PERFORMANS PROGRAMI

  • 14.11.2010 00:00

 

      Geçen hafta, Performans Esaslı Bütçeleme Sisteminden bahsetmiştim. Bu sistemin;


  • Stratejik plan
  • Performans Programı
  • Faaliyet Raporu’ndan oluştuğunu belirtmiştim.


Daha önceki yazılarımızda Stratejik Planlama ve Stratejik Yönetim konularını kaleme almıştım. Bu hafta da Performans Programını ele almak istiyorum.


Performans programı, bir mali yılda kamu idaresinin stratejik planı doğrultusunda yürütmesi gereken faaliyetleri, bu faaliyetlerin kaynak ihtiyacını, performans hedef ve göstergelerini içeren, idare bütçesinin hazırlanmasına dayanak oluşturan yıllık eylem planı olarak tanımlanabilir. (PEBR,2009:6) Performans Programı, Eylem Planı, okullar için de Okul Gelişim Planı kavramları stratejik planın 1 yılına ait amaç, hedef, gösterge, kaynak ve maliyetlerin belirtildiği plana verilen isimlerdir. Kurumun türüne göre değişik farklı isimler alabilmektedir. 


Performans programlarının özellikleri şu şekilde ifade edilebilir (Oral, 2005:27,28)


  • Stratejik planda yer alan amaç ve hedefler doğrultusunda belirlenen ölçülebilir yıllık amaç ve hedefleri kapsar ve bunların stratejik amaç ve hedefler ile bağlantısını açıklar.
  • Bu amaç ve hedefler için ilgili yılda ulaşılması planlanan performans seviyelerini belirler.
  • Belirlenen hedeflere ve performans seviyelerine ulaşmak için izlenecek yöntemi ortaya koyar.
  • İstenilen hedeflere ulaşılıp ulaşılmadığını ölçmek için gerekli olan ölçülebilir performans ölçütlerini (girdi, çıktı, sonuç, etkililik, verimlilik, kalite vb.)içerir.


Parlamentoda bütçe tasarıları ile birlikte görüşülecek olan performans programları, bütçe ile ilgili kararlar verilirken milletvekillerine kamu idarelerinin teşkilat yapısı, yönetim sistemi vb. hakkında önemli bilgiler sunmalarından dolayı önemli bir fonksiyon icra ederler.


Performans programları sayesinde, kurumların kaynakları ile ne kadar ve hangi kalitede çıktı elde edeceği görülebilecektir.


Ayrıca kamu idareleri bütçelerini hazırlarken idarenin amaçlarını ve uygulayacağı politikaları ortaya koyabilecekler ve ayrıntılı bir değerlendirme yapmak durumunda kalacaklardır.

Bu ise hesap verebilirlik ve mali saydamlığa katkı sağlarken, aynı zamanda kamu idarelerinde çıktı ve sonuç odaklı bir kültürün ve anlayışın gelişmesine yol açacaktır. (Oral, 2005:126,127).


Tüm dostların Mübarek Kurban bayramını en içten dileklerimle kutlar, sağlık ve mutluluklar dilerim.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Nöbetçi Eczaneler

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız