8 GÜN KALDI

  • 30.10.2012 00:00

 

Piyasalar nefesini tutmuş 8 Kasım’da Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’in İstanbul’da vereceği konferanstan Türkiye için bir not artırımını bekliyor.

Peki Fitch’in not artırımının bize ne gibi faydaları olacak. Ülkemizin kredi notunun artması ile yatırım yapılabilir ülkeler arasına girmesi ile ;

 

Uluslar arası büyük fonların ülkemize gelmesine (bu fonların protokolünde yatırım içinsadece uluslararası derecelendirme kuruluşları tarafından yatırım yapılabilir notu olan ülkelere diye şartları var),

Yurtdışından daha düşük faizlerle borçlanma,

Kredi faizlerinde düşme,

Yüksek Büyüme rakamları,

Yeni iş alanları,

İşsizlik oranında azalma vb. gibi birçok alanda önemli katkıları olacaktır.

 

Bu artıların yanında yumuşak karnımız olan Cari açık zamanında önlemler alınamazsa daha da artarak diğer uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşlarının not artırımını etkiler. Yine başa döneriz.

 

Fitch’in 8 Kasım’daki açıklamalarına kadar borsamızda mevcut durum korunur. Not artırımı gerçekleşmesi halinde hızlı bir yükseliş beklenebilir. Fakat bu yükselişin genele yayılma olasılığını düşük görüyorum. Zira şuana kadar not artırımı sevdasına 70000’leri geçen endekste hala birçok hisse endeksin çok çok gerisinde işlem görmektedir.

 

Önceki yazılarımda değindiğim belirsizlikler aşılmadığı gibi daha da artmış durumdaYunanistan’da reformlar sağlıklı ilerlemiyor, İspanya’nın notu iki basamak birden düşürülerek riskin arttığı ifade edilirken İspanya kurtarma fonuna başvurmayacağını söylüyor, İngiltere – Almanya AB Kavgası devam ediyor, Suriye’de iç savaş, Arap Baharı,  derken İtalya’da Berlusconi’nin  Monti hükümetinden desteğini çekeceğini açıklaması ve  dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD’de Sandy kasırgasının Newyork borsanın kapanmasına neden olması, ABD’deki seçim.

 

Yılbaşından beri İMKB’de en fazla kazandıran İMKB 10 Banka( %50.62) ve İMKB 30 (%41.88) endeksleri oldu. Not artırımı ile yine ilk bu endekslerde artış beklerken riskli hareketlerden kaçınmak gerekir.

 

Saygılarımla…

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • veysel...
    veysel...
    28.11.2011 22:33

    Dostum keyifle okudum.....bari ben unutmamayim dedim,unutulmamak icin:)))

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız