BOĞULUYORUZ

  • 1.02.2014 00:00

Doğal güzellikleriyle ünlü Bolu’muzun kışın havası en kirli il olabileceği hangimizin aklına gelirdi ki?

Annemin astım hastası olmasından dolayı hastanelere taşınmamız bu konuya yoğunlaşmama neden oldu. TOKİ Bölgesinden, Kalıcı Konutlar bölgesinden, üniversiteden ve şehrin yüksek bölgelerinden Bolu’ya bakıldığında, özellikle akşam saatlerine yakın, siyah bir sis perdesi bir kabus gibi Bolu’nun üzerine çöktüğü görülüyor. Bu hava solunduğunda, neler olabileceğini yakinen annem örneğinde yaşadım.

Hava kalitesini 5 temel kirletici belirlemektedir. B u kirleticiler, partikül maddeler (PM10), karbon monoksit (CO), kükürt dioksit (SO2), azot dioksit (NO2) ve ozon (O3) dur. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hava kalitesi izleme istasyonlarında yaptığı son ölçümlerde, Bolu’nun hava kirliliği konusunda rekorlar kırdığını görüyoruz. Bu ölçümler atmosfer içindeki partiküler maddenin yani, endüstri kuruluşları ve evlerden çıkan kül, kömür, çimento tozu, kum, toprak vb. gibi katı toz maddeler ile havada askıda bulunan gözle görülmesi zor sıvı veya katı haldeki maddelerin ölçümü ile yapılmaktadır. Aralık ayında yapılan ölçümlerde Batı Karadeniz ve Doğu Marmara’daki iller arasında havası en kirli il Bolu oldu. 23 Aralık günü ise kent merkezinde hava kirliliğiyle ilgili yapılan ölçümlerde PM değeri 955 µg/m³ çıkmış. Bu sonuçla Bolu bir rekora imza atmış oldu.  

Bir sanayi kenti olmamamıza rağmen, şehrimizin doğalgaza kavuşmasına rağmen böyle bir hava kirliliği manidardır…

İlimiz yöneticilerinin öncelikle çözmesi gereken sorunlar arasında hava kirliliğinin öncelikli sırayı alacağından eminim… Yoksa Bolu’nun çam ağaçlarından ve yeşilinden bu kadar kirli bir havayı temizlemesini beklemek doğru olmaz. Bu kirli havayı doğa kendi kendine üretmediğine göre, suçlunun biz insanlar olduğu aşikârdır. O zaman biz insanlar, bindiğimiz dalı kesmemek için, ayağımıza sıkmamak için bir şeyler yapmamız gerekir…

Güzel bir doğaya sahip Bolu’ya yakışmayan bu hava sadece astım hastalığını değil, çeşitli kanser ve dolaşım bozukluklarını da tetiklemektedir. Konunun önemine dikkat çeken yerel basın, ilgililerden konuya açıklama beklediler… Geçen haftaki sayısında “Gazete14” de “Havan Batsın Bolu” manşeti ile konuya dikkat çekmişti…

Bu kirliliğe neden olan etkenler tek tek masaya yatırılıp, önlemler ivedilikle alınmalıdır. Halk arasında kalitesiz kömür kullanımının arttığı yönünde söylemler var. İlimizin son yıllarda dış göç alarak nüfusunun artması, Bolu ovasının çanak şeklinde olup, çukurda kalması ve hava hareketliliğinin az olması da havanın kirlenmesindeki etkenler olarak görülebilir. Dar gelirli vatandaşların kalitesiz kömürü tercih etmesi belki de en önemli nedendir. Bu konuda doğalgazın yaygınlaştırılması kadar, ucuzlaştırılmasının da önemli olduğunu düşünüyorum. İnsan ne yaparsa kendine yapar… 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Nöbetçi Eczaneler

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız