir durum ortaya çıkarır. Boşanan kadınlar iddetlerinin sonuna varınca, onları güzelce tutun yahut onlardan güzelce ayrılın”. Talak/ 1-2. Bu ayetlerde görüyoruz ki,  Yüce Allah (cc) kadının gerektiğinde boşarken bile, adaletle, güzellikle işlemin icra edilmesini istemektedir. Şahsiyetinin, onurunun rencide edilmeden ayrılmanın dinimizin ruhuna uygunluğu bakımından önem arz etmektedir. Müslüman olarak bizler, mensubu olduğumuz İslam dininin kadına verdiği değeri, iyi kavramalıyız. Yuva kurarken eş seçimini dikkatli yapmalı, ailemizin huzur ve mutluluğunu bozmadan idame ettirme azmini sürdürmeliyiz. Bilmeliyiz ki, gerçek mutluluk ailemizin birlik ve dirliğindedir. 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız