DÜNYANIN EN ZOR İŞİ…

  • 24.04.2017 00:00

 

            Şehir içi trafikte araç kullanırken, belki de debriyaj pedalı ve vites kolundan sonra en çok sinyal kolunu kullanıyor olmamız gerekiyor. Eğer aracımız otomatik vitesli ise, ikinci sırayı sinyal kolu alıyor. 

            MEB Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 05/12/2015 tarihli “Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Yönetmeliği”ne göre, sürücü adaylarını değerlendirme formunda 103 maddenin 9’u sinyal verme ile ilgilidir. Kırmızı maddedir. Yani aday, bu hatayı yapıyorsa sınavda başarısız olur.

10-b (Kalkış yaparken sinyal vermiyor),

11-b (Çıkış yaparken sinyal vermiyor),

12-b (Şerit değiştirirken zamanında sinyal vermiyor),

13-a (Sollama esnasında sinyal vermiyor),

14-ç (Kavşakta sinyal vermiyor),

15-a (Sinyal vererek sağ şeride geçmiyor),

15-d (Sinyal vererek arası tekrar hareket ettiremiyor),

27-b (Dönüş öncesinde zamanında sinyal vermiyor)

32-a (Sinyal vermeden duruyor),

               Ayrıca, Trafik ceza kanununun 67.maddesinde şöyle yazar; Sürücülerin, park yapmış taşıtlar arasından çıkarken, duraklarken taşıt yolunun sağına veya soluna yanaşırken, sağa veya sola dönerken, karayolunu kullananlar için tehlike doğurabilecek ve bunların hareketlerini zorlaştıracak şekilde davranmaları; Dönüşlerde veya şerit değiştirmelerde sürücülerin niyetlerini dönüş işaret ışıkları veya kol işareti ile açıkça ve yeterli şekilde belirtmemeleri, verilen işaretlerin manevra süresince devam etmemesi ve biter bitmez sona erdirilmemesinin cezası 95 TL ve 20 ceza puanıdır.

               Trafikte bu kadar önemli olmasına rağmen hala sinyal vermiyoruz. Neden? Direksiyon simidini kavrayan sol elimizin parmaklarıyla sinyal kolunu hareket ettirmek o kadar mı zor? Neden dikkat etmiyoruz? Acaba sinyal verince yakıt sarfiyatı mı oluyor?

Sinyal verince aracınız daha fazla yakıt harcamaz.

Sinyal verince parmağınız acımaz.

Sinyal verince ayıp olmaz.

Sinyal vermeyen sürücüler kendileri için sinyal vermeyi gereksiz görüyor. Onlara göre sadece kendileri var trafikte… Diğer sürücüleri önemsemiyorlar. Trafikte diğer insanlara saygı göstermiyorlar. Ya da üşengeçlik, vurdumduymazlık, umursamamak…Trafikte sinyal vermemek, aslında birbirimize ne kadar saygı gösterdiğimizin de bir göstergesidir.

                Aslında sinyal vermenin amacı, diğer sürücüleri varlığınızdan ve amacınızdan haber vermektir.Trafikte ne yöne hareket edeceğinizi, trafikteki diğer insanlara sinyal vererek gösterirsiniz. Bu bir saygıdır, toplumsal uzlaşıdır, evrenselliktir, çağdaşlaşmaktır…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • İbrahim Yılmaz
    İbrahim Yılmaz
    17.10.2012 16:55

    her satırına şehadet edebileceğim bir yazı olmuş.yüreğinize sağlık, Allah razı olsun. Bu ülke insanının bu gerçekleri bilmesinde büyük faydalar var.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız