Öğretmenlik Meslek Kanunu” sonunda meclisten geçti.

  • 19.02.2022 20:18

“Öğretmenlik Meslek Kanunu” sonunda meclisten geçti.

7. Milli Eğitim Şurası'ndan itibaren, öğretmenlerin ve eğitim camiasının 60 yıllık özlemi de sona ermiş oldu.

Öğretmenlerin kendilerine ait bir mevzuatının olması, Milli Eğitim Şura kararlarına, birçok eğitim toplantısına ve eğitim dergilerine konu olmuş. Son olarak ta 2023 Eğitimde Vizyon Belgesi’nde yerini bulmuştu. 

Öğretmenlerin yetiştirilmesini, seçilmesini, atanmasını, mesleki gelişimlerini, özlük ve mali haklarının düzenlenmesini içeren, öğretmenlere yönelik bir mevzuat düzenlemesi…

2000’li yılların başında Öğretmenlik Mesleği Genel ve Özel Alan Yeterlikleri hazırlandı. Buna bağlı Okul Temelli Mesleki Gelişim Çalışmaları pilot illerde ve okullarda başarıyla uygulandı. Daha sonra “Öğretmenlerin Kariyer Basamaklarında Yükselme Yönetmeliği” çıkarılarak bir mevzuat düzenlemesi yapılmaya çalışılmış, bunula ilgili olarak “Uzman Öğretmenlik” kadrosu tahsis edilmişti. Bu düzenleme, şartların adil olmaması nedeniyle mahkemeyetaşınmış, düzenlemenin durdurulması kararı çıkarılmıştı. O günden bugüne öğretmenler bir beklenti içindeydi.

Öğretmenlerin mezun oldukları bilgilerle emekli olmalarının önüne geçilmesi, kendini geliştiren öğretmenle, geliştirmeyen öğretmen arasında bir fark olmasının gerektiği ve eğitim kalitesinin arttırılmasında öğretmen kalitesinin öneminden yola çıkılacağı düşünülmüştü. Ayrıca öğretmenlerin sınıf dışında mesleğinde yükselmesi ve eğitimle ilgili farklı görevler alabilmesinin çerçevesini de oluşturmaktı amaç…

O zamanlar yine hatırlıyorum. Bu mevzuat düzenlemeleri için illerde oluşturulan komisyonlar marifeti ile öğretmenlerin görüşleri alınmıştı. Aslında böyle bir uygulama, yenilenen mevzuatın eğitim toplumu tarafından kolayca benimsenmesini, varsa eksikliklerin kolayca görülmesi ve düzeltilmesini de sağlar. Yeni çıkan bu kanun hakkında öğretmenlerin kafasında hala soru işaretleri var. Kanun içeriği ana konulardan oluşuyor. Detay konulara ise hazırlanacak yönetmelik ile açıklık getirileceği ön görülüyor. Eskiden olduğu gibi "Aday Öğretmenlik ve Öğretmenlik Kariyer Basamakları Yönetmeliği Taslağı” hazırlanarak Milli Eğitim Bakanlığının www.meb.gov.tr adresinden tüm eğitim camiasının görüş ve önerilerine açıldı. Bir ay süreyle öğretmenler ve okul yöneticileri yönetmelik taslağı ile ilgili görüş ve değerlendirmelerini yapabilecekler. 

Ayrıca e-posta olarak da ogretmenlikmeslekkanunu@meb.gov.tr adresine görüş ve öneriler gönderilebilecek.

Öyle böyle çıktı. Bu kanunun içinde neler var acaba? Sürpriz mi?

Çıkarılan “Öğretmenlik Meslek Kanunu” ile öğretmenlik, kariyer temelli meslek grupları arasına girmiş oldu. Öğretmenlere dört farklı kadro verilerek, ilave özlük ve mali haklar verildi. Böylece ilk defa öğretmenlerin bir meslek kanunu olmuş oldu. 

10 yılını tamamlayan öğretmen 180 saatlik bir eğitimden geçecek ve girdiği sınavdan 70 puan üstünde bir puan alarak uzman öğretmen olabilecek. Böylelikle uzman öğretmen olan bir öğretmenin maaşında 1.000 TL bir artış olacak. Yüksek lisans yapmış 10 yıllık öğretmenler ise sınavdan muaf olarak doğrudan uzman öğretmenlik kadrosunu alabilecek. 10 yıl uzman öğretmenlikte kalan bir öğretmen 240 saatlik bir eğitimden geçtikten sonra tekrar başöğretmenlik sınavına girerek 70 puan ve üstünde alarak bir puan başöğretmenolabilecek ve maaşına 2.000 TL eklenecek. Doktora yapan öğretmenler ise doğrudan başöğretmen sayılacaklar. Böylelikle aslında öğretmenler akademik çalışmalara da yönlendirilmiş olacaklar. 

Kanunun barındırdığı özelliklerden biri de 15.01.2023 tarihinden itibaren tüm öğretmenlere 3.600 gösterge verilmesi. Emekli öğretmenler de dahil.

Kanunun getirdiği yeniliklerden bir diğeri de sözleşmeli öğretmen ile kadrolu öğretmen ayrımının ortadan kaldırılması.

“Öğretmenlik Meslek Kanunu” ve buna bağlı olarak çıkarılacak olan yönetmeliğin, öğretmenlerin sorunlarına ve eğitimin kalitesine ne derece katkı sağlayacağını zaman gösterecektir. Tüm eğitim camiasına hayırlar getirmesini diliyorum.  

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız