ALTIN ORAN

  • 22.09.2013 00:00

Doğayı incelediğimizde kusursuz bir düzenin ve güzelliğin varlığı göze çarpar. Tonlarca ağırlıktaki bulutların belli mesafede, belli bir hızda hareket etmesi, hayvanların ve bitkilerin hareketleri, yağmur ve kar tanelerinin birbirine değmeden yere düşmesi, Dünya’nın hareketleri ve insan…

Yüce yaratıcının düzeni, sanatı, kudreti…

Rabbimiz bu olağanüstülüğü Mülk Suresi'nde şu şekilde bildirilmektedir:

... Rahman (olan Allah)ın yaratmasında hiçbir 'çelişki ve uygunsuzluk' (tefavüt) göremezsin. İşte gözü(nü) çevirip-gezdir; herhangi bir çatlaklık (bozukluk ve çarpıklık) görüyor musun? Sonra gözünü iki kere daha çevirip-gezdir; o göz (uyumsuzluk bulmaktan) umudunu kesmiş bir halde bitkin olarak sana dönecektir. (Mülk Suresi, 3-4)

Bir ayçiçeğinin yapraklarında, salyangozun kabuğunda, çam kozalağında ya da parmaklarımızın uzunluğunda bulunan matematiksel oran da bu olağanüstülüklerden bir tanesidir. Bilim adamlarının "Altın oran" ismini verdikleri bu hayranlık uyandıran uyumu şu şekilde tanımlamak mümkündür:

İtalya'nın Pisa Kenti'nden "Leonardo Pisano" veya lakabı olan "Fibonacci", Ortaçağ'ın en etkili matematikçisi olarak anılır. Fibonacci'nin bulduğu sayı dizisi, kendi adı olan Fibonacci sayıları olarak anılmaktadır. Bu sayıların özelliği, dizideki sayılardan her birinin kendisinden önce gelen iki sayının toplamından oluşmasıdır. Fibonacci dizisi 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377, 610, 987, 1597, 2584, ...şeklinde ilerlemektedir. Dizideki sayıları bir öncekine böldüğünüzde, birbirine çok yakın sayılar elde edersiniz. Hatta serideki 13. sırada yer alan sayıdan sonra bu sayı sabitlenir. İşte bu sayı "altın oran" olarak adlandırılan 1,618'dir.

Bu oran Allah'ın bir mucizesi olarak, doğadaki birçok varlıkta gözlenebilir. Hücrelerimizin içindeki DNA sarmalından, uzaydaki galaksilerin şekillerine kadar altın oranı bulmak mümkündür. Talak Suresi'nde "Rabbimiz'in her şey için bir ölçü kıldığı" bildirilmektedir. (Talak Suresi, 3) İşte altın oran da Allah'ın bizler için var ettiği yaratılış delillerinden biridir. Hala tesadüflerden bahsedilebilir mi? Einstein “Tanrı zar atmaz” demekle, tesadüfün olmadığını savunmuştur.

İşte altın orana örnekler…

Dünya’nın altın oran noktası neresidir? Kabe’nin kuzey kutup noktasına olan uzaklığı ile güney kutup noktasına olan uzaklığına oranı tam olarak 1,618 dir. Mekke’de günlerin değiştiği ve gün dönümü çizgisi olarak belirtilen sınıra olan doğu uzaklığı ile batı uzaklığının birbirine oranı da yine 1,618 dir. Kabe’den bahseden Kur’an-ı Kerim Ali İmran Suresinin 96. Ayetinin özelliğine bir bakın.Bu ayetin tüm harf sayısı 47 dir.Harf sayılarının altın oranını aldığınızda, Mekke kelimesinin işaret edildiğini görürüz. 47/1,618=29 ayet başından Mekke kelimesine kadar tam 29 harf vardır.

Yine, ayçiçeğinin merkezinden dışarıya doğru sağdan sola ve soldan sağa doğru tane sayılarının birbirine oranı altın oranı verir. Papatya Çiçeğinde de ayçiçeğinde olduğu gibi bir altın oran mevcuttur. Bildiğiniz gibi her insanın kafasında bir ya da birden fazla saçların çıktığı düğüm noktası denilen bir nokta vardır. İşte bu noktadan çıkan saçlar doğrusal yani dik değil, bir spiral, bir eğri yaparak çıkmaktadır. İşte bu spiralin ya da eğrinin tanjantı yani eğrilik açısı bize altın oranı verecektir. İnsan vücudunun bir parçası olan kolları dirsek iki bölüme ayırır. Kolumuzun üst bölümünün alt bölüme oranı altın oranı vereceği gibi, kolumuzun tamamının üst bölüme oranı yine altın oranı verir.

Mısır’da piramitlerde tabanının yüksekliğine oranı evet yine altın oranı veriyor. Leonardo da Vinci, Picasso gibi Rönesans devri ünlü ressamlarının eserlerine bakıldığında altın oran görülür. Çam kozalağındaki taneler kozalağın altındaki sabit bir noktadan kozalağın tepesindeki başka bir sabit noktaya doğru spiraller (eğriler) oluşturarak çıkarlar. İşte bu eğrinin eğrilik açısı altın orandır. Deniz kabuğunun yapısı incelendiğinde bir eğrilik tespit edilmiş ve bu eğriliğin tanjantının altın oran olduğu görülmüştür. Tütün bitkisinin ve eğrelti otunun yapraklarının dizilişinde bir eğrilik söz konusudur. Bu eğriliğin tanjantı altın orandır. Altın oranı Mimar Sinan’ın yaptığı Selimiye ve Süleymaniye camilerinin minarelerinde de görebiliriz. Bu oranı keşfeden ABD, Japonya gibi gelişmiş ülkeler araçlarının tasarımında bile bu oranı kullanmaktadırlar.

Altın orana ek olarak fractal yapı ve kaos teorileri de ilahi düzeni ve güzelliği tarif etmeye çalışır…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Nöbetçi Eczaneler

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız