18 YIL SONRA İLK KEZ

  • 6.11.2012 00:00

 

5 gün önce  8 Kasım’da Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in açıklaması olacağını yazmıştım. Fitch ülkemiz için oldukça önemli olan açıklamaya 5 Kasım’da yaptı.

 

Yıllar sonra (1994’ten beri) ilk kez Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir ülke derecesine yükseldi.

 

Uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin kredi notunu 18 yıl aradan sonra  BB+’dan BBB-‘ye yükselterek yatırım yapılabilir bir ülke olduğunu onayladı.

 

Fitch yaptığı açıklamada Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümeye dönme yolunda ilerlediği ve kamu maliyesindeki pozitif durumun not artışında etkili olduğunu açıkladı.

 

Fitch’in not artışını bağladığı diğer kriterler ise;

 

Ekonomideki yumuşak iniş, azalan borç yükü, güçlü bankacılık sistemi , olumlu büyüme, şoklara karşı dayanıklı kredi profili…

 

Fitch yumuşak karnımız olan cari açıktaki düşmenin devam etmesi halinde not artımının devam edeceğini ifade ediyor.

 

Başbakan yardımcısı Sayın Ali Babacan kararı yerinde bularak geçikmiş bir karar olarak değerlendirdi. Babacan 4 yıldır devam eden küresel krizde hala ciddi bir yol katedilemediğini ve krizin devam ettiğini söyleyerek bir nevi yatırımcıları temkinli davranmaları konusunda uyarıyor.

 

Küresel krizin olduğu dönemde not artışının olması hükümetin adımlarını doğru attığı şeklinde iş dünyası yorumladı. Bu not artışının ciddi bir sermayenin ülkemize geleceğini ve yabancı yatırımcıların, büyük fonların ülkemize daha cesaretle yatırım yapabileceği konusunda iş dünyası hemfikir olmuş durumda.

 

Not artırımı olması halinde borsamızın ciddi bir yükseliş yaşayacağını belirtmiştim. Nitekim öyle oldu.

 

İMKB 100 endeksi 1.315 puan artarak (%1.84) 72.737 puana yükseldi. İşlem hacmi 3.5 milyarı geçti.

 

Dolar  1.78

 

Euro    2.27

 

Altın 96.48 geriledi.

 

147 Hissenin fiyatı artarken 69 hissenin fiyatı azaldı 123 hissenin fiyatı ise değişmedi.

 

Yine önceki yazımda belirttiğim gibi İMKB 30 hisselerinde yükseliş daha fazla oldu. %2.12 oranında (1.884 puan) yükseldi.

 

Bugün ki ABD Başkanlık seçimi oldukça önemli. Anketlere göre Obama daha şanslı görünüyor. Piyasalar da Obam başkanlığını fiyatlandırmış durumda. Aksi olması halinde belirsizlikler olacağından piyasalar ciddi anlamda hareketli olacaktır.

 

Yatırımcıların Başbakan yardımcısı Ali Babacan’ın küresel krizin devam ettiğini açıklamasını dikkate almasını borsamızda not artışı sonrası ciddi aşağı-yukarı yönlü hareketlere karşı hazırlıklı olmasını öneririm.

 

Saygılarımla…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız