CAMİ ADABI

  • 18.08.2011 00:00

 

             Dünyanın her tarafında yaşayan Müslümanların ferdi yâda toplu olarak ibadet ettikleri yerlerin adı, mescit veya camidir. Genelde sadece beş vakit namaz kılınan yerlere mescit, beş vakit ve Cuma, bayram namazları kılınan yerlere cami denir. Mekke deki Mescidi Haram nasıl Allah’ın evi ise, yeryüzündeki sütün mescit ve camiler de Allah’ın evleridir. Mescit ve camiler mescidi haram’ın birer şubeleri mesabesindedir. Hepside Allah’ın yeryüzündeki evleri olması hasebiyle muhteremdir. Saygıya değerdir.

              Mescit v e camiler Allah’ın isminin anıldığı, yerlerdir. Namazların kılındığı, itikâf yapıldığı, Kur’an okunduğu, ilmi müzakereler yapıldığı, tefekkür edildiği yerlerdir. Müslümanlara vaaz ve irşat yapıldığı yerlerdir. Mescit ve camilere girerken ve çıkarken ihtiyaç dışında konuşulmaması, yapılan vaazların dinlenmesi, okunan kur’an-ı Kerimin dinlenmesi,kimsenin rahatsız edilmemesi, cami adabına uygun bir haldir. Buralarda ruhen mutmain olmak için kefek kür ve zikre önem vermek lazımdır. Dünya işlerinden sıyrılıp Yüce Allah ile iletişim kurmak adına, ona olan kulluğun gereğini gerçek yönüyle yapıp yapmadığımızı muhakeme etmeliyiz

                Peygamber (sav) efendimiz,” Müslüman’ın camideki hali, balığın sudaki hali gibi dir”. Buyurarak, müslümanın camide, balığın suda rahat ettiği gibi rahat olmasının gereğini vurgulamıştır. Müslüman camide huzur bulmalıdır. Yaratanı ile birlikte olabilmenin hazzını tatmalıdır. Bunun için de masivayı (Allah’n dışında her şey)  terk etmelidir. Bu hususta Hz Ali efendimizi örnek almalıyız. Hz Ali, ayağına batan çivinin çıkarılması esnasında acısına dayanamayıp der ki,ben namaza durunca onu. Çıkarın. Hz Ali namaza durunca ayağından çivi,yi çekerler,Hz Ali acı duymaz.          

                Yüce Allah Kur’n Kerimde şöyle buyurmaktadır.” Allah’ın mescitlerinde onun ismini anmaktan alıkoyan ve oraların harabe hale gelmesine çalışandan daha zalim kim olabilir.? Bunlar oralara ancak korkarak girebilirler. Onlar için dünyada rezillik vardır. Ahirette ise, büyük bir azab vardır.” Bakara, 114 .

               Yeryüzündeki Allah’ın evleri, mescit ve camilerdir buyuran Peygamber efendimiz, buralara nasıl girilip çıkılacağını, buralardan nasıl istifade edileceğini de açıklamışlardır mescit ve camilerde her mümin eşittir. İstediği yere oturma hakkı vardır. Camiye erken gelen ön safta geç gelen ise arka safta oturması gerekir. Camiye geç gelenlerin cem atı rahatsız ederek ön safa gitmeye çalışması uygun değildir. Peygamberimiz (sav) efendimiz, camiye geç gelip cem atı yararak ön safa gitmeye çalışan sahabeyi ikaz etmişlerdir.

                Camiye sağ ayakla ve besmele ile girilmeli, sol ayakla çıkılmalıdır. Camide kaldığımız süre içinde sessiz bir halde ibadetlerimizi ifa etmeliyiz. Ne bizi birileri rahatsız etmeli ne de biz bizim dışımızdakileri rahatsız etmeliyiz. Camiden çıkınca içerde iken yaptıklarımız bizleri huzura kavuşturmalıdır. Mevla ile konuşabilme halinden manen haz almalıyız.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız