MEHMET AKİF ERSOY OKUMALARI PROJESİ

  • 6.02.2016 00:00


                Prof. Dr. Sami GÜÇLÜ önderliğinde önceleri üniversite öğrencileri ile başlayan çalışma,5 yıl içinde “Okuma Grubu Çalışmaları” olarak yayılmış, bugün ise 18 ilde liseler de işin içine katılarak yürütülmektedir. Daha önce yapılan okumalarda Sezai Karakoç, Nurettin Topçu, Necip Fazıl Kısakürek, Cengiz Aytmatov, Tarık Buğra, Mustafa Kutlu adlı yazarlar çalışılmış. Bolu İl Milli Eğitim Müdürlüğü de çalışmayı projelendirerek çalışmalara katılmıştır. Bu sene seçilen yazarımız ülkemizde bütün kesimlerce de sanatı, kişiliği, edebi özelliği ve topluma kazandırdıklarıyla kabul gören örnek şahsiyet Mehmet Akif Ersoy’du…

Milli Türk Talebe Birliğinin de destek verdiği  “Bolu Mehmet Akif Ersoy Okumaları Projesi” İlk etapta ilimizde imam hatip liselerimizden katılan 10 öğrenci ile yürütüldü.  Yazarın 33 eseri okuma grubunda bulunan öğrencilere dağıtılarak okunması sağlandı. Bu eserler Mehmet Akif uzmanı hocalar ve yazarlarla konuşarak tespit edilmiş. Edebiyat öğretmenlerimizin,  öğrencilerimizin büyük gayretleri ve idarecilerimizin destekleri ile çok başarılı sonuçlar alındı. Proje, bu sonuçların ardından il merkezimizdeki tüm liselerden belirlenen öğrencilerle daha da yaygınlaştı. Özellikle okuma alışkanlığı olmayan öğrencilerin uyum sağlaması kolay olmadı. Sancılı dönemler oldu. Özellikle yeterli okuma yapamayan öğrencilerin sürekli değişmesi, çalışmayı olumsuz etkileyen etkenlerdendi.  Prof. Dr. Sami GÜÇLÜ’nün ilimize sık sık gelerek okuma grubu öğrencileri ile toplantılar yapması, öğrencilerin karşılaştıkları sorunları dinlemesi, öğrencilerle ilgilenmesi ve yapılan çalışmaların takibini yapması da proje çalışmasını olumlu etkileyen etkenlerdendi. Özellikle Milli Eğitim Müdürlüğü yöneticilerinin ve proje okulu yöneticilerinin desteği projeyi başarıya götüren önemli etkenlerdendi. Projenin yeşermesinde emeği olan İdris KELEŞ’e, desteğini esirgemeyen İbrahim ÇAVUŞOĞLU’na, projeye aynen devam diyerek halen desteğini esirgemeyen Milli Eğitim Müdürü Yusuf CENGİZ’e, gençlerimize kazandırdıklarından dolayı teşekkür ediyorum…

2016 yılı Mehmet Akif Ersoy’un 80.vefat yılı olması nedeniyle daha yaygın okumalarla onu anma ve anlama çalışmaları planlandı.Bir yıldır devam eden proje çalışmalarının ilk panel etkinliğini 30.12.2015 tarihinde Bolu Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Ankara Altındağ Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri ortak hazırladılar. Panel Bolu Ticaret Odası Konferans Salonunda gerçekleşti ve büyük beğeni topladı. Aynı öğrenci grubu ile ikinci paneli 24.02.2016 tarihinde Gerede İlçesi Nimet Meto Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde gerçekleştirildi.

21-24 Mart tarihlerinde ise, panel, tiyatro, konser ve şiir etkinlikleriyle geniş katılımlı Mehmet Akif Ersoy Anma Günleri düzenlendi. Kitap değil, yazar seçme felsefesi ile çıkılan yolda amaç; yazarın eserlerini ve kendini tanıma, yazar hakkındaki bilgilerden yola çıkarak, yazarın bir özelliği ile ilgili yazılı bir metin oluşturabilme, oluşturulan metni konuşarak sunabilmedir. Yine “Mehmet Akif Okuma Grubu” il dışına çıkarak 9-11 Mayıs tarihlerinde Kastamonu ilinde üç günlük bir programa katıldı. Kastamonu’da yapılan programda 12 ilden öğrenciler vardı. Toplamda 12 panelin yapıldığı programda Bolu’dan Aslıhan BALTA “Asım’ın Nesli” konulu konuşması ile göz doldurdu. Son olarak ta 31 Mayıs tarihinde Atatürk Anadolu Lisesinin hazırladığı panel İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans sonunda yapıldı.

Gelecek eğitim öğretim yılı Ekim ayında ise, diğer liselerin sunacağı Mehmet Akif Ersoy konulu paneller planlanmaktadır. Ayrıca, Mehmet Akif Ersoy’un milletvekilliğini yaptığı Burdur İlinde, ilimizden de panelist öğrencilerimizin katılımının olacağı, Burdur Üniversitesi ile ortaklaşa ülke çapında bir etkinlik planlanmaktadır. Daha sonra ise başka bir yazar seçilerek proje çalışmalarına devam edilecektir.


Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız