ELEM VE ZORLUKLARA KARŞI SABIR

  • 22.08.2013 00:00

                       

               İnsanoğlunun yaşamının her safhasında sıkıntı, refah, darlık, bolluk, sevinç ve üzüntü, zorluk ve kolaylık gibi durumlar her zaman karşısına çıkabilir. Zira hayatta her şey zıttı ile kaimdir. İnsan yaşamını sürdürürken olumlu ya da olumsuz her duruma karşı hazırlıklı olması lazım gelir. Değilse kendisi için bazen hayal kırıklığı olabilir.                        

               Konumuzla ilgili Yüce Allah, Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurmuştur. “Elbette sizi biraz korku ve açlık, mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme ile sınarız. (Habibim) sabredenleri müjdele” Bakara,55.

               Beklemediğimiz bir anda sel baskınları, yangın, yakınlarımızın vefat etmesi gibi haller bizleri derinden üzer. Bazen acılarımız tahammül gücümüzü zorlayabilir. İşte bu durumlarda sabır nimeti devreye girer. İnsan bu nimeti kullanarak yaşamını devam ettirme imkanı bulur.  

              Yaratan bu hususta şöyle buyuruyor.”Ey iman edenler! Sabredin düşmanlarınıza karşı sebat gösterin. Nöbetleşin. Allah’ın azabından korunun ki, kurtuluşa eresiniz.”     

              Sabır: sıkıntılara göğüs germe, Allah’a tevekkül ederek ondan gelen sıkıntılara katlanma anlamında kullanılan ahlaki bir terimdir. Sabır, her türlü zorluklar, olumsuzluklar karşısında eli bağlı kalmak değildir. Zoru başarmak, olumsuzluğu ortadan kaldırmak için sebatla çalışmaya devam ederek sonucun hayırlı olacağını Allahtan ümitle beklemektir.                      

              Bakınız Allah, Kur’an’ında ne buyuruyor?”Ey iman edenler! Başınıza gelecek her şeye sabretmekle ve namaz kılmakla Allah tan yardım isteyin. Allah, sabredenlerle beraberdir. Bakara, 153.      

              Her işin başında sabır gerekir. Sabır gösterilmeden başarıya ulaşılamaz. En basit bir iş bile sabrı gerektirir. Çünkü her iş ve görev bitmesi için zaman gerekir. Bundan dolayı her ne meslek sahibi olursak olalım yaptığımız işte başarılı olmamız için sabırlı olmamız lazım gelir.  

              Mesleğinde sabırlı olmayan insanlar arzu ettikleri neticeye ulaşamazlar. Çalışıp üreterek hayatını kazanma zahmetini gösteremeyenlerin bazen başlarına sıkıntılı anlar gelebilir. Her insanın kendi ayakları üzerinde durabilmesi için, her türlü zorluğa göğüs gererek çalışması kaçınılmazdır. Böyle olduğu zaman kendini kurtardığı gibi topluma da iyi örnek olur.                  

              Peygamber efendimiz şöyle buyurdular.” Mü’minin başka hiç kimsede bulunmayan ilginç bir hali vardır. Onun her işi hayırdır. Eğer bir genişliğe, nimete kavuşursa şükreder. Bu onun için hayır olur. Eğer bir darlığa, musibete uğrarsa sabreder. Bu onun için bir hayır olur.” Riyazüssalihin.   

              Her zaman ve her yerde karşımıza çıkacak olan zorluklar, elem ve ıstıraplara karşı sabırla Allah tan yardım beklemeye devam etmeliyiz. Ümitsizliğe düşmeden bize düşen görevlerimizi yerine getirip işlerimizin sonucunu Allah’a havale etmeliyiz. Allah, her zorluğun arkasından bir kolaylık yaratacaktır. Bunu ümitle beklemeye devam etmeliyiz.     


                         

 Tahsin ÖTGÜÇ

 Müftü Yrd.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Ziya ALP
    Ziya ALP
    2.01.2012 09:53

    Emin bey tebrik ederim. Gerçekten çok güzel bir yazı olmuş...

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız