KANTİNDE KOLA,HAMBURGER VE CİPS YOK

  • 25.07.2011 00:00

 

Milli Eğitim Bakanlığı'nca okul kantinlerinin mevcut yapısı incelenerek, işleyişine ilişkin eksiklik ve sıkıntıların tespiti için iç denetim yoluyla ''Okul Kantinleri Raporu'' hazırlandı.

 

Raporda, çocukların okulda verimli olabilmeleri için iyi sağlık koşulları içinde olmalarının gerekli olduğu vurgulanarak, çocuğun okul hayatına başlaması ile birlikte çocuklarda gıda seçiminde ailenin etkisinin azaldığı, çevrenin etkisinin önem kazanmaya başladığına dikkat çekildi. Ayrıca, Türkiye genelindeki kantinlerin iş ve işlemlerinin detaylı olarak belirlendiği ''MEB Okul Kantinleri Uygulama Yönergesi'' hazırlanmasının gerekliliğine dikkat çekildi.

 

Denetim sürecinde Ankara, Van, Muğla, Erzurum, Adana, Diyarbakır ve Batman illerinde toplam 560 öğrenci, 280 öğretmen ve 56 idareciye anket uygulaması yapılarak, anket sonuçları raporda yer aldı. Araştırmaya göre, kantinlerden yapılan alışverişlerde öğrencilerin yüzde 77'si markalı ürünleri tercih ediyor.

 

Kantinden almış olduğu yiyecek ve içeceklerden dolayı rahatsızlandığını belirten öğrencilerin oranı yüzde 37 olarak belirlenirken, okul kantinlerinde satılan yiyecek ve içeceğin marketlerde satılanlardan daha pahalı olduğunu düşünenlerin oranı ise yüzde 71 olarak saptandı.

 

Araştırmaya göre, öğrenciler kantinde yiyecek olarak en çok tost-simit, çikolata, cips; içecek olarak ise su, ayran ve kola tüketiyor. Öğrencilerin kantinde dürüm, hamburger, süt, ıce tea, kumpir ve sıcak çikolata satılmasını istedikleri belirtilerek, okul kantinlerinde en çok satılan yiyeceğin ise simit ve poğaça olduğu ifade edildi.

 

Bu rapor dikkate alınarak, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) 2011-2012 eğitim ve öğretim yılında, okul kantin işletmecileri kantinlerde Kola, Hamburger ve cips satamayacak.

Bu uygulamanın amacı,  okullarda obeziteyi engellemek ve öğrencileri bilinçli beslenmeye teşvik etmek için, iki bakanlığın yapacağı ortak uygulama kapsamında, okul kantinlerindeki hamburger tipi fast food gıda, kolalı içecek, hazır meyve suları, enerji içecekleri, kızartma ve cips tipi ürünler öğrencilere satılmayacak. Bunun yerine ayran, yoğurt, meyve satışı zorunlu hale gelecek. Zararlı gıda satan kantinin sözleşmesi feshedilecek.

Zaten geç kalınmış bir uygulama olmakla beraber, 16 milyon öğrenciyi ilgilendiren bu karar, Avrupa ülkelerinde yıllardır uygulanmaktaydı. Bu konuda “Zararın neresinden dönülürse kardır”sözü söylenecek en doğru sözdür.

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız