HANGİ HAYVANLARDAN KURBAN OLUR?

  • 27.09.2013 00:00

             

              Kurban yapılacak hayvanlar evcil olup, koyun,keçi,manda,sığır ve deve olması gerekir. Ormanda yaşayan hayvanlardan kurban olmaz.Aynı zamanda kurban olacak hayvanların cinslerine göre yaşları da önem arz etmektedir.Koyun, keçi, 1 yaşında.Sığır ve manda 2 yaşını, deve ise 5 yaşını ikmal etmiş olması gerekir.Bu hayvanlardan koyun ve keçi 1 kişi için,sığır, manda ve deve ise 1 ile 7 kişiye kadar hisseli olarak kurban olabilir.    

        

              Kurban kesmenin rüknü, kurbanlık hayvanının kanını akıtmaktır. Koyun, keçi, sığır ve manda cinsinden olan hayvanlar çenelerinin altından, devenin ise göğsü üzerinden kesilir. Kurbanlık hayvanlarında şu kusurların olmaması gerekir. Kötürüm derecesinde hasta, zayıf ve düşkün.  Bazı azaları eksik. Mesela,1 ve 2 gözü kör, 1 veya 2 boynuzu kökünden kırık,dilinin yarısından fazlası kesik, dişlerinin tamamı veya çoğu dökülmüş, kuyruğu ve memesi kesik hayvanlar kurban olmaz. 


               Ancak hayvanın doğuştan boynuzsuz, şaşı, topal ve deli, biraz hasta, bir kulağı delinmiş veya yırtılmış olmasında bir sakınca yoktur. Kurban edilecek mahalline gidemeyecek kadar hasta ve cılız olan hayvan da kurban olmaz. Sığır, manda ve deve cinsinden bir hayvanın bir kişi için kurban edilebileceği gibi, birden yediye kadar hisseli olarak kurban yapma imkanı vardır. Kurbanlık hayvanına hisseli olarak katılanların niyetinin ibadet olması gerekir. Şükür kurbanı, adak kurbanı, akika kurbanı, sevabını ölmüş bir kişiye bağışlamak niyetiyle kurban bayramı günlerinde kesilen hayvanlar bu kapsamdadır.


               Kurban kesmekle yükümlü olan kişi, bu vecibeyi yerine getirmekle mükelleftir. Bu hakka sahip olan bir Müslüman, ben bu sene kurban kesmeyeyim de eşim ve bir yakınım kessin diyemez. Bir ailede birden fazla kişi kurban kesme güç ve imkânına sahipse, her biri ayrı ayrı kurban kesmeleri üzerlerine vaciptir. (Hanefi mezhebi) 

          

              Kurbanlık hayvan bayram günleri gelmeden kaybolursa, yenisini alıp kurban etmek gerekir. Kaybolan hayvan bulunursa kurban sahibi 2 hayvandan tercih ettiği birini keser. Kurbanlık hayvan herhangi bir şekilde telef olursa yenisini alıp kesmek gerekir. Alırken sağlıklı olduğu halde sonradan kurban olmasına mani bir kusur meydana gelirse yine yeniden kurbanlık alıp vecibeyi ifa etmek gerekir. Kurban ve diğer dini konularla ilgili Diyanet alo fetva hattı 190 nolu telefonu aramak mümkündür.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız