İMPLANT

  • 20.12.2011 00:00

 Öncelikle şunu tespit etmemiz gerekir ki; yapılmış en iyi protez dahi insanın doğal dişlerinin yerini tam olarak tutamaz. Bu yüzden doğal dişlerimizin bir ömür ağzımızda kalmalarını sağlamak için ağız-diş bakımımıza azami özen göstermeli ve rutin hekim kontrollerini ihmal etmemeliyiz. Ancak elimizde olmayan nedenlerden dolayı da dişlerimizi kaybedebiliriz. Bu durumda gerek konuşmamızın gerek çiğneme fonksiyonumuzun gerekse estetik görüntümüzün idamesi için kaybettiğimiz dişlerimizin yerini alacak protezler yaptırmak durumundayız. Artık klasik köprü, tam damak protezler yerine implant destekli protezler tercih edilmektedir. 

İmplant; doku, ilaç vb. vücuda yerleştirilen maddeleri ifade etmek için kullanılan bir terimdir. Dentalimplant yani diş implantı ise; herhangi bir nedenle kaybedilen dişlerin yerine çene kemiğine yerleştirilen yapay diş köklerini ifade eder. İmplantların yapı taşı; doku dostu olan yani vücutta herhangi bir reaksiyona sebebiyet vermeyen, dokular tarafından kabul edilebilen bir element olan titanyumdur.

İmplant yapımı maliyeti yüksek olan bir tedavi şeklidir. Ancak gerek implant üreten firma sayısının artması gerekse implant yapımının yaygınlaşması nedeniyle daha öncelerine nazaran maliyetler ciddi oranda azalmıştır. İmplant uygulaması çene kemiği miktarı yeterli olan, genel sağlık problemi olmayan bireylere yapılabilir. Yeterli kemik miktarının matematiksel bir ölçüsü yoktur. Bunun tespiti için ilgili hekim gerekli radyolojik tetkikleri yapar, nasıl bir implanta ihtiyacı olduğunu kararlaştırır ve de mevcut kemiğin yeterli olup olmadığına karar verir.

İmplantlokal anestezi altında yapılabildiği gibi nadir durumlarda genel anestezi altında da yapılabilir. İmplant operasyonu bir yirmi yaş dişinin cerrahi olarak çekiminden çok da farklı değildir. Operasyon sonrası yapılan implantın sayısına göre birkaç gün içinde kişi normal yaşantısına devam edebilir. Ancak şu unutulmamalıdır ki bu işlemler ehil kişilerce yapılmalıdır. Aksi halde faydadan çok zarar oluşabilir.

İmplantlar çene kemiğine yerleştirilir ve bunlar diş kökleri görevi görürler. İmplantlar çene kemiğine yerleştirildikten sonra 3-6 ay gibi bir süre implantların çene kemiğine kaynaşması için beklenir. Daha sonra bu kökler üzerine dişler yapılır. Tek bir diş eksikliğinde boşluğun komşuluğunda bulunan sağlam dişlere müdahale edilmeksizin sadece boşluğun olduğu yere implant yerleştirilebileceği gibi birkaç diş eksikliği bulunan uzun boşluklara da boşluğun uzunluğuna göre iki veya daha fazla implant yerleştirilerek köprü şeklinde protezler yapılabilir. Yine tam dişsizlik durumunda ağza birkaç tane implant yerleştirilmek suretiyle bu implantlar üzerine de tam damak protezler yapılabilir. İmplant destekli tam damak protezlerde hastanın protezi kabullenmesi ve kullanabilmesi çok daha kolay olmakla beraber çene kemiğine yerleştirilmiş olan implantlar vücut bu implantları diş kökü gibi algılayacağı için çene kemiğinin miktarını da muhafaza edecektir. Çünkü dişin olmadığı yerde kemikte erime meydana gelir.

Günümüzde implat bir lüks olmaktan çıkmış artık rutin tedaviler arasında yerini almıştır. Diş eksikliği olanlar bu konuyu kesinlikle göz ardı etmemelidirler.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Özkan GÖZÜTOK
    Özkan GÖZÜTOK
    9.09.2011 19:24

    İzzet Baysal

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız