SESİMİ DUYAN VAR MI?

  • 10.03.2012 00:00

 

Yeni evlenmiş, sağlıklı yavrularımız olsun diyen gelinler, damatlar,


Çocuklarını evlendirmiş torunlarını dört gözle bekleyen ebeveynler,


Bebek bekleyen anneler,


SİZE SESLENİYORUM !!


Özürlü, hastalıklı çocuğunuz olsun ister misiniz?


Geri zekâlı çocuk sahibi olmak ister misiniz?


Kim ister, hiç kimse böyle çocuklar istemez dediğinizi duyar gibiyim. Evet, haklısınız hiçbir anne baba özürlü, marazlı, akranlarından daha başarısız çocukları olsun istemez. Öyleyse buyurun okuyun, hele sigara içiyorsanız bu yazıyı dört gözle okuyun…


Sigara içmenin annelerde kısırlığa yol açtığı, sigara nedeniyle anne adaylarının yumurtalıkları ve üreme fonksiyonları üzerinde toksik etkiler oluşturduğu, bunun sonucunda yumurta kalitesinin bozulduğu, yumurtlama şansının azaldığı, ana rahminin yapısının bozulduğu ve bu kişilerin sigara içmeyen annelere göre gebe kalma oranlarının düşük olduğu gösterilmiştir. Yapılan çalışmalarla; sigara içen anne adaylarının hamile kalma şanslarının yarı yarıya azaldığı, sigara içen hanımların iki yıl önce menopoza girdikleri kanıtlanmıştır. Hamile kalabilen annelerinde önemli bir kısmının rahimlerinde ve üreme fonksiyonlarında oluşan olumsuzluklar nedeniyle bebeklerini zamanında ve sağlıklı olarak dünyaya getiremedikleri ortaya konulmuştur. Sigara içen hamilelerin değişik birçok sebeple hamileliği sürdüremeyerek düşük yaptıkları, bebeklerini kaybettikleri, düşük yapmasalar bile önemli bir kısmının erken doğum yaparak düşük doğum ağırlıklı prematüre bebekler doğurdukları gözlenmiştir. Prematüre bebeklerin yaşama şansı oldukça azdır. Sigara içmekteyken hamile kalan anneler sigarayı bıraktıklarında zamanında ve sağlıklı bebek doğurma şansları artmaktadır. Ayrıca sigara içen annelerin doğuştan özürlü bebekler doğurma riski taşıdıkları, yarık dudak ve yarık damaklı bebek doğumlarının bunlarda sık görüldüğü rapor edilmiştir. 


Sigara içen annelerin doğurduğu bebeklerin hastalıklara karşı dirençli olmadıkları,  bu bebeklerin önemli bir kısmının “ani bebek ölümü sendromu” nedeniyle kaybedildiği, ölüm sebebinin açıklanamadığı da bilinen bir gerçektir. Evlerinde sigara içilen çocukların sık sık hastalanarak, özellikle solunum yolu hastalıkları nedeniyle erken yaşlarda öldükleri, ölmeseler bile astım, kronik bronşit gibi süreğen hastalıklara kolayca yakalandıkları, sürekli hastaneye gittikleri, tedavi arayışı içinde oldukları gözlenmektedir.


Sigara içen anne babalarının çocuklarına verdiği zararların bunlarla sınırlı olmadığı, yapılan bir çalışma sonucuna göre; hamileliğinde sigara içen annelerin çocuklarında okul başarılarının düşük olduğu gerçeğidir. Sigara içen anne babaların çocuklarının akranlarına göre zekâ gelişimlerinin yetersiz olduğu, özellikle öğrenme ve matematik konusunda başarılı olamadıkları, okulda başarı düzeylerinin düşük olduğu ortaya konulmuştur.


Başka bir çalışmada ise anne babaları sigara içen veya evlerinde sigara içilen çocukların daha erken yaşlarda sigara içmeye başladıkları, erken yaşlarda sigara bağımlısı oldukları, bu çocuklarda davranış ve uyum bozukluklarının, anti sosyal davranışların daha sık görüldüğü gösterilmiştir.


Sağlıklı bir hayat yaşamak için, sigara içmeyen çocuklar için, geleceğimizi emanet edebileceğimiz çocuklarımızın bedenen ve ruhen sağlıklı olabilmeleri için sigara içmeyelim, sigara içilen ortamlardan uzak duralım. Sigara içenleri çevrelerine ve sigara içmeyenlere zarar vermemeleri için uyaralım.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • orkun kaya
    orkun kaya
    14.09.2011 15:34

    kıbrıscık pirinci meşhurr

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız