BOLU’DA GÖLLER VE GÖLETLER

  • 26.09.2011 00:00

 


2002-2010 yılları arasında Türkiye’de toplam 130 gölet yapılmış; Aynı dönemde Bolu’da yapılan gölet sayısı ise 78, yani Türkiye çapında yapılan göletlerin % 60.5’i Bolu’da yapılmıştır.


Bolu ili nüfusunun % 62,67’si (169.962) il ve ilçe merkezlerinde; % 37,33’ü ise (101.246) köylerde ikamet etmektedir. Bolu ekonomisi büyük oranda tarım, hayvancılık ve ormancılığa dayanmaktadır. Buna ek olarak,  son senelerde turizm sektörü de oldukça gelişme kaydetmiştir. Toplam brüt gelirin % 40'ı tarımdan elde edilir. Faal nüfusun % 80'i tarımla uğraşmaktadır. Gelirin % 10'u ormancılıktan elde edilmektedir. İstanbul Ankara gibi büyük kentin arasında doğa harikası bir yerde olması da turizm açısından önemli bir avantajdır.


Bu bilgiler ışığında, göletlerin Bolu için önemi ortada…


Bu göletlerin yapımında Bolu İl Özel İdaresinin başarısı da ortadadır…


Bolu zaten doğal göller bakımında da oldukça zengindir. Yapılan göletlerle birlikte Bolu’da göl sayısı 100’ü geçmiştir. Son yapılan Seben Taşlı Yayla Göleti su depolama hacmi 44 milyon m3, Gölet alanı  833 hektardır. Şimdilerde de Sarıalan ve Ekinciler göletlerinin yapımına başlandığını görüyoruz.  827.600 Hektar olan Bolu’nun yüzölçümü içinde göllerin yüzölçümü yaklaşık 2.000 Hektara yaklaşmıştır.  


Baraj göllerine farklı bir açıdan bakarsak, aklımıza bazı sorular da gelmekte…


Güneydoğu Bölgesinde yapılan Keban ve Atatürk barajlarının çevreye etkileri ile ilgili yapılmış birçok bilimsel araştırmanın ortak noktası, Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde, hem sıcaklık hem de nem değerlerinde artış olduğu gözlenmiştir. Bu artışların bağıl nem ve maksimum sıcaklıklar için küçümsenmeyecek düzeyde olduğu belirtilmiştir.


AİBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Okan Külköylüoğlu’nun da Bolu’da yapılan baraj gölleri konusunda yukarıdaki bilimsel araştırmalarla aynı doğrultuda bilgiler verdiğini basından öğrendik.


Bolu’da yaşayan insanlarımız da havadaki nemin arttığı konusunda görüşler vermektedirler. Bolu’da bu barajlar yapılırken, çevreye etkilerinin neler olabileceği konusunda bilimsel araştırmalar yapıldı mı? diye insan sormadan edemiyor…


Barajların 10, 30, 50, 100 yıl sonra Bolu’nun iklimine ne gibi etkileri olabilir?


Nasıl nem ile sıcaklık arasında doğrusal bir ilişki varsa, iklim ve bitki örtüsü arasında da doğrusal bir ilişki vardır. Eğer ikilim değişirse, bitki örtüsünde ve tarımsal alanda ne gibi sonuçları olabilir?


Baraj gölleri ve diğer göller güneş ışığını yansıtarak atmosferin ısınmasına neden olabilir mi? 20 yıl öncesine göre Bolu’ya daha az kar yağmasının nedeni bu olabilir mi?


Havadaki nemin artması bitki örtüsünü nasıl etkiler? Havadaki nemin fazlalığı özellikle çam ve köknar ağaçlarına zarar veren böceklerin çoğalmasına mı neden oluyor?


Yapılan baraj göllerinin getirisi olduğu gibi, götürüsü de olabilir mi?


İşte bu soruların cevabını bilim vermeli, verilen bu cevaplar Bolu’nun geleceğinde rol alacaktır…



Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız