EKONOMİDE SICAK GÜNLER

  • 27.11.2011 00:00

 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları ülkelerin kredi notlarını birbiri ardına düşürüyor. İtalya, Portekiz ve Mısır’ın  ardından son kurban Macaristan oldu.


Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, Macaristan’ın ‘Baa3’ olan devlet tahvillerinin yerel ve yabancı para cinsinden notunu ‘Baa1’e çekerek yatırım yapılamaz seviyeye indirerek kredi notlarının görünümlerini ise ‘negatif’ olarak belirledi.


Diğer bir uluslar arası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin ekonomik görünümünü Pozitif’ten Durağan’a çevirdi.


Fitch’in bu kararını önceden tahmin edenler! İMKB’de sert satışlara neden oldular. Dolar 1.89 seviyelerini gördü.


Dünyamız çok ciddi bir ekonomik krizin içinden geçiyor.


Euro Bölgesi ülke liderleri birer birer koltuklarını bırakmak zorunda kalıyorlar.


Fransız bankalarının 416 milyar dolar yatırdığı İtalya’da işler acilen düzelmezse krizin Fransa’ya sıçramasına kesin gözüyle bakılıyor.


Bu nedenle Fransa Cumhurbaşkanı ile Almanya Başbakanı iflasın eşiğinde olan İtalya’nın yeni başbakanı olan Mario Monti’yi uyardılar. Sarkozy ve Merkel İtalya’nın çöküşünün euronunda sonunu getireceğinin mesajını vererek acil tedbirler almasını önerdiler.


Monti ise bütçe ve büyümeyi desteklemek için tedbir alacaklarını söyledi.


Avrupa’daki banka riskleri her geçen gün artarken TCMB Başkanı Erdem Başçı ülkemizdeki bankaların döviz likiditesi sıkıntısı olmadığını söyleyerek bankaların TL talebinin en az 20 milyarını yüzde 5,75’ten karşılayacağız dedi.


Başçı Cari Açıkla ilgili bir müjdeyide vererek memnuniyetle belirtmek isterim ki aşırı hızlı kredi genişlemesi sorununa yönelik aldığımız tedbirler amacına ulaşmıştır.


Erdem Başçı, mevcut küresel konjüktürde ülkeyi dış şoklara karşı koruyacak en önemli ve önümüzdeki dönemde de sürdürülmesi gereken gelişmenin ‘kredi genişlemesi’ olduğunu söyledi.


Başçı 2010 sonunda yüzde 50 seviyesinde olan kredi genişlemesinin şu an yüzde 10’lara indiğini belirtti.


Başcı; ‘Kredi büyümesi yüzde 10 seviyesinde giderse Ocak-Şubat’ta Cari Açık hızla kapanabilir’ dedi.


Buda demek oluyor ki Türkiye’nin önünde duran en büyük sorunu Cari Açık azaldıkça önümüzü daha iyi görebilecek ve yatırımlarımıza ona göre yön vereceğiz. 


Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız