RAMAZAN AYINI İHYA ETMENİN ÖNEMİ

  • 28.06.2014 00:00

                 Yüce Mevla zaman ve mekânı kulları için yaratmış ve onların istifadesine sunmuştur. Bazı zaman dilimlerini manevi değerlerle süslemiş, diğerlerinden üstün kılmıştır. İşte bu zaman dilimlerinden Ramazan ayı, önemli derecede faziletlere sahip kılınmıştır. Bundan dolayı on bir ayın sultanı diye adlandırılmıştır Yani Ramazan ayı, on bir aya eşit  kılınmıştır.

                Ramazan ayını diğerlerinden üstün kılan, kendisinde insanları hidayete vesile kılan Kur’an Kerimin, yer yüzüne indirilmeye başlamış olması, Şaban ayında farz kılınan orucun bu ayda tutulmasının Cenab-ı Hak tarafından emredilmiş olması, bünyesinde bin aydan hayırlı olan kadir gecesinin mevcut olmasıdır. Aynı zamanda ayın başlangıcının rahmet, ortasının mağfiret, sonunun da cehennemden kurtuluş olması, bu cümledendir.

                 Bütün bu değerlere sahip olan Ramazan ayının ihya edilesi ,( yaşanması) büyük önem arz etmektedir. Peygamberimiz (sav) efendimiz, Medine’yi münevver ede on yıl süreyle mukabele usulü okuduğu Kur’anı Kerimi, bizler de  Ramazan ayı içerisinde önemine binaen okumalıyız. Geçerli bir mazeretimiz yok ise, Ramazanın tamamını oruçlu geçirmeliyiz. Namazlarımızı mümkün olduğu kadar cemaat halinde kılmalıyız. Boş zamanlarımızı tefekkür, zikir, şükür ve tesbihatla değerlendirmeliyiz. Faydasız söz ve davranışlardan kaçınmalıyız. Dini ve dünyevi kültürümüzü geliştirmek için kitap okumaya önem vermeliyiz.

                 Ramazan ayına has olan teravih namazını mümkün olduğunca cemaat halinde kılmalıyız. Yatsı namazının farzından sonra kılınan teravih namazı, Ramazan ayının sünnetidir. Bu sebeple mazeretinden dolayı oruç tutamayan kişi de teravih namazını kılması sünnettir. Teravih namazını cematle kılınması sünneti kifayedir. 2 yada 4 rekatta bir selam verilerek kılınan teravih namazı, 20 rekat olarak kılınır. Teravih namazı, 20 rekât olarak bir bütündür. Başlangıçta 20 rekatın tamamına, niyet ettim Allah rızası için teravih namazını kılmaya uydum hazır olan imama diye niyet yapılır. Selam verildik sonra selatü selam okunduktan sonra konuşulmadan namaza devam edilir. Konuşulursa yeniden niyet gerekir.

                  Peygamberimiz (sav) efendimiz bir hadisinde şöyle buyurmuştur. “Faziletine inanarak sevabını Allahtan bekleyerek Ramazan ayını ihya eden kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” Riyazüssalihin. Ramazan ayı, Yüce Mevla’mızın müminlere sunduğu manevi bir nimettir. Yapılan her bir hayırlı işlemin karşılığında bire bin misli ecir almamıza vesile olan zaman dilimidir. Bunun kıymetini idrak etmeli, ayın hakkını verme adına ibadetlerimizi, planlı ve devamlı yapmalıyız.

                  Peygamberimiz ( sav) efendimiz diğer bir hadisinde ise şöyle buyurmuşlardır.” Faziletine inanarak, sevabını Allahtan bekleyerek Ramazan ayının orucunu tutan kimsenin geçmiş günahları bağışlanır.” Riyazüssalihin. Oruç tüm kötülüklere karşı bir siperdir. Nefislerimizi terbiye eden önemli bir etkendir. Oruç aynı zamanda dualarımızın kabul edilmesine ve sıhhatli olmamıza vesile olan bir araçtır. Zira efendimiz “oruç tutun sıhhat bulursunuz” buyurmaktadır. Ramazan ayı,  bizleri hata ve günahlardan temizleyeceği gibi, birlik ve beraberliğimizin pekişmesine, kaynaşmamıza vesile olacaktır inşallah.      

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız