HAYAT BİR İMTİHANDIR

  • 26.02.2013 00:00

 

               Dünya sahnesine yaratanını tanımak üzere gelen insanoğlu, kendisine verilen nimetler ve imkânlarla sınanmaya. denenmeye tabi tutulur. Nimetlerin hakkını verip vermemesinden, zorluklar karşısında sabır gösterip göstermemesinden, zenginliğin hakkını verip vermemesinden, etrafındakilerle iletişim kurup kurmamasından vel hasıl insan, hayatın her safhasında imtihan edilir, denenir.

                Yüce Allah Kuran-ı Kerimde bu gerçeği şöyle açıklıyor.” And olsun ki , biz sizi biraz korku, biraz açlık,mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltmekle imtihan edeceğiz. (Habibim) sabır gösterenleri müjdele. Onlar başlarına bir musibet geldiği zaman” biz Allah’a ait kullarız ve sonunda ona döneceğiz” derler. Bakara suresi, 155-156.          

                Dünya hayatında her şey zıttı ile kaimdir. Hayır- şer, iyi- kötü, hak- batıl, darlık- bolluk, şeytan- melek vb. Hayat inişli çıkışlı bir süreçtir. Her zaman aynı olması mümkün olmaya bilir. Bizler her durum karşısında soğukkanlı olmalıyız. Sabır nimetinden mümkün olduğu kadar yararlanmalıyız. Bilmeliyiz ki, müspet yada menfi başımıza ne gelirse Allah’ın bilgisi dahilindedir. Bundan dolayı her hangi bir problem var ise onun halli için Allah’ın yardımına ihtiyacımız vardır.

                Yukarıda mealini verdiğimiz Ayette. Korku, açlık, mallardan, canlardan ve ürünlerden eksiltme ile insanların imtihan edildiği ve sınandığı beyan edilmektedir. Demek ki hayat -ın akışı içersinde karşımıza bir takım zorluklar, huzur bozucu olaylar çıkabiıiır. Bizler bunların geçici olduğunu, Allah’a sığındığımız zaman mutlaka yardımın geleceğini, sonunda rahata kavuşabileceğimizi inanmalıyız. Çünki Allah kullarına zulmedici değildir. Af isteyeni af eder. Yardım dileyene yardım eder.

               Denenme, sınanma, imtihan sadece bunlarla olmaz tabiî ki, bunların yanında Allah’a karşı görevlerimizi yapıp yapmağımızdan, verilen nimetlerin hakkını verip vermediğimizden, zamanı iyi değerlendirip değerlendirmediğimizden, maiyetimiz altındaki insanların hakkını vermekten deneniyoruz ve imtihana tabi tutuluyoruz.

               Yüce Allah Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurmaktadır.” O, hanginizin daha güzel amel işleyeceğinizi denemek için ölümü ve hayatı yarattı. O, işitendir, bağışlayandır. Mülk,2.  Bu ayeti kerimede hayatın ve ölümün imtihan için yaratıldığı, net bir şekilde açıklanmıştır. Hayat, gayesiz ve amaçsız değildir. Ölüm de yok oluş değildir. Yeni bir hayat için yer değiştirmektir.

              Allah’n bizler için açtığı imtihanı kazanabilmek için onun bizlerden ne beklediğini bilmek lazım gelir.O nedenle Kur’an ve  sünnette buluşmak gerekmektedir. Kur’an, Allah’ın kullarının isteklerini ortaya sergiler. Peygamberimizin sünneti de bu isteklerin icra edilişini açıklar. Hayatımızın akışını Kur’an ve sünnet gölgesinde sürdürürsek, Allah’ın izniyle imtihanı kazanmış olur, dünyamızı da ahretimizi, de mutlu kılmış oluruz.   

                 

Tahsin ÖTGÜÇ

Müftü Yrd.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız