ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ VE DEĞERİ…

  • 29.11.2010 00:00

Geçen hafta “Öğretmenlik” üzerine çok yazılar yazıldı. Şiirler okundu, günün anlam ve önemini belirten konuşmalar yapıldı, yetkililer tarafından medyada öğretmenlik mesleğinin sorunları gündeme getirilerek “Öğretmenler Günü” kutlandı.

Çözümler yine başka bahara kaldı…

Bazı yetkililer ve eğitim yöneticileri sohbetlerinde veya demeçlerinde, öğretmenlerin sürekli olarak aldıkları ücretlerinden şikâyetçi olmalarının doğru olmadığını belirttiler. Öğretmenliğin kutsal bir meslek olduğunu, fedakârlık gerektirdiğini, öğretmenlerin ücretlerinin yeterli olduğunu, çoğu çalışana göre ücretlerinin yüksek olduğunu söylediler. Bu söylenenlerin çoğu doğru olmakla beraber, bazı noktaları sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle toplum ve ülke açısından meslekleri önem sırasına koyalım. Bir önceliklendirme yapalım. Sonra da bu meslekleri bir de aldıkları ücretler açısından sıralayalım. Her iki sıralamada ters bir diziliş mutlaka göze çarpacaktır.

İkinci olarak,  Mesleki Yeterlilik Kurumu(MYK), meslek standartlarını temel alarak, teknik ve meslekî alanlarda ulusal yeterliliklerin esaslarını belirlemek; denetim, ölçme ve değerlendirme, belgelendirme ve sertifikalandırmaya ilişkin faaliyetleri yürütmek üzere 21 Eylül 2006 tarihli ve 5544 sayılı Kanun ile kurulmuştur. Böylelikle, her mesleğin bir standardı oluşturularak, o mesleği yapmak isteyenler bu standartlara uygun yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Tüm meslekler dünya standartları ile uyumlu hale gelerek, “Ben her işi yaparım” anlayışına son verilmek istenmektedir.

Meslek; Belli bir eğitim ile kazanılan sistemli bilgi ve becerilere dayalı, insanlara yararlı mal üretmek, hizmet vermek ve karşılığında para kazanmak için yapılan, kuralları belirlenmiş iş olarak Türk Dil Kurumu’nun sözlüğünde yer almaktadır.

Meslek standardı da; bir mesleğin başarı ile icra edilebilmesi için, gerekli bilgi, beceri, tavır ve tutumların neler olduğunu gösteren asgari normlar olarak tanımlanabilir.

Her mesleğin bir standardı olduğu gibi öğretmenlik mesleğinin de standartları 2006 tarih ve 2590 Sayılı Tebliğler Dergisinde yayınlanarak yürürlüğe girdi.  Öğretmenlik Mesleği Genel Yeterlikleri 6 Ana Yeterlik, 31 Alt Yeterlik ve 231 performans göstergesinden oluşuyor. Bu yeterlikler zamanla öğretmenlerin seçiminde, hizmet içi eğitiminde, yetiştirilmesinde ve değerlendirilmesinde kullanılacaktır.

Artık bütün dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir öğretmende bulunması gereken nitelik ve nicelikler tespit edilmiş ve “Öğretmenlik Mesleği” meslek olma özelliğini bir standarda bağlamıştır. Bu yeterlikler incelendiğinde öğretmenlik mesleğinin ne kadar bilimsel, ne kadar sanatsal ve ne kadar profesyonel bir meslek olduğu görülmektedir.

Öğretmenlik mesleğinin fedakârlık isteyen, vicdani ve duygusal boyutlarının sürekli 24 Kasım Öğretmenler Günlerinde gündeme gelmesi yerine artık, bilimsel, sanatsal ve mesleksel yönlerinin desteklenmesi gerektiğinin konuşulması gerekir.

Bir mesleğin toplumdaki değeri nasıl artar?

Eğer eğitimi, toplum kültürünün genç kuşaklara aktarılması olarak görüyorsak,

Eğer eğitimi, bir insandaki istendik değişmeleri kasıtlı olarak meydana getirme süreci olarak görüyorsak,

Eğer eğitimi, kalkınmanın ön koşulu olarak görüyorsak,

Eğer öğretmenliği bir meslek olarak görüyorsak,

Ve eğer öğretmeni, eğitim sisteminin en önemli öğesi olarak görüyorsak…

Öğretmenden beklentilerimizle ona verdiklerimizin dengeli olması gerekir,

Takdir sizlerin….

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız