BAYRAMLAR PAYLAŞIM GÜNLERİDİR

  • 24.10.2012 00:00

 

      Müslümanlar senede iki Dini bayram kutlamaktadırlar. Bunlardan bir, Ramazan bayramı, diğeri de kurban bayramıdır. Kurban bayramında Müslümanların sevinçli olduğu iki hal vardır.

       Bunlardan birincisi, Hac görevini ifa etmek üzere Mekke ye gidenlerin, kurban bayramı nın birinci gününde Arafat vakfesini yapmış olduğu halde tavafı ziyareti yaparak hacı olmanın manevi zevkini tatmasından dolayı duyduğu sevinç. İkincisi ise bayram günlerinde hali vakti yerinde olan Müslümanların kurbanlarını kesip etlerini üçe taksim edip bir bölümünü direk fakirlere vererek, hem kurban kesmekten dolayı Allah’a şükretmiş olmanın manevi zevki hem de fakirlere takdim ettikleri kurban etleri ile onların yüzlerinin güldüğünü görmekten duydukları sevinçtir.     

        Müslümanın her yararlı davranışı ve güzel sözleri ibadet sınıfında yer almaktadır. Bu cümleden olarak bayram günlerinde, anne baba, akraba ve dostlarımızı ziyaret ederek, mali imkânlar ölçüsünde verdiğimiz hediyeler ve ikramlar, mutlaka gönülleri mutlu kılacaktır. Gönüllerin tamir edilmesi, birliğin ve bütünlüğün sağlanması, insanların geleceğe ümitle bakmasına yardımcı olunması sevap ve mükâfatı gerektirir. İşte sevap ve mükâfatın kazanılmasına vesile olan her şey ibadettir.   

        Peygamberimiz (s,a,v) efendimiz bir hadislerinde şöyle buyurdular”. Müminler birebirlerini korumada, birbirlerini acımada ve sevmede bir vücut gibidirler. Vücudun organlarından biri rahatsız olduğunda diğer organlar, rahatsız olan organın rahatsızlığını hisseder.”. Peygamberimiz, Müslümanların bir vücut gibi olmasını istemektedir. Nasıl ki vücut organlarından birinin rahatsızlığını diğerleri duyuyorsa Müslüman bireylerin de birbirlerinin sıkıntısını görmesi ve hissetmesi gerekir.       

        İşte bayram günleri, yaralara merhem olma, dertlere ortak, sevinçleri paylaşma hususunda önemli zaman dilimleridir. Bu ortamları iyi değerlendirme adına elimizden geldiği kadar kurban bayramının dört günlük zamanında kendi kendimize değil etrafımızda olan kardeşlerimizle iletişim içinde olma, bayramlarını tebrik etme, hal hatır sorma evlerimize misafir kabul etme, misafirliğe gitme, konuşup kaynaşmaya önem vererek güzel davranışlar sergilemeliyiz.       

       Özellikle yolumuzu bekleyen anne babamız başta olmak üzere akrabalarımıza ve dostlarımıza giderek veya telefonla arayarak bayramlarını kutlamalıyız. Fiziken yanlarında olamıyorsak, manen yanlarında olduğumuzu onlara hissettirmeliyiz. İhtiyaçları varsa gücümüz nisbetinde karşılamalıyız. Bayram vesilesiyle yüzler birlikte gülmeli, gönüller tamir edilmelidir.Küskünlüklere ve dargınlıklara mutlaka son verilmelidir.    

       Aynı zamanda bayram günlerinde kabristanlara gidilerek buralarda medhun bulunan yakınlarımız ve diğer Müslümanlar için Kur’an okuyup dua etmeliyiz. Buralara yaptığımız ziyaretlerde kendimize de bir pay çıkarmalıyız. Dünya üzerinde yaşayan her insan misafirdir. Yüce Mevla misafir olduğumuz bu dünyada misafirliğimiz süresince birlik ve beraberlik,  Dinkardeşliği ruhu içinde yaşamayı nasip etsin. Bu vesileyle okurlarımın ve diğer kardeşlerimin mübarek kurban bayramlarını tebrik eder, bayramın bölgemize, ülkemize, milletimize, İslam alemine hayırlar, huzur ve barış getirmesini Cenabı Haktan niyaz ederim.                                                                                                                          

                                                                                                                    Tahsin ÖTGÜÇ

    .                                                                                                                Müftü Yrd.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • gülşen
    gülşen
    28.11.2011 20:47

    iki aydır dogalgazın baglanmasını beklıyoruz.bütün apartmanınkı baglandı..bızım oturdugumuz evin planı hala onaylanmamış olup,hepimiz hasta olmuş durumdayız.elektrik faturası 400 tl..bunları kim karsılayacak..beygaz yetkililerine rica edıyoruz..bir açıklama yapsınlar ltf.sebebi nedir...

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız