Kurban Kesmek Mali Bir İbadettir

  • 17.10.2012 00:00

 

Bütün ibadetler Yüce Allah’ın rızasına erişmek için yapılır. Kurban ibadetinin de durum aynıdır. Kurban ibadetinin dini hükmü vaciptir. Bir müslümanın üzerine kurban kesmek vacip olması için diğer şartların yanında nisap miktarı mala sahip olması gerekmektedir.

Bir müslümanın kendisi ve aile bireylerinin senelik gıda ve barınma ihtiyaçlarının dışında, varsa borçlarından başka 80,18 gram altın veya parası, ya da malı varsa kurban kesmekle mükellef olur. Malı var borcuda varsa, malının parasal değeri hesap edilip çıkan sonuç, borcu çıktıktan sonra yukarıdaki ölçüye göre parası ve malı varlığını koruyorsa kurban kesmesi gerekir. Değilse kurban kesmesi vacip değildir. Kurban mali bir ibadet olup, durumu müsait olan her birey kendisi bizatihi bu görevi ifa etmesi gerekir. Yani kurban kesmek kimin üzerine vacip ise onun bu işlemi icra etmesi gerekir. Bununla beraber eşlerden biri nisap miktarı mala sahip olup da durumu müsait olmayan eşinini, satın aldığı kurbanlık hayvana ortak edebilir. 

Her hayvandan kurban olmaz. Bundan dolayı kurban edilecek hayvanlar şunlardır:

1-Deve 2- Sığır 3-Koyun ve Keçi

Deve 5 yaşını, sığır 2 yaşını, koyun ve keçi 1 yaşını ikmal etmiş olması gerekir. Bunlardan koyunla keçi bir kişi için, deve ve sığır ise 1 den 7 kişiye kadar kurban edilebilir. Bir kimse kendisi veya birkaç kişi için aldığı kurbanlık hayvana 7 kşiyi geçmemek üzere ortak olabilirler. İki yaşını ikmal etmiş sığır, 5 yaşını doldurmuş deve 7 kişiye kadar kurban edilebilir. Burada önemli olan hayvanın sıhhatli, kurban olmasına mani bir özrü olmaması ve de istenilen yaşını tamamlamış olmasıdır. Hayvanların etinin az veya çok olması kurbana mani değildir.

Kurban yüce Allah’a yakınlık kazanmak, onun rızası için eyyamı nahırda kesilen hayvanlardır. Kurbanda hayvanın kanını akıtmak vaciptir. Yüce Allah Kur’an-ı kerimde şöyle buyurmaktadır. “Elbette onların(kurbanlar) etleri ve kanı Allah’a ulaşmayacaktır. Ancak ona sizin takvanız erecektir.” Hac/37

Kurban bayramı günlerinde keseceğimiz hayvanlar özeldir. Çünkü bu hayvanları keserek bir görev ifa ediyoruz. Kurban kesmek aynı zamanda Allah’ın verdiği nimetlere karşı şükrün ifadesidir. Kurban kesme işlemi bir ibadettir. Bayram günlerinde kişinin kurbanını kendisinin kesmesi menduptur.  Kendisi buna ehil değilse, ehil olan birisine vekâlet verir veya yanında bulunarak kestirir. Kurbanlık hayvan kıbleye karşı yatırılır üç ayağı bağlanır şu duayı okuyup “Gul inne salati ve nusuki ve mahyaya ve memati lillahi rabbil alemiyn.” arkasından Alahüekber, Lailahe illallahüvallahüekber, Allahüekber velillahilhamd.” diye tekbiri getirip Bismillahi Allahüekber diyerek hayvanı boğazından keser. Hayvan soğuduktan sonra derisinin güzel yüzülmesi gerekir. Çevreye zarar vermemek için hayvanın atıkları gömülmelidir. Etler ortaklar arasında pay edilirken tartılmalıdır. Aynı zamanda ortaklar arasında helalleşme yapılmalıdır. Kurban kesmek, bir ibadetin ifasıdır. Bu ortamda Müslüman büyük mutluluk duyacaktır. Bu mutluluk yaratana karşı şükür edebilmekten meydana gelir.

Kurban bayramında kestiğimiz kurbanların etlerinin üçte bir kısmını muhtaçlara vererek sevinçlerini paylaşmalıyız. Onların mutluluğu bizim mutluluğumuz olacaktır. Yüce Allah keseceğimiz kurbanlarımızı




Tahsin ÖTGÜÇ

Müftü Yardımcısı

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Nöbetçi Eczaneler

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız