TEKNOFEST’E GİDİYORUZ

  • 26.10.2021 17:59

İl Milli Eğitim Müdürümüz Cemil SARICI’nın ve Şube Müdürü Fatih Fedaker’in katkıları ile iki midibüs öğretmen ve öğrenci grubumuzla sabahın erken saatlerinde TEKNOFEST için yola çıktık. Öğlen saatlerinde BEYOĞLU İmam Hatip Lisesine vardığımızda bizi tanıdık bir isim karşıladı.

Mehmet ÖZKARAMAN. 

Salgın döneminde Zoom üzerinden öğretmenlerimize Topkapı Sarayı’nı anlatan, sanal bir gezi yaptıran Tarih Öğretmeni Mehmet ÖZKARAMAN okulun en üst katında bulunan yemekhaneye ulaşmamızda bize eşlik etti. En üst katta olmamız nedeniyle Haliç manzarası eşliğinde bize ikram edilen kuru fasulye, mercimek çorbası, pilav, hoşaf ve turşudan oluşan öğle yemeği menümüzü yedik.

Yemekten sonra okulun otobüsü ile TEKNOFEST’in yapıldığı Atatürk Hava Limanına ulaştık. Uçakların kalkarken çıkardıkları gürültüler bizi ürkütmüştü. Çok geniş bir alan olmasına rağmen binlerce ziyaretçinin olduğu kalabalık nedeni ile grup olarak gezmektense belli bir saat ve yerde buluşma kararı alarak dağıldık. 

Etrafıma bakıp ziyarete nereden başlasak diye düşündüm. 

Öyle ki alabildiğine stant ve çadır reyonlar… Teknolojinin yeni araç gereçleri…

HES kodu sorgulamasından sonra ilk dikkat çeken obje olan büyük kargo uçağına yöneldik. Onar kişilik gruplar halindeziyaretçileri alıyorlar. Alanın bir tarafında projeleri ile yarışmaya katılmış, başarılı projelerini sergileyen üniversiteler, okullar ve firmalar… Bir tarafında teknoloji üreten ve pazarlayan firmalara ve kurumlara ait reyonlar, ortada da ise yerli savunma sanayinin yeni geliştirdiği teknoloji harikası insansız hava araçları, uçaklar, helikopterler, vb. araç gereçler. 

Alanın sonuna doğru yeme içme yerleri, sosyal mekânlar. Alanın tam ortasında protokol konuşmalarının yapıldığı kürsü ve onun ön tarafında uçak pistinin kenarında seyirci tribünü yer alıyordu. Dikkat çeken hava gösterileri bu tribünlerden izlendi. 

Türk Yıldızları’nın gösterileri

Solo uçak gösterileri

Helikopter gösterileri

İHA ve SİHA gösterileri…

Alanda en dikkat çeken araçlardan biri de yerli üretim bor madeni ile çalışan “BOREN” isimli otomobil idi. Yine yerli üretim olan TOGG marka binek otomobil ile SUV modelini yakından görme, inceleme fırsatı bulduk.  Baykar’ın ürettiğiBayraktar Akıncı, Bayraktar TB2, Bayraktar DİHA görülmeye değerdi. Özellikle Akıncı dengeleri değiştirebilecek özellikte. Bayraktar TB2'den daha uzun ve geniş olan Akıncı İHA, kendine özgü bükümlü kanat yapısıyla 20 metrelik bir kanat açıklığına sahip ve çok sayıda milli akıllı mühimmat taşıyabilmektedir. Akıncı ayrıca özgün yapay zekâ sistemi sayesinde, daha akıllı ve çevresel koşulların daha da farkındave kullanıcılarına ileri uçuş ve teşhis fonksiyonları sunmaktadır. Bayraktar TB2 gibi yine kendi sınıfında lider olmayı hedefleyen Akıncı, savaş uçaklarının yaptığı bazı görevleri de icra edebilmektedir. Taşıdığı elektronik destek podu, uydu haberleşme sistemleri, hava-hava radarları, engel tespit radarı, sentetik açıklıklı radar gibi çok daha gelişmiş faydalı yüklerle görev yapabilmektedir. Savaş uçaklarının yükünü azaltacak olan Akıncı ile havadan bombardıman da icra edilebilmektedir. Akıncı, İnsansız Hava Aracı Sistemi, yerli ve milli olarak üretilen MAM-L, MAM-C, Cirit, L-UMTAS, Bozok, MK-81, MK-82, MK-83, Kanatlı Güdüm Kiti (KGK)-MK-82, Gökdoğan, Bozdoğan, SOM-A gibi mühimmat, füze ve bombayla donatılabilmektedir.

Yerli üretim teknoloji harikası uçan araba CEZERİ…

Büyük bir drone görüntüsünde olan Cezeri,  kentsel hava taşımacılığında köklü bir değişiklik yapması düşünülmektedir. Sağlık sektörü ve askeri alanda lojistik destek faaliyetlerine yeni bir çehre kazandırmak için geliştirilmektedir. Bunun yanı sıra Cezeri, yolcu ve kargo taşımacılığında aktif olarak rol alacak şekilde tasarlanmaktadır.

TUSAŞ’ın ürettiği yerli üretim helikopterler ise bir başka gurur kaynağımız. Gösterilerde uçarken gördüğümüz Gökbey, Atak1i Atak2 harika projelerdi. Yerli uçağımız Hürkuşgösterileri de görülmeye değerdi. Yerli savaş uçağımızın modeli de ilgi çekiciydi. 

Yerli üretim insansız mayın arama robotu..

Alanda anons yapılarak hava gösterilerinin başlayacağı duyuruldu. Seyirciler tribünlere doluşarak gösterileri izlemeye başladı. İlk Türk Yıldızları başladı gösteriye… Gökyüzüne arkalarında çıkardıkları dumanla imza attılar. Solo Yıldız gösterilerinde ise jet uçaklar gök yırtılırcasına ses çıkararak seyircilere çok yakın mesafeden geçtiler. Atak helikopterleri, kargo uçakları, İHA ve SİHA’lar birlikte gösteri uçuşu yaptılar. 

Hepsi yerli. 

İnsan bir duygulanıyor, gururlanıyor. 

Gösteriler bitince Bolu’dan gelip projelerini sergileyenöğretmen ve öğrencilerimizi stantlarda ziyaret ettik. Heyecanlarına ortak olduk. İzlenimlerini ve tecrübelerini ayaküstü bizlerle paylaştılar. Dönüş saatimiz geldiğinde buluşma noktasında toplandık.

Artık dönüş başlıyordu. 

Gelirken yaşadığımız ve pek de alışık olmadığımız yoğun trafik yine karşımıza çıkmıştı. Atatürk Hava Limanı’ndan 15 Temmuz Şehitler Köprüsüne kadar olan 20 km lik mesafeyi yaklaşık iki saatte tamamladık. 

Bizimle birlikte olamasa da destekleriyle bizi sevindiren Milli Eğitim Müdürümüz Cemil Sarıcı, Kocaeli ÇayırovaMevkii’ndeki dinlenme tesisinde öğretmen ve öğrencilerimiz için sıcak çorba ikramında bulundu. Soğuğun ve yorgunluğun ardından bu bize çok iyi gelmişti. 

Yaklaşık üç saatin ardından Bolu bizi yağmurla karşılamıştı.  

Artık kalanlar hafızalarda ve hafıza kartlarında paylaşılmayı bekliyordu.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız