İSLAMDA BİRLİK VE BERABERLİĞİN ÖNEMİ

  • 9.09.2011 00:00

 

     Yeryüzünde yaşayan insanlardan Allah’a teslim olanlara Müslüman, Allah’a teslim olmayanlara gayri Müslim adı verilmiştir. Özellikle Müslümanlar yaşadıkları ortamda huzur ve güven içersinde hayat sürdürebilmeleri için birlik ve beraberliğe ihtiyaçları vardır. Bunun için Allah’ın isteklerine cevap vermeleri, Peygamberimiz (sav) efendimizin hayatını daima örnek almaları gerekmektedir.   

      Yüce Allah Kur’an-ı Kerimde şöyle burumaktadır. “ Toptan Allah’ın ipine sarılın, ayrılmayın. Allah’ın size olan nimetini anın. Sizler birbirinize düşmandınız, kalplerinizin arasını uzlaştırdı da onun nimeti sayesinde kardeş oldunuz. Bir ateş çukurunun kenarında idiniz, sizi oradan kurtardı. Allah, doğru yola erişesiniz diye size böylece ayetlerini açıklar.”  Allah’ın ipine, yani Kur’anı-ı Kerime sarılmak, dini ve dünyevi işlemlerimizi ondan aldığımız öğreti ile yapmak, Müslümanlar arasında sevgi ve saygıyı oluşturur. Saygı ve sergenin var olduğu yerde birlik, dirlik ve bütünlük meydana gelir. Buna her zaman ihtiyacımız vardır.  

      Müslümanların karşılıklı hak ve hukuklarına riayet etmeleri ancak inanç ve bilgi ile mümkündür. Bir şeyin doğruluğuna ya da eğriliğine inanmadan olumlu davranış sergilemek beklenemez. Bunun için de eğitim ve öğretim önemlidir. Kendimizi dini ve dünyevi yönden yetiştirmeliyiz. Kendi mutluluğumuzu isterken diğerlerinin de huzurunu istemeliyiz. Birey olarak toplumdaki birlikteliğin oluşması için kendimize düşen görevleri icra etmekten kaçınmamalıyız. Olumlu davranışları sergilemek bazen nefsimize ağır gelebilir.Netice hayırlı olacaksa zoru yenme adına nefsimize ağır gelen işlemleri yapmaya devam etmeliyiz.   

       Peygamberimiz (sav ) efendimiz bir hadislerinde:” Müminler, birbirlerini sevmede, korumada ve acımada bir vücut gibidirler. Vücudun organlarından biri rahatsız olunca diğer organlar da o rahatsızlığı hisseder.”buyurmuşlardır. Müslüman toplumu bir vücuda benzemektedir.  Toplumu oluşturan bireylerden biri rahatsız olursa veya bir sıkıntısı var ise buna muttali olanlar hemen devreye girmesi gerekmektedir. Bu insani ve İslami bir harekettir. Peygamberimiz biz ümmetinin birlik ve bütünlük içinde olmamızı arzulamaktadır. Efendimizin bu arzusu bizin yararımızadır. Uymaz isek zarar biz ümmetine ait olacaktır. Müslümanların birbirlerinin dertlerine ortak olmaları, sevinçlerini paylaşmaları, toplum olarak sağlıklı ve mutlu olmalarına vesile olacaktır.  

      Peygamber (sav ) efendimiz bir başka hadislerinde: “ cemaatte rahmet, tefrika da ise Allah’ın  azabı vardır,” buyurarak, konuşur halde olmanın, selam ve merhabalaşarak yaşamanın Allah’ın rahmetinin tecelli etmesine vesile olacağını vurgulamıştır. Bizlerin her zaman Allahın yardımına, esenliğine ve rahmetine ihtiyacımız vardır. Bunu sağlama adına Müslüman bireyler olarak aramızdaki birlik ve beraberliğin sağlanmasını ve devam etmesine önem vermeliyiz. Zira buna daima ihtiyacımız vardır. Bu olmadan huzur ve mutluluğun oluşumu imkansız görünmektedir.             

                  

 

                                                                                                           

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Hasan ERDOĞAN
    Hasan ERDOĞAN
    29.06.2011 23:27

    Bu maç hikayesi Hz.Ademden beri Habil-Kabil olayıyla başlamıştır. O günden beri devam edegelmiş ve kıyamete kadar da devam edecektir. Herkeste kendisine düşen rolü oynayacaktır. Sonuçta dünya işte böyle bir maç sahasıdır.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız