RAMAZAN AYINA VEDA EDERKEN

  • 17.08.2012 00:00

 

          Yüce Mevla, dünyanın her tarafında yaşayan Müslüman kullarına on bir ayın efendisi olan Ramazan ayını manevi bir nimet olarak vermiştir. Müslümanlar, bu ayın gelişinden büyük sevinç duydular. Bu sevinçle mübarek ayı karşıladılar. Her mümin aynı heyecan ve coşkuyla mübarek aya girdi. Sayılı günlerden ibaret olan bu ayın her anını en iyi şekilde değerlendirdiler.  

          Tutulan oruçlarla, okunun Kuranlarla, kılınan teravih namazlarıyla, yapılan hayırlarla ve hasenatlarla, verilen iftarlarla Ramazan ayı, Müslümanlar arasında saygı ve sevgi,birlik ve bütünlük meydana getirdi. Dargınlar, küskünler, barıştılar kırgınlık ve güvensizlikler ortadan kalktı. Gönüller tamir edildi. Akrabalar, anne babalar, yoksullar, yetimler sevindirildiler. Muhtaç olanlara uzatılan yardım elleriyle manevi köprüler kuruldu. Yardım alanla veren arasında kardeşlik meydana geldi. Hülasa Müslüman toplumlarında huzur, güven ve mutluluk oluştu. Bu tablo, toplum ve millet için çok önemlidir. 

         İşte böyle bir tabloyu yakalamış iken Ramazan ayından sonra tedbir ve temkini elimizden bırakmamalıyız. Ramazan ayında kazandıklarımızı heba etmeme adına kulluk şuuru i-çinde hareket etmeliyiz. Yüce Allah bakınız ne buyuruyor. “Ölüm sana gelinceye kadar Rabbine kulluk et”. Hicr, 99. Allah’a kulluğun devamlı olması esastır. Bundan dolayı elimizden geldiği kadar Allah’ın isteklerini devamlı yapmaya çalışmalıyız. Rabbimiz bizlerden bunu beklemektedir.    

         Ramazan ayında Peygamberimiz (sav ) efendimizin hayatını örnek alarak Allah’ın emirlerini yerine getiren her mümin, bu aydan boş olarak ayrılmaz. Mutlaka çalıştığı, ürettiği kadar sevap, mükâfat olarak alma hakkına sahiptir. Bizler kazançlı halimizin devam etmesi için gerçeği görme adına, Okumaya önem vermeliyiz. Önce Kur’an-ı Kerimi, daha sonra hal ilmini içeren kitapları ve daha sonra da dünyevi kitapları okumaya gayret göstermeliyiz. Bilmeliyiz ki, okuyup öğrenmeden gerçeği görüp yaşama imkânımız olamaz.   

         Peygamberimiz (sav) efendimiz bir hadislerinde: “ Allah’ın indinde en sevimli amel azda olsa devamlı yapılandır,” buyurmuşlardır. Bizler Ramazan ayında yapmaktan manen zevk aldığımız her hayırlı işlemi devam ettirelim inşallah. Böylece Allah’a olan teslimiyetimizi, söylem ve eylemlerle icra edelim. İslami hayat, toplum huzurunun teminatıdır. Bu düşüncenin kendimizde hâkim olmasına çalışalım. Yüce Allah, bütün müslümanları, Mübarek Ramazan ayının feyiz ve bereketinden istifade etmeyi nasip etsin, âmin.

                 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız