SİNYALLEŞMEK…

  • 17.02.2014 00:00

Her geçen gün ilimizde artan sorunlardan biri de trafik sorunudur. Özellikle işe gitmek için sabah saatlerinde ve iş çıkışı akşam saatlerinde bir yoğunluk göze çarpmaktadır. Bu yoğunluk insanlarda strese neden olmakta, en ufak bir hatada bile çok büyük kavgalara neden olabilmektedir. Trafiğin yoğunluğuna bir de trafik kurallarını hiçe sayan sürücülerin vurdumduymazlığı eklenince, insanlardaki stres katsayısını daha da yukarılara çekebilmektedir.

Trafik kuralları insanların trafikte zarar görmemesini ve rahat ulaşım yapabilmesini sağlayan evrensel kurallardır. Bu kurallara uyulması için denetim ve cezalar yeterli olmamaktadır. Bütün iş beyinde... Sinyal vermek de, otoyolda şerit değiştirirken, sağa ve sola dönerken kullandığımız bir trafik kuralıdır. Çoğu araçta direksiyon simidinin arkasındaki çubuğu kullanarak bu işareti kullanırız.Trafik ortamını sizinle paylaşan diğer araçlarla iletişiminizi sağlayan en önemli elemanların başında gelir.Her nedense bu çubuğu kullanmak bize çok zor gelir. Adına vurdumduymazlık, üşengeçlik, umursamazlık ne derseniz deyin…

Halbuki, insanın olduğu her ortamda olduğu gibi, saygı ve hoşgörü trafikte de olmalıdır. Araç kullanırken gerektiğinde sinyal vermek, trafikteki diğer kullanıcılara gösterebileceğimiz saygı ve hoşgörünün yalnızca bir şeklidir. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünün 29.05.2013 tarihli ve 28661 sayılı Tebliğler Dergisinde yayınlanan “Özel Motorlu Taşıt Sürücüleri Kursu Yönetmeliği” ve 11.06.2013 tarihli Yönerge’sindeki “Sürücü Adayı Değerlendirme Formu”nda da yeniliklere gidildi. “B” sınıfı için form iki kısımda oluşmakta ve birinci kısımdaki maddelerden birini, ikinci kısımdaki maddelerden ikisini yapması adayın sınavda kalmasına neden olmaktadır.

Birinci kısımdaki 11.maddede “Dönüşlerde (sağa-sola) dönüş kurallarına ve işaretlerine uymuyor, dönüş öncesinde sinyal vermiyor” denmektedir ve önemli görülmektedir. Eğer aday sinyal vermeyi unutursa, sınavı başarısız sayılmaktadır. Sinyal verildiğinde, trafiktekiler sizin ne hareket yapacağınızı bilir ve tedbirini alır. Trafikte sinyal vermek, trafikte yol alanlara niyetini belli etmedir.

Dörtlü sinyalini yakarak yol ortasında duran, dükkânlardan alışveriş yapanların, arkasındaki önündeki araçları dikkate almadan, sinyal vermeden dönenlerin, otoyolda sinyalini kullanmadan şerit değiştirip, zikzaklar yapan araçların azalması temennisiyle…




Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız