SBS VE TERCİH HEYECANI…

  • 19.07.2013 00:00

SBS'ye 1 milyon 112 bin 604 öğrenci girerken, 201 puan ve üzeri puan alarak tercih yapabilecek öğrenci sayısı 1 milyon 49 bin 293 olarak belirlendi.

8. sınıfların liseye geçiş sınav olan SBS'nin açıklanmasının ardından, öğrencileri tercih heyecanı sardı. Milli Eğitim Bakanlığı, SBS tercihlerini 21 Temmuz'a kadar kabul ediyor. Öğrencilerin tercihlerini OYP'lerine (Ortaöğretim Yerleştirme Puanı)göre yapmaları gerekiyor.

Ortaöğretim Yerleştirme Puanı, öğrencilerin 6-7 ve 8. sınıftaki başarı puanıyla 700 puan üzerinden hesaplanan SBS puanlarının ortalamasıdır. Yani, SBS puanı+6-7 ve 8.sınıf yılsonu başarı puanı/2 olarak formüle edebiliriz.

Adaylar bu puana göre tercihlerini sıralıyorlar. Ancak öğrencilerin 18 yaşından küçük olması nedeniyle bu tercihlerde sorumluluk tabi ki velilerde...Adaylar en fazla 10 okul tercih edebiliyor. Adayların tercih sıralarını ve işlemlerini yaparken çok dikkatli olmaları gerekiyor. Adaylar bu sene tercihlerinde herhangi bir değişiklik ve düzeltme yapamayacakları için çok fazla özen göstermeleri gerekiyor. Tercihler internet üzerinden online olarak yapılıyor.

Öğrenciler ve veliler genellikle okullarından, öğretmenlerinden ve dershanelerinden danışmanlık hizmetini alıyorlar. 8. sınıf Öğrencilerinin bir meslek tercihi yapmamış olmaları ya da ne olacaklarına karar verememiş olmaları benim üzüldüğüm bir noktadır. Tercihlerini yapacak öğrencilerin öncelikle buna karar vermeleri gerekir. Hatta eğitim sistemimiz daha önceki sınıflarda bu yönlendirme ve rehberlik faaliyetlerini yapabilmelidir.

Puanı yüksek olan öğrenciler genellikle akademik başarıya dayalı fen liselerini, öğretmen liselerini ve Anadolu liselerini tercih ederken puanı az olan öğrenciler de genellikle meslek liselerinitercih ediyor.

MEB'in yaptığı açıklamaya göre bu sene lise kontenjanları yüzde 30 arttırılmış. Buna göre puanlarda da yüzde 20 oranında bir düşüş yaşanması bekleniyor.SBS puanıyla tercih yapıp yerleştirilen ilk adaylar 12-16 Ağustos tarihleri arasında kayıtlarını yaptırabilecekler. Kayıtların bitiş anından itibaren boş kontenjanlar açıklanacak ve ek tercihler başlayacak. Ek kontenjanla yerleşen adaylar 26 Ağustos tarihine kadar kayıtlarını yaptırabilecekler.


Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız