PISA 2012 DEN ÇIKAN MESAJLAR…(1)

  • 26.10.2015 00:00

Eğitim, ülkelerin kalkınmışlık düzeyini belirten önemli göstergelerdendir.

Son yıllarda her alanda görülen gelişmelerin, eğitimde de yaşanıp yaşanmadığını, gelişmelerin ne yönlü olduğu konusunda az çok fikir verebilecek bir göstergedir PISA uygulamaları… 

Özdeğerlendirmelerimizdekullanabileceğimiz PISA sonuçları eğitim sistemimiz için büyük önem taşımaktadır.

Ne demişler, “Aynaya bakan kendini düzeltebilme şansına sahip olur.”

Ekonomik kalkınma ve İşbirliği Teşkilatı (OECD) tarafından 2000 yılından beri yürütülen PISA, kendine özgü kuramsal temelleri, teknik ve uzmanlığa dayalı ölçme ve değerlendirme yaklaşımıyla, uluslar arası düzeyde giderek yaygınlaşan ve önemi artan bir araştırma olarak karşımıza çıkar.

Türkiye, 2003 yılından itibaren PISA uygulamalarına katılmaktadır. 

Milli Eğitim Bakanlığı Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğünün yayınlamış olduğu “PISA 2012 Araştırması Ulusal Nihai Raporu”ndan bazı önemli noktaları sizinle paylaşmak istedim…

PISA 2012 uygulamasında; 15 yaş grubu öğrencilerin matematik performansları açısından ülkelerin puanları 368 ile613 puan arasında değişmektedir.

OECD üyesi ülkelerin ortalaması 494 puandır. Türkiye’nin puanı ise 448de kalmıştır. PISA 2003 sonuçlarına göre Türkiye’nin matematik okuryazarlığı puanında manidar bir artış belirmiştir.

BöyleceRomanya, Güney Kıbrıs Rum Devleti, Endonezya ve Peru gibi21 ülkeyi geride bıraktığı görülmektedir. 

Türkiye matematik okuryazarlığı performans puanı açısından en fazla artış gösteren beşinci ülke olmuştur.

15 yaş grubu öğrencilerin okuma becerileri performansları açısından ülkelerin puanları 384 ile 570 puan arasında değişmektedir. OECD üyesi ülkelerin ortalaması 496 puandır.

Ülkelerin genel ortalaması 495’dir.

Türkiye’nin puanı 475’dir.

Türkiye’nin okuma becerisi puanı OECD üyesi ülkeler ortalamasının altındadır.

Türkiye bu puanı ile Slovak Cumhuriyeti, Güney Kıbrıs Rum Devleti, Sırbistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Şili’nin de yer aldığı toplam 24 ülkeden daha yüksek performans göstermiştir.

15 yaş grubu öğrencilerin fen okuryazarlığı performansları açısından ülkelerin puanları 373 ile 580 puan arasında değişmektedir. 

OECD üyesi ülkelerin ortalaması 501 puandır.

Ülkelerin genel ortalaması 497’dir. Türkiye’nin puanı 463’tür.

Türkiye’nin fen okuryazarlığı puanı OECD üyesi ülkeler ortalamasının altındadır.

Sonuç olarak, matematik, fen okuryazarlığı ve okuma becerileri performansımız ülke olarak PISA 2012 uygulamalarına katılan 34’ü OECD üyesi ülke olmak üzere toplam 65 ülke ortalamasının altında bir performansımız bulunmaktadır.

İyi olan taraf, 2003 PISA verilerine göre performanslarda % 34 artış görülmesi ve ülkeler ortalamasına yaklaşılmasıdır.  

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • dost
    dost
    20.06.2012 16:34

    Hüseyin Gardaş ; Sahte isimle nasıl Kahraman olunur onu anlamadım. Ayrıca Allah Korkusunun Kimde olduğunu Sen mi öğreteceksin !!!

Nöbetçi Eczaneler

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız