SAHURLARA KADAR ÇALIŞIRDIK

Ramazan Sohbetlerimiz Yukarı Çarşının 50 senelik terzisi Nam-ı diyar Terzi Servet ile devam ediyor.

SAHURLARA KADAR ÇALIŞIRDIK
6.08.2011 - 10:51

 

Ramazan sohbetlerimizde yukarı çarşı esnafına konuk olmaya devam ediyoruz. Bugünkü sohbetimiz Yukarı Çarşı’nın 50 senelik terzisi, terzi Servet ile.

Sizi tanıyabilir miyiz Servet amca?

“Ben aslen, Ahmetler köyündenim. Köyde 3’e kadar okul vardı. Bende 1960 senesinde dışarıdan beş sınıflı diplomayı aldım”

MEHMET KAHRAMAN’IN YANINDA ÇIRAKLIK DÖNEMLERİ

Terziliğe nasıl başladınız?

15 yaşında Mehmet Kahraman’ın yanına çırak olarak girdim. 10 sene onun yanında çalıştım. 1958’de yukarı Çarşıda kendim dükkân açtım. Ziraat bankası sokaktaydı dükkânım.  Ziraat bankası 43 numarada da 35 sene çalıştım.

Nasıl geçerdi önceden ramazanlar?

Önceleri hazır konfeksiyon bu kadar gelişmiş değildi. Bütün terziler, sabahlara kadar çalışırdık. Masanın üzerinde 2, 3 saat uyur, sonra devam ederdik. Geceleri bütün arkadaşlar toplanıp hem çalışır, hem de sohbet ederdik. Zaman zaman birbirimize şakalar yapardık. Birisi ütü için kalkardı mesela, onun elinde ki işi saklardık. döne döne ne yaptım ben bu işi diye aranırdı. 

Eskiden, terzide çoktu, müşteride. Ama şimdi hazır giyim çoğalınca, bizim iş bitti. Terzilik kıymetini kaybedince, bizde yaşlanınca dükkânı hazır giyime çevirdik.

ESKİ BAYRAMLAR

Eski bayramlar nasıldı?

Evlerde, çoluk çocuk bir bayram sevinci yaşardık. Çocukların istedikleri alınırdı, akraba ziyaretleri olurdu. Bizim çocukluğumuzda sabah erkenden namaza giderdik, sonra bütün mahallenin çocukları toplanır, bütün evlerden şeker toplardık. Poşet falan da yoktu, pantolon ceplerimize doldururduk şekerleri.

Şimdi eskisi kadar bayram sevinci kalmadı insanlarda. Yeni yetişen nesil bayrama pek önem vermiyor. Eskiden kalanlar yine bayramı biliyor, sevinçle karşılıyor.

Kimler vardı eskiden buralarda?

1947 yılında Bolu Merkez’e yerleşen Terzi Servet’in, Yukarı Çarşı’dan hatırladığı eski esnaflar “Kadı Mehmet Efendi, Sürmeli Hoca, Manifaturacı Fuat, İplikçi Ata, Sirkecilerin Mustafa Efendi, Saffetlerin Mehmet Ağabey, bizim dükkânın karşısında Kahveci Emin Efendiler” Benim hatırladıklarım bu kadar diyor Servet amca ve teşekkür ediyor o günleri yad ettim sayenizde diyerek..

Ben teşekkür ederim.

Haber: Nermin Kaya


Editör: E. Candan