BERAT KANDİLİ

  • 29.06.2012 00:00

 


         Üç ayların içersinde yer alan mübarek gecelerin üçüncüsü beraat kandilidir. Beraat, berae kelimesinin çoğulu olup, suçtan, borçtan, cezadan, günahtan kurtulma anlamlarına gelmektedir. Aynı zamanda Kur’an-ı Kerimin levhi mahfuzdan dünya semasına topluca indirilmeye vesile olan bir gecedir.04.07.2012 tarihi akşamı mübarek beraat kandilidi            Beraat kandili hakkında Kur’an-ı Kerimde şöyle buyrulmaktadır.” Ha mim. (haram ile helali ve sair hükümleri) açıkça bildiren (bu) kitaba yemin ederim ki, hakikat biz onu mübarek gecede indirdik. Gerçek biz ( onunla kâfirlerin uğrayacakları azabı) haber vericileriz. Her hikmetli iş, o mübarek gecede ayırt edilir. Duhan / 1–4.

           Kur’an-ı Kerimin levhi mahfuzdan dünya semasına bu gece indirildiği işaret edilmiştir. Aynı zamanda yıl içersinde meydana gelecek olayların bu gece karara bağlanacağı açıklanmıştır. Sene içersinde dünyaya gelecek çocukların ve aynı senede vefat edeceklerin özel deftere yazılması, Her kesin amel ve işlerinin Allah’ın huzuruna çıkarılması, her insanın rızkının tertip edilmesi gibi olayların bu mübarek gecede olabileceği Peygamberimiz tarafından haber verilmiştir. 

           Mübarek beraat gecesinde beş haslet vardır. 1- Her mühim iş, o gece ayrılır.  2- O gecedeki ibadetin fazileti büyüktür.  3- Rahmeti ilahiye Feyezan eder. 4- Bağışlama gecesidir. 5- O gece resülüllaha şefaat hakkının tamamı verilmiştir. Bu denli fazilet ve bereket dolu bir geceyi elbette ki kendi lehimize olacak şekilde ihya etmeliyiz. Yapabileceğimiz her şeyi yapmaya çalışmalıyız. Kur’an okumak, tesbihat, hamd ve şükürde bulunmak, hata ve kusurlardan kurtulmak, kalben mutmain olabilmek için tövbe-i istiğfar etmek, tüm istek ve arzularımızı Allaha ulaştırmak, bu cümledendir.  

            Bu konuda Peygamberimiz (sav) efendimiz, şöyle buyurdular: “ Şaban ayının On beşinci gecesi olduğunda, geceyi namaz kılarak gündüzünü de oruç tutarak ihya ediniz. Gerçekten Yüce Allah, akşam vaktinden itibaren dünya semasına tecelli eder: yok mudur bağışlama isteyen onu affedeyim. Yok, mudur rızık isteyen onu rızıklandırayım. Yok mudur?

            Bir hastalığa müptela olup benden afiyet isteyen ona şifa vereyim. Yok, mudur içinde bulunduğu hali bana arz etmek isteyen ona cevap vereyim diye imsak vaktine kadar müslüman kullarına nida eder.”

            Bizler, Yüce Allah’ın Müslüman kullarına rahmet ve mağfiret nazarıyla baktığı bu geceyi, geleceğimizin aydınlık olması adına en iyi şekilde ihya ederek geçirmeliyiz. Bu gece müminler için bir nimettir. Bu nimetin hakkını hep birlikte aile bireylerimizle beraber vermeye gayret etmeliyiz. Bu gece kaza namazlarımız varsa onları kıldıktan sonra nafile namaz kılarak, zikir ve tesbihatta bulunarak Yüce Yaratanımızdan dünya ve ahir etimizin Arzu ettiğimiz mekân olmasını isteyerek değerlendirmeliyiz 

            Mübarek beraat gecesinde yapılan duaların ve bağışlanma dileklerinin geriye dönmeyeceğini, gecenin hürmetine Allah tarafından kabul edileceğini, Peygamberimiz haber vermişlerdir. Öyleyse bu gece ellerimizi ve yüzümüzü Allah’a çevirerek ondan dünya ve ahireti isteyelim. Allah, bu gecenin hürmetine gönlümüzden geçen istek ve arzularımıza cevap verecektir inşallah. Bu temennilerimle okurlarımızın mübarek beraat kandilini tebrik eder, gecenin bölgemize, ülkemize, İslam âlemine, huzur ve barış getirmesini Yüce yaratandan niyaz ederim.  

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız