ÇİFT PRİM ÖDE...YÜKSEK MAAŞ AL..

  • 22.06.2011 00:00

 

            Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba…

         Bu yazımızda 1 Mart 2011’de yürürlüğe giren ve yürürlüğe girmesinden bu yana 3 ay geçmesine rağmen,  içeriği yine de pek anlaşılamayan,önemi çalışma hayatı için büyük olan ve zaman zaman mükelleflerimizin sorduğu sorular üzere TORBA KANUN’la getirilen yeni düzenlemelerden “Çifte Sigortalılık” konusunu ele almak istiyorum.

         Sosyal Güvenlik Kurumu geçtiğimiz günlerde emekliliğinde rahat etmek isteyenler için yeni bir uygulamaya başladı. Torba Kanunla yapılan düzenlemeye göre artık isteyenler hemSSK'lı, hemdeBağ-Kur'lu olup emekliliğinde daha yüksek maaş alabilecekler.

            —Nasıl mı?

            Diyelim ki kendi adınıza işlettiğiniz bir işyeriniz var yâda bir şirkete ortaksınız, BAĞKUR primi ödüyorsunuz. Esnaf yâda tacir kaydınızı iptal ettirmeden, başka bir işyerinde de 4/a kapsamında yani SSK’lı olarak çalışmaya başladınız. Çalıştığınız bu işyerinde işvereniniz sizin adınıza SSK priminizi ödüyor. SGK ödenen bu primlerinizi gün olarak ayrı ayrı tutmuyor, ödenen BAĞKUR priminizi SSK matrahınıza ekleyerek iki kat prim ödendiği için, emeklilik yaşınız geldiğinde daha yüksek emekli maaşı alma avantajı sağlıyor. Burada asıl nokta, SGK’nın prim gün sayısını değil, prim tutarını değerlendiriyor olmasıdır.

 

            Torba Yasadaki başka bir düzenlemeye göre; kişi daha önce kendi işyerinde Bağkurlu iken, başka bir işyerinde SSK’lı olarak çalışmaya başladığı andan itibaren BAĞKUR primini ödemeyebilir. Sadece SSK primi ödeyerek ödenen prim matrahına göre SSK‘dan emekli de olabilir.

           

BAĞKUR’dan SSK’ya geçmenin ne gibi avantajları olur?

 

            *5–6 yıla varan daha genç yaşta emeklilik,

            *%15– 20 daha yüksek aylık (2000 yılı öncesi başlangıcı olanlar için),

            *Bağ-Kur prim borcundan dolayı yararlanamadığı sağlık hizmetlerinden                                       yararlanabilmek,

            *7200 veya 9000 gün yerine 5000 civarı prim günüyle emekli olabilmek

  

      Sosyal güvenlik kurumları her ne kadar aynı çatı altında birleşse de, kanun ve kaideleri farkı işliyor.

 

      Bir sonraki yazımızda görüşünceye dek hoşçakalın…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız