- 11.01.2012 00:00
İnsanları kendisine itaat etmek üzere yaratan Allah, onlar için ihtiyaç olan her şeyi yaratmış ve istifadelerine sunmuştur. İnsanoğlu yaratıcının kendisine verdiği maddi ve manevi nimetleri, savurganlık yapmadan lüzumuna binaen kullanması gereklidir. Allahın verdiği her türlü nimetleri sorumsuzca rasgele kullanmak fert ve toplum üzerinde bir çok zararlar meydana getirebilir.
İsraf: aşırıya kaçmak, haddi aşmak veya nimetleri gerektiği yerde gerektiği ölçüde kullanmamak anlamlarına gelmektedir. Dinimizce yasaklanan ahlaki davranışlardan biridir. Harcamalarımız, zorunlu bir ihtiyacımızı veya yaşamımızı kolaylaştıran bir gereksinimimizi karşılamıyorsa israf ediyoruz demektir Nitekim bir hadislerinde “Kibre düşmeden ve israf etmeden, israfa kaçmadan yiyin, sadaka verin ve giyinin. Buyuran Peygamberimiz (s,a,v) gururlanma ve gösterişe yol açacak tüketimin israf olacağını belirtmiştir.
Bilinçsiz tüketim sadece bireysel ahlakı yozlaştırmakla kalmaz. Toplumsal refahı ve huzuru olumsuz yönde etkiler. Özellikle milli kaynakların fütursuzca tüketimi, hem milli serveti, hem de bunun için harcanan enerji ve zamanı zayi etmektedir.
Yüce Mevla’mız konumuzla ilgili şöyle buyurmaktadır.” Ey Âdemoğlu her mescide çıktığınızda güzel elbiselerinizi giyin. Yiyin ve için israf etmeyin. Gerçekten Allah, israf edenleri sevmez.” A’RAF, 31.
İsraf, hayatımızın her alanında görülebilir. Maddi yönden, yeme ve içmede, giyimde, elektrik, doğalgaz, su ve benzeri tüketim maddelerinde. Manevi yönden, boş zamanı, hayatı ve her türlü bilgileri, insanlarla paylaşımda.Boşa akıtılan bir damla suyun, çöpe atılan bir dilim ekmeğin, gereksiz kullanılan elektriğin yıllık olarak toplandığında korkunç rakamların ortaya çıktığı bir gerçektir. Bundan dolayı bir parça ekmekten veya bir damla sudan ne olur dememek gerekir.Günlük hayatımızın huzurlu geçmesi adına, Allah’ın verdiği nimetleri ihtiyacımıza göre kullanmalıyız. kendimiz ve aile bireylerimizin isteklerini mutedil olarak gidermeye çalışmalıyız.
Konumuzla ilgili Yüce Allah Kur’anında şöyle buyurmaktadır.” Şüphesiz saçıp savuranlar şeytanlarla kardeş olmuşlardır.Şeytan ise Rabbine karşı çok nankördür..” İsra,37.
Allah’ın verdiği nimetleri sorumsuzca, rasgele kullanmak, zamanı boşa geçirmek, sağlığımızı bozan şeyleri para ödeyerek kullanmak, israf kapsamı içersinde şeytanın işine yaramaktadır. İşin bu boyutunu düşünerek günlük yaşantımızda kendimiz ve aile bireylerimizin ihtiyaçlarını lüzumuna binaen karşılamalıyız. İhtiyacımız dışında olan nimet ve imkânlarımızı etrafımızda olan insanlarla paylaşmalıyız. Her nimetin usulüne uygun olarak kullanıp kullanmadığımızdan Allah’a hesap vereceğimizi unutmamalıyız.
Yorum Yap