Uçak Fabrikası

  • 20.10.2015 00:00

Yaklaşık bir sene önce aynı köylümüz olan amcası aracılığı ile Makine Mühendisi Burhan Çetinkaya aradı.

Burhan’ı lise yıllarından tanırım.

Ailesi ile bizim aile yakinen görüşürüz.

Burhan’ın üniversite ve İTÜ de Uçak ve uzay Mühendisliği bölümünde master yaparken de takip ettim.

Burhan beni aradığında bir uçak projesinde çalıştığını, daha sonra bu işin uçak üretimi için bir yer gerekeceğini, bu yerin Bolu olması için ne yapabiliriz diye benden yardım istiyordu. Olayı tam anlayamamıştım.

Olaya tereddütle ve ihtiyatla yaklaşmama rağmen detayları konuşmamızı istedim.

Çünkü bazı bilgileri öğrenmem gerekiyordu.

Olay bu şekilde kapanmıştı.

Geçen Kurban bayramı öncesi sanırım 2015 Eylülün 20 si falandı.

Burhan bey Bolu’ya Kurban Bayramı tatiline gelmiş ve yine uçak projesinden bahsediyordu.

Bu sefer bir araya geldik ve işin mahiyetini tam olarak öğrendim.

Burhan yaklaşık bir yıldır, dört ve altı kişilik küçük uçak dizaynı ile ilgili bir gurubun başında mühendislik çalışması yapıyor.

Bu çalışmalarını Almanya, Amerika gibi ülkelerden proje paydaşları ile paylaşıyor.

Ayrıca mezun olduğu İTÜ Uçak Mühendisliği bölümünden hocaları ile de irtibatını sürdürüyor.

Bu İşin finansmanını da Kayseri’li hidrolik dişli pompa üretiminden ve Traktör imalatlarından tanınmış bir firma olan Hattat firması üstleniyor.

Anlatılanlardan, Uçak imalatını Ulaştırma Bakanlığının da desteklediğini, projenin % 50 kısmını finanse edeceğini, uygun ve ayağı yere basan müracaatları kabul edeceğini, yerel yönetimlerin onay ve desteğinin gerektiğini, hatta akademik destek için Üniversitenin Makine Mühendisliği bölümünün desteğinin sağlanmasının gerekli olduğunu anladım.

Burhan beye dedim; Bu iş için önce Bolu Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz beyle görüşmemizi, bu görüşmede de Hattat Holding AŞ. den Kadir Hattat beyin muhakkak olması gerektiğini belirttim. Neticede görüşmeler sağlandı.

Başkan Alaaddin bey ile Kurban Bayramı arefe günü saat 17.00 de Bolu’da Kadir Hattat, Burhan Çetinkaya ve ben bir kafede buluştuk.

Kadir Hattat bey aynı zamanda eğitimli bir uçak pilotu olduğunu söyledi.

Milletini seven uçağın adını bile eski Türk isimlerinden esinlenerek koyan genç bir girişimci olan Kadir bey uzun yıllardır çalıştığı kendi şirketlerinin belli bir finans desteği olacak şirketlerini ve hobisi olan projesini anlattı.

1,5 ila 2 sene zarfında projenin biteceğini, sadece dört kişilik uçağın kanat, gövde ve kuyruk dizaynına uğraştıklarını, dizaynın tamamen Türk mühendisleri eseri olacağını, uçağın motor kısmının her yerde olduğu gibi dış ülkeden geleceğini, daha sonra altı kişilik eğitim uçağı üzerinde çalışacaklarını, bu uçağın ilk etapta senede 20-30 tane yapılacağını, imalat için 2500 m2 lik bir kapalı alana ve 1000 metrelik dar bir piste ihtiyaçları olacağını uzun uzun anlattı.

Arada bizim sorularımızı da cevapladı. Hatta uçağa sipariş için şimdiden Türk Silahlı Kuvvetlerinin ve diğer dost ülkelerin bile ilgi ile baktıklarını belirtti.

Kadir Hattat bey biz Bolu’lulardan projesine destek olunmasını istiyordu. Başkan Alaaddin bey de Bolu’nun iki havaalanı projesi olduğunu, birisinin büyük uçaklar, diğerinin ise küçük uçaklar için düşünüldüğünü belirtti. Başkan Alaaddin bey bu projeye Bolu Belediyesi olarak her şeyi ile destek vereceklerini belirtti.

Projenin Üniversite ayağı için Rektör bey arandı ve bayram arefe olduğu için ulaşılamadı. Kadir Hattat bey İstanbul’a döndü. Biz de Alaaddin Bey ile ertesi gün Kurban bayramı resmi bayramlaşmasında tekrar buluşmak ve bu olayı konuşarak kesinleştirmek için ayrıldık.

Ben Burhan beyi yarın bayramlaşma saatinde muhakkak gelmesi için tembih ederek ayrıldım.

Ertesi gün Otelcilik Meslek Lisesi bahçesinde Valilik Kurban Bayramı resmi bayramlaşma töreni yapıldı.

Burhan beyi Vali beyin masasına götürüp takdim ederek, Vali beye ve yanında bulunan Başkan Alaaddin Yılmaz ve diğer Bolu bürokrat ve eşrafına proje tekrar Burhan bey tarafından aktarıldı. Tabi orada Rektör beyde vardı.

Uçak fabrikası olayı Burhan beyin heyecanlı anlatımıyla ilgi ile dinlendi. Hemen Rektör bey de Makine Mühendisliği Bölüm yetkilileri ile temasa geçip onların da desteği alındı.

Zaman kısıtlı olup proje için Ulaştırma Bakanlığına müracaat gerekiyordu.

Tatilin sonunda ilk pazartesi Burhan beyle ben hemen Bolu Belediyesine ve Abant İzzet Baysal Üniversitesine hitaben yazılmış müracaat yazılarını hazırlayıp müracaat ettik.

Yazıların cevabını takip ederek olumlu cevapları alarak Kadir Hattat beye ulaştırdık.

Bayramlaşma töreninde bu olaylara, başta Mustafa Cop, Nizamettin Yıldırım ve diğer gazete muhabiri ve köşe yazarı arkadaşım da kısmen şahit olmuşlardır.

Bayramlaşma töreninde bu proje Bolu Milletvekilimiz Ali Ercoşkun’a da anlatılmıştır.

Son günlerde “Uçak fabrikası” manşetleri ile basında yer alan haberlerin kaynağı sanırım budur.

Kamuoyunun bilgilenmesi amacı ile bu olayların kayda geçmesi için bu yazıyı kaleme aldım.

Bizler göle bir maya çaldık, inşallah tutar.

Sonsuz selam ve sevgilerimle, hoşça kalınız.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Mahmut
    Mahmut
    19.06.2012 17:19

    Bu organizasyonun tezgah olduğunu biliyoruz. Saf akıllı çoğunluğun da yakında aklı başına gelecektir. Başbakan durduk yere yapmadı çağrıyı. Bülöfünüzü gördüm dedi. Herifler de şok olmuştur.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız