ABD TARİHİNDE BİR İLK

  • 8.08.2011 00:00



Son aylık toplantısını 21 Temmuz tarihinde gerçekleştiren Merkez Bankası bu ayki olağan toplantısını 20 Ağustos'ta  yapmayı planlıyordu. Fakat Avrupa ülkelerindeki kamu borç sorunu ve küresel büyümeye ilişkin endişelerin artmasıyla Merkez Bankası Para Politikası kurulu 4 Ağustos Perşembe günü olağanüstü bir toplantı gerçekleştirdi.

Bu toplantıda 1 hf. vadeli repo ihale faizini %6,25 'ten % 5'75'e indirmesi faizlerin artmasını bekleyenler için sürpriz oldu. Yine beklentiler doğrultusunda banka borçlanma faiz oranını  % 1,5 'tan % 5 'e çıkardı.

Merkez Bankasının Politika faizini yarım puan düşürmesi ile Büyümeninin önünü tıkamayacağının mesajı piyasalara verildi. Yerli üretimi arttırmak ve ithalatı azaltmaya yönelik  bu girişim piyasalarca olumlu karşılanmadı. Aynı zamanda Döviz Satış İhaleleri ile döviz ile ilgili gelişmeleri yakından takip ettiğini  spekülasyonlara izin vermeyeceğinin altını çizdi.

Faiz indirimine yurtdışı olumsuzluklarda eklenince piyasaların tepkisi sert oldu. Borsa düştü dolar ve altın yükseldi. 

Avrupa'daki olumsuzluklara rağmen ülkemizdeki Bankalardan beklentilerin üzerinde karların gelmesi, temmuz ayı enflasyonun beklentilerin altında kalması sevindiriciydi. Bütün bunlar gözlenirken;

ABD Tarihinde bir ilk yaşandı.

Dünyanın önde gelen 3 kredi derecelendirme kuruluşundan biri olan S&P ( Standard&Poor's ) dünyanın en büyük ekonomisi olan ABD'nin kredi notunu tarihinde ilk defa AAA'dan AA+' ya indirdi.  Ayrıca herhangi bir düzelme olmaz ise 2 yıl içinde yine not indirimine gidebileceğini açıkladı.

Diğer önde gelen kredi derecelendirme kuruluşu  Moody's  geçenlerde ABD'nin görünümünü negatife çekmişti. Fakat kredi notunda bir değişiklik yapmamıştı.

5 Ağustos Cuma günü piyasalar kapandıktan sonra S&P tarafından ABD'nin notunun AAA'dan AA+ 'ya düşürülmesi cuma günü İMKB'de yaşanan düşüşün  bir kısmının bu haberin daha önceden alındığı izlenimini doğurdu.

Bugün ise İMKB'nin vermiş olduğu tepki abartılıydı. Bu konuya tekrar döneceğim.

Bugün İMKB'de yaşananlarla herkesin çok ciddi kayıplar verdiğini tahmin edebiliyorum. Uzun vadeli düşünüp bu fiyatlardan ellerindeki hisseleri kaptırmamalarını bu ve önümüzdeki günlerde bu dalgalanmaların devam edeceğini düşünerek kademeli alım yapıp bir süreliğine unutmalarını (tıpkı bir arazi alır gibi) faydalı buluyorum.

Bu günlerde geçecektir...

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız