DİYET VE DİŞ SAĞLIĞI

  • 20.05.2011 00:00

            Günde en az iki defa dişleri fırçalamak, diş ipi ve ağız gargaraları gibi diş temizliğinde yardımcı unsurları kullanmak ve de düzenli olarak diş hekimine yapılan ziyaretler ağız ve diş sağlığı açısından önemli ve etkili olmakla birlikte yeterli değildir. Bunların yanında sağlıklı beslenme, asitli içeceklerin ve bol miktarda şeker içeren gıdaların aşırı tüketimi de diş sağlığı açısından önemlidir. Aldığımız gıdalar vücudumuzun genel sağlığını ne oranda etkiliyorsa aynı şey dişlerimiz için de geçerlidir.

            Fındık, ceviz gibi yemişler yağ içerdikleri ve yenildikleri zaman diş üzerinde ince bir yağ tabakası oluşturup dişleri asit ataklarından koruduklarından diş sağlığı açısından güvenilir yiyeceklerdendirler. Yine balık ihtiva ettiği fosfor ile dişlere sağlık kazandıran bir yiyecektir. Özellikle diş sağlığı açısından almamız gereken en önemli mineral kalsiyumdur. Kalsiyum süt, yumurta, yoğurt gibi yiyeceklerde bol miktarda bulunurken, günümüzün önemli problemlerinden biri haline gelen fast-food denilen yemek tarzında sağlık açısından ihtiyaç duyulan minerallerden mahrum kalınmaktadır.          Diş kayıplarının en önemli nedeni sanıldığı gibi diş çürükleri değil dişeti hastalıklarıdır. Ağız hijyeninin kötü olmasının dişeti rahatsızlıklarında rolü olduğu gibi C Vitamini eksikliği de dişeti hastalıklarında önemli bir role sahiptir. Çünkü dişetinin yapısal bazı elemanlarının oluşabilmesi için C Vitaminine ihtiyaç vardır. Eksikliğinde görülen hastalık skorbüt’tür.

            Asitli içecekler ve şekerli besinler ağız ortamında oluşturdukları asit ortamdan dolayı diş minesini zayıflattığından dişlerde çürümeye olan yatkınlığı arttırırlar. Elbette ki bu gıdaların uygun miktarlarda tüketilmelerinde sakınca yoktur. Ancak bu gıdaların tüketimi sonrası ağız bol su ile çalkalanmalı, böylece ağızdaki asit ortam minimalize edilirken dişlere olan asit atakları da engellenmiş olacaktır.  

            Sağlıklı beslenme bireyin genel sağlığını doğrudan etkilediği gibi ağız ve diş sağlığını da direkt olarak etkilemektedir.Sağlıklı beslenme açısından yemek yeme alışkanlığı çocuk yaşlarda elde edildiğinden çocuklar bu duruma alıştırılmalıdır.

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız