“CEM HOCA”İLE “HAS” BİR “MÜLAKAT”

  • 18.10.2011 00:00

 

 

Prof.Dr.Cem SOMEL Bey,Halkın Sesi Partisi Genel Başkan Başdanışmanı…İktisatçı…AİBÜ Öğretim Üyesi…Mikro ve Makro İktisat Dersleri veriyor…Öğrencilerinin “Cem Hoca” sı…Tanıştık…Bir “MÜLAKAT” rica ettik…Kamuoyuyla paylaşıyoruz…

 

Mustafa Cop: Ekonominin durumu hakkında genel bir fikir verebilir misiniz?

Cem Somel : Ekonomi ve iktisadî olaylar üzerine genel, sınıflar üstü bir perspektiften hüküm vermek mümkün değil. Çelişen çıkarlar var. Türkiye’de işsizlik yüksek seviyede olmasına rağmen firmalar yurt dışında doğrudan yatırım yapmaktadır.  Devlet firmalarla anlaşarak barajlar inşa ederek elektrik üretimini artırmağa çalışmakta, halk ise suyunu, havasını, içinde yaşadığı çevreyi korumağa çabalamaktadır. Sınıflar arasında menfaat birliği olmayınca, iktisadî olaylar üzerine yorumları sınıfsal açıdan yapmak gerekiyor.

Ekonomi üzerine kısa bir yargı sunmak gerekirse, devletin uyguladığı politikalar sonucunda yabancıların Türkiye ekonomisi üzerinde biriktirdiği haklar, alacaklar emekçi çoğunluk için büyüen bir tehlike arz etmektedir.  Yabancıların Türkiye’de varlıkları 500 milyar, Türkiyelilerin döviz varlıkları 200 milyar dolar. Üç yüz milyarı karşılayacak hiç bir şeyimiz yok; gereksiz ithalatla, yurt dışına kaçırılan dövizlerle yemiş, bitirmişiz. Bu durum döviz buhranına yol açarsa, devlet IMFden borçlanarak özel borçları kamu borcuna çevirerek emekçilerin omzuna bindirecektir. Bu durum döviz buhranı ile sonlanmazsa, o zaman da gelecek nesle yabancı sermayenin nüfuzu altında bir ekonomi devredeceğiz.

Mustafa Cop:  Siz doğudan dergisinin genel yayın yönetmeniydiniz.  Deneyiminiz üzerine okurlarımızı bilgilendirir misiniz?

Cem Somel : doğudan dergisi Doğu Konferans hareketinin eseri idi. Dergiyi küçük bir gönüllü kadro ile iki buçuk yıl yayımladık.  Dergide bölgemiz ve dünya olaylarını anti-emperyalist, demokrasi yanlısı, eşitlikçi, paylaşmacı bir açıdan yorumlayan bir hat tutturmağa çalıştık. Dergi, sağcı – solcu kavramlarına dayanan eski siyasî ayırımların günümüzde geçerliği kalmadığını kanıtladı. Yayın kurulu çok ahenkli çalıştı. Kürt sorunundan kadın sorunlarına, Türkiye’de millî eğitim ideolojisinden dünyada direniş hareketlerine kadar çok çeşitli konular üzerine dosyalar yayımladık.

Mustafa Cop: Anayasa çalışmaları konusunda ne düşünüyorsunuz? Hükümetin yöntemini olumlu buluyor musunuz?

Cem Somel: Bu meclis yüzde on seçim barajıyla seçildiğinden anayasa gibi geniş mutabakat gerektiren bir belge taslağını hazırlamak için gerekli temsiliyeti haiz değildir. Üstelik 1982 anayasasına sadık kalmağa yemin etmiş bir heyettir. Yeni anayasa taslağını hazırlayacak bir anayasa meclisi seçmek gerekir. Bu meclis dar bölge usulü ile seçilmelidir. Dar bölge sisteminde, her seçim bölgesinden bir temsilci seçilir. Bu sistem yurttaşa partiyi değil, kişiyi seçme imkânı verir. Temsilciler üzerinde parti tahakkümüne imkân vermez; temsilciler vicdanlarına ve kendilerini tanıyarak seçen seçmenlerin eğilimine göre çalışır. Mevcut meclisin hazırlayacağı anayasa taslağında toplumun özlediği demokrasi ve sosyal devlet ilkelerinin yer alması ihtimali çok az. Mecliste çoğunlukta olan partide toplumun özlediği demokrasi anlayışını görmüyorum. Birçok anti-demokratik uygulamayı isteseler yasama ile düzeltebilirler. Düzeltmiyorlar. Bence anayasının ilk maddesi dahil, yepyeni bir felsefe ile yazılması lazım. Bunu mevcut meclis yapamaz.

Mustafa Cop: Dikkatimi çekti, bugün eskimiş sayılan kelimeler kullanıyorsunuz.

Cem Somel: Altmış küsur yaşındayım. Çocukluğumda öğrendiğim dili konuşuyorum. Anadolu Türkçesinde bin yıldır kullanılan her kelime bence Türkçedir. Konuştuğum dili değiştirmek ihtiyacı duymuyorum. İnşallah okurlar anlayışla karşılar!

Mustafa Cop: Size bu mülakat için çok teşekkür ederim.

.

Evet Dostlar…Bilim insanı “Cem SOMEL” Bey, “HAS Parti” de bu ülkeye birikimini gençlere sunuyor…Bizlerde sizlerle paylaşıyoruz…Teşekkürler…

Saygılarımla.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız