GÖYNÜK’TE BİR ZAT

  • 5.05.2012 00:00

Göynük’te fotoğraf gezimiz sırasında ziyaret etiğimiz bazı değer adamlarımızı tanımayan, bilmeyen ya da duymayanlar için paylaşmak istedim. Adaşım olması nedeniyle biraz da ilgimi çekti doğrusu… Bıçakçı Ömer Dede… İşte hikâyesi…   

Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamış önemli mutasavvıflardan birisi olan Ömer(Emir) Sıkkîn’in doğum tarihi kesin olarak bilinmemektedir. Kaynaklarda bıçakçılık mesleğini benimsediği için “bıçakçı” anlamına gelen “Sıkkîn” unvanıyla tanınmıştır.

Kendisinden sonra Bayramiyye tarikatının Melamiyye kolunun piri sayılan bu Zat’ın hakkında fazla bilgi bulunmamaktadır. Osmanlı AlimlerindenŞekâik-i Numaniyye“Tercüme ve Zeyilleri” eserlerindeMehmet Tahir Bursalı “Osmanlı Müellifleri” adlı eserinde ve ondan sonra Melami Sarı Abdullah “Cevheretü’lBidâye” adlı eserlerinde kendisinden şöyle bahsedilmektedir:

Melami Şeyhi Ömer Dede Göynük`te dünyaya gelmiştir. Ömer Dede Göynük`ten Bursa`ya gelerek HamudiddinAksarayi` den feyz almış manevi olgunluğunu Ankara`ya giderek Hacı Bayramı Veli Hazretlerinin ulu dergâhında tamamlamıştır.Hacı Bayram Veli Hazretlerinin ölümünden sonra halifeleri olarak Akşemsettin Hazretleri Beypazarında, Ömer Sıkkîn Hazretleri de Göynük’te irşad hizmetlerine başlarlar. Kısa bir süre sonra Akşamsettin Hazretleri de Göynük’e gelerek burada bir tekke kurar.

Akşemsettin Hazretleri Hacı Bayram Veli Hazretlerinin birinci halifesi olarak kabul edildiği için müritler Şeyh Akşemsettin’e tabi olup, onun sohbet meclisine katılırlar. Akşemsettin Hazretleri ve müritleri her kuşluk ve akşam vakitleri zikir ve sohbet meclisleri düzenlemektedirler. Ömer Sıkkîn Hazretleri dışındaki bütün herkes bu toplantılara katılmakta ve şeyhin elini öpmektedirler. Ömer Sıkkîn Hazretleri ise,  sohbet halkasının bir kenarında oturur, açık ve gizli zikir tercihlerinden dolayı bu halkaya katılmazlardı. Bu durum karşısında Akşemsettin Hazretleri Ömer Sıkkîn Hazretlerinin yanına giderek, “Bu sohbet ve zikirlere senin de katılman gerekir, yoksa Şeyhin(Hacı Bayram Veli)taç ve hırkasını alırız”der.

Ömer Sıkkîn Hazretleri “Madem ki böyledir, yarınki Cuma namazından sonra bizim eve gelin size taç ve hırkayı teslim ederiz”der. Ertesi gün Ömer Sıkkîn Hazretleri evin avlusuna büyük bir ateş yaktırır. Namazdan sonra Akşemsettin Hazretleri müritleri ile birlikte Ömer Sıkkîn’in evine gelirler. Ömer Sıkkîn Hazretleri sırtında hırka, başında tacı ile ateşe girer. Bir müddet sonra ateşten çıktığında hırka ve tacın yandığı, fakat kendisine bir şey olmadığı görülür. Bu olaydan sonra müritleri hırka ve tacı terk ederler. 

Bu olaydan sonra Hacı Bayram Veli tarafından kurulmuş olan Bayramiyye tarikatı iki kola ayrılmıştır. Her ikisinin de merkezi Göynük’te olan bu tarikatlardan Ömer Sıkkîn’in temsil ettiği kola, Bayramî Melamiliği, Akşemsettin Hazretlerinin temsil ettiği kola da Bayramiyye-yiŞemsiyye adı verilmiştir.

Ömer Sıkkîn Hazretlerinin 1475 yılında vefat ettiği rivayet edilmektedir. Türbesi Göynük’ün hemen girişindedir. Allah rahmet eyleye…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Nöbetçi Eczaneler

Resmi İlanlar

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız