RAMAZAN BAYRAMI

  • 30.08.2011 00:00

                   

                   İslam toplumunda senede iki defa kutlanılan iki bayramdan biri Ramazan bayraramıdır. Ramazan ayının her gününü Allah’ın isteklerini yerine getirerek geçiren ve bu anlamda zaman nimetini iyi değerlendiren Müslüman kullarına Yüce Yaratıcı, bir nimet daha ver miştir ki, bu nimet Ramazan bayramıdır. Dini bayramlar, İslam toplumlarındaki bireyler arasın da milliği birlik ve beraberliği, Dini bütünlüğü meydana getirmektedir Bu açıdan Dini Bayramların toplumdaki yeri ve önemi büyüktür.                   

                    Bayram sevinçli olma, huzur bulma, neşelenme anlamlarına gelmektedir. Bayram günlerinde her kes huzur bulmalı, elem ve kederden uzak manevi coşku içersinde diğer İnsanlarla kaynaşabilmelidir. Zira insanların buna ihtiyacı vardır. Gülmek, eğlenmek neşelenmek her insanın ihtiyacıdır. Bayram günlerinde bütün insanlar, sılaya doğru akın ederler. Sevinç ve mutluluğunu paylaşmak için dostlarının, akrabalarının yanında olması gerekir. Bundan dolayı kentli, kasabalı ve köylü bir yerde, bayram vesilesi ile buluşurlar. Hasret giderirler. İkram ve hediyeleşmeler yapılır. Bu hal,akraba ve dostları birbirine yaklaştırır. Aralarında varsa birtakım olumsuzluklar bertaraf edilmiş olur.   

                   Peygamberimiz (sav ) efendimiz bir hadislerinde; “ sizden Allah’a ve ahiret gününe imam eden misafirine ikram etsin. Sizden Allah’a ve ahiret gününe inanan komşusuna eziyet etmesin. Sizden Allah’a ve ahiret günü konuştuğu zaman ya hayır konuşsun veyahut sükût etsin,” buyurmuşlardır. Bayram günlerinde gittiğimiz dost ve akrabalarımıza hediye götürmeliyiz. Hediyenin, büyüğü, küçüğü olmaz. Yeter ki, gönül hoşnutluğu ile verilsin. Alan da bundan memnun olsun. 

                   Bayram günlerini normal tatil olarak düşünmemeliyiz. Zira bayram günleri, paylaşım ortamlarıdır. Kaynaşma, birlik ve dirlik olma zaman dilimleridir. Bundan doyalı bayramda evlerimizde misafirlerimize ikram etmek üzere beklemeliyiz. Bizler de eş-dost  ve akrabalarımıza misafirliğe gitmeliyiz. Onların mutlu günlerine ortak olmalıyız. .Elimizden geliyorsa maddi ve manevi yardımda bulunmalı ve dertlerine ortak olmalıyız. Etrafımızdaki  yetim ve yoksullara yardım ellerlimizi uzatarak gönüllerini almalıyız. Çocuklara hediyeler vererek sevinmelerine vesile olmalıyız. 

                  Arife ya da bayram günü mezarlıklar ziyaret edilmelidir. Genelde bu mekânların ziyareti, bizler için önemlidir. İbret almak ve kendimize çekidüzen vermek bakımından. Bu mekânlarda bildiğimiz surelerden okuyup orada bulunanların ruhlarına ithaf edebiliriz. Ramazan bayramında vereceğimiz ikram ve hediyeler alanlar kadar bizleri de mutlu edecektir. Yetim ve yoksulların, eş ve dostlarımızın yüzlerinin gülmesi, bizleri de neşelendirecektir. Bu bayramda bütün Müslümanlar kaynaşsınlar, barış ve sulh içinde olsunlar, birlikte gülsünler inşallah.  Bu vesileyle okurlarımızın ve Müslüman kardeşlerimizin mübarek Ramazan bayramını tebrik eder, bölgemize, ülkemize ve İslam âlemine hayırlar getirmesini, Yüce Allahtan niyaz ederim.         

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Nöbetçi Eczaneler

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız