DİŞ BEYAZLATMA

  • 12.07.2011 00:00

            Gıdalar, içecekler, sigara gibi etkenler dişlerde renklenmelere neden olur. Ayrıca hamilelik veya bebeklik döneminde kullanılan antibiyotikler, süt dişlerindeki çürük veya çocukluk döneminde geçirilen ateşli hastalıklar nedeniyle de kalıcı dişlerde sarımsı-kahverengi renklenmeler meydana gelebilir. Dişlerdeki renklenmeler sağlık probleminden çok estetik sorunlar oluşturur. Çay, kahve, sigara gibi nedenlerden kaynaklanan renklenmeler mekanik yollarla giderilebilirken,  antibiyotik kullanımına, alınan aşırı flor miktarına ya da çürük veya ateşli hastalıktan kaynaklanan renklenmeler için kimyasal ajanlar kullanılmalıdır.

            Dişlerde herhangi bir nedenden kaynaklı renklenmelerin giderilmesi için yapılan tüm işlemler toplum içinde diş beyazlatma olarak yanlış bir şekilde adlandırılmaktadır. Diş taşı temizliği veya diş üzerindeki eklentilerin uzaklaştırılması mekanik yollarla yapılırken, diş beyazlatma işlemi kimyasal ajanlarla yapılmaktadır. Diş üzerindeki eklentilerin uzaklaştırılması sonrası diş rengi orijinal halinde kalırken beyazlatma sonrası diş rengi birkaç ton açılablir.

            Temelde ev tipi ve ofis tipi olmak üzere iki çeşit beyazlatma sistemi bulunmaktadır. Ofis tipinde işlem klinik ortamında diş hekimi tarafından yapılırken, ev tipinde ise işlem kişinin evinde bizzat hasta tarafından yapılmaktadır. Evde yapılan tip hekim kontrolünde yapılabildiği gibi kişilerin beyazlatıcı ürünleri eczanelerden temin etmek suretiyle kendilerince de yapılabilmektedir. Ancak beyazlatma işleminde olumsuz etkilerle karşılaşmamak için muhakkak surette bir hekime danışılmalıdır. Çünkü beyazlatma işlemi dişin üzerindeki koruyucu tabaka olan minenin varlığında olumlu sonuçlar verir. Herhangi bir nedenle minesi aşınmış, minenin altında ikinci ve daha hassas bir tabaka olan dentinin ortaya çıkmış olduğu durumlarda bu kimyasal ajanların uygulanması dişlerde aşırı hassasiyete sebebiyet verir ki bu istenmeyen ve hasta konforunu etkileyen bir durumdur.Diş beyazlatma daimi dişler ağza sürmüş olduktan sonra her ne kadar erken yaşlarda ihtiyaç olmasa dahi hemen her yaşta uygulanabilir. Ancak dikkat edilmesi gereken husus dişteki mine tabakası aşınmamış olmasıdır.

Diş beyazlatma yapıldıktan sonra birkaç yıl içinde dişlerin rengi önceki haline dönüş yapar. Bu süreç kişinin beyazlatma sonrası kişisel bakımına bağlı olarak değişkenlik gösterir. Mesela beyazlatma sonrası çay, kahve daha az tüketilmeli veya bu içeceklerin tüketilmesi sonrası hemen dişler fırçalanmalı, zaten içilmemesi gereken sigaranın kullanımı azaltılmalı veya tamamen kesilmeli, günlük diş fırçalama seansları ihmal edilmemelidir. Bu zaman diliminde periyodik olarak diş hekimine kontrole gidilmelidir. Eğer dişlerdeki beyazlık devam ettirilmek isteniyorsa beyazlatma işlemi birkaç yılda bir tekrar edilmelidir.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız