BORSALAR DA YÜKSELİŞ OLUR MU?

  • 8.10.2012 00:00

 

Geçen haftanın hemen hemen tamamını Suriye’den atılan top mermisinin Akçakale’ye düşmesi ile 5 vatandaşımızın yaşamını yitirmesi, AKP Olağan Kongresi ve Tezkere…

 

Türkiye Suriye’den gelen herhangi bir saldırıya misliyle karşılık vermeye başladı. Esad yönetiminin gideceği belli yanında ülkemizi de savaşa sokacak her türlü hareketi yapacağını biliyoruz. Sırada nasıl bir hamle yapacağı hangi ülkelerle, hangi terör örgütleri ile nasıl işbirliğine gideceği gerçeği bizleri ürkütüyor.

 

Ülkemiz savaşa girmek istemiyor. Bunun maddi ve manevi kaybının oldukça fazla olması herkesçe bilinen bir gerçek.

 

Piyasaların merakla beklediği ve yakından takip ettiği AB Ülkeleri ekonomileri belirsizliğini devam ettiriyor. İspanya’nın kurtarma konusunda başvuru yapıp yapmayacağı hala bilinmezken İspanya Başbakanı’ndan gelen açıklama ülkenin acil bir kurtarma arayışında olmadığı fakat sıkı bir bütçe programı uygulayacak açıklaması halkının sokağa dökülmesine neden oldu. Bilindiği gibi İspanya ekonomisi Yunanistan ekonomisinden oldukça büyük. AB ülkeleri arasında en büyük ekonomiler arasında yer almaktadır.

 

Yunanistan’daki ekonomik darboğaz Avrupa Birliğini dağılma noktasına getirmiş durumda iken bir de buna İspanya’nın eklenmesi bütün dengeleri değiştirecektir.

 

Ayrıca Doğalgaz ve Elektrik zamları tüm sektörleri az veya çok etkileyecektir. ÖzellikleDoğalgaz zammı reel sektöre etkisi daha yüksek olacaktır.

Bu zamların enflasyona ne kadar etki edeceği oldukça önemli, yıl sonunda enflasyon beklentisinde revizyona gidilebilir.

 

Bu zamlarla birlikte borsa da işlem gören hisse senetleri olumlu olumsuz etkilenecektir.

 

Fakat her zaman biliriz ki zamlar yatırımın azaltılması, istihdamın düşmesi ,rekabet koşullarının zorlaşması, hammadde fiyatlarının artması vb. birçok problemi beraberinde getirmektedir.

 

Maalesef doğalgaz, elektrik, ve petrole gelen zamlar dalga dalga yayılarak tüm sektörlere etkisi olur. Bu da enflasyon üzerinde baskının artmasını dolayısıyla

bütçe ve hedeflere.

 

Hükümetin ve MB’sının işi bu sıralar oldukça zor… 

 

İMKB’de bu gelişmeler ışığında yükseliş mümkün mü?  Biraz zor görünüyor. Uzun vadeli alım için biraz daha sabırlı olmakta fayda var gibi..

 

Saygılarımla

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • sıradan bir vatandaş
    sıradan bir vatandaş
    22.11.2011 21:03

    BOLUBEYİ yani başkan bu konuda daha VARGEL i kuramadı sanırım yoksaki hiç bir işi yarım bırakmazdı kendisi yada böle savsaklanmazdı !!!!

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız