NOEL BABA BU SENE NE GETİRECEK?

  • 12.12.2014 00:00

Noel Babanın geyikleri ile gezerek evlerin bacalarından hediyeler dağıttığı düşüncesi, küçük yaştan itibaren gerçek olmadığına inandığım bir düşünce sistemi olsa da, her Yılbaşı Noel babadan değil fakat arkadaşlarımdan küçük hediyeler almak beni mutlu etmiştir.

Meslek hayatıma atılınca Devlet babanın da Yılbaşın da hediye getirdiğini üzülereköğrendim.

Saatler gece yarısı tam 00:00’yi gösterdiğinde kucağımızda bulduğumuz bu hediyenin ismi Yeniden Değerleme Oranı…

Bu yılki hediye, yani Yeniden Değerleme oranı %10.11.

KDV’den ÖTV ye kadar bütün vergiler, değerli kağıtlar ve harçlar %10.11 zamlanacak.

Bu yılki enflasyon beklentisinin %9 (yuvarlak hesap) olduğunu varsayarsak Devlet babanın hediyesi biraz yüksek gibi…

Eee Babalık yapmak kolay değil diyerek sineye çekiyoruz..

*********

Yıllardır İngilizce öğrenmek konusunda ayak direyen bir toplum olarak, ikinci bir dil olarakbirde Osmanlıca öğrenmeyi deneyelim.

Macaristan da, resepsiyonda ki bayana “two battaniye istiyorum” diyen mühendis arkadaşı gördükten sonra Osmanlıca derdimizi nasıl anlatırız onu bilemem…

Ayrıca Google da çalışan Mühendis arkadaşlara buradan seslenmeyi bir borç biliyorum.

Acilen Google çeviri kısmına Osmanlıca-Türkçe, Türkçe-Osmanlıca çeviri menüsü eklemeniz şart. Bu konudaki açığı kapatmak boynunuzun borcu.

Türk Dil Kurumu’ndan bağımsız olarak Osmanlıca Dil Kurumu açılmalı ki Selfie, Bilgisayar, Cep Telefonu gibi kavramlara acilen Osmanlıca bir karşılık bulmalıyız.

Sayın Cumhurbaşkanım, okumaktan nefret eden bir nesil yetiştirdik kendi ellerimiz ile, sizce kaç kişi Osmanlıca’ tam anlamı ile öğrenecek ve kütüphaneye giderek geçmişini araştıracak? Kaç kişi mezarlıklara gidip mezar taşında ne yazdığını okuyacak?

Aslında çok isterim yeni neslin Osmanlıca’yı öğrenmesini ve tarihini araştırmasını. Tarihten ders alarak geleceğini planlamasını.

Fakat düşünüyorum da bu ders öğrencilerimizin pratikte hiçbir işine yaramayacak.Ezbercilikten ibaret bir ders olacak.

Neyse Büyüklerimiz daha iyi bilir diyorum ve Noel Baba’dan bu sene Türkçe-Osmanlıca / Osmanlıca-Türkçe sözlük istiyorum.

Saygılarımla.

 

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Biz Bolulular (www.bizbolulular.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız